Tags: refacturare teste covid, regim tva, teste covid pentru salatiati
O societate inregistrata in scopuri de TVA din Romania, denumita "X", primeste de la un laborator de analize medicale factura reprezentand servicii de testare a salariatilor pentru COVID 19. Factura emisa de catre laboratorul de analize medicale nu este purtatoare de TVA, fiind un serviciu scutit. Societatea "X" trebuie sa refactureze aceste cheltuieli catre un client de-al sau, denumit "Y", care este firma inregistrata in Romania si este platitoare de TVA. Mentionam ca salariatii care sunt testati isi desfasoara activitatea pe un santier care apartine firmei "Y". Va rugam sa ne precizati care este regimul de TVA aplicat pentru refacturarea cheltuielilor cu testarea salariatilor.
Raspunsul specialistului:
Potrivit prevederilor art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, atunci cand o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, ia parte la o prestare de servicii, se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective.
Potrivit prevederilor pct. 8 alin. (2) din NM, in sensul art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, cand pentru aceeasi prestare de servicii intervin mai multe persoane impozabile care actioneaza in nume propriu, prin tranzactii succesive, indiferent de natura contractului, se considera ca fiecare persoana este cumparator si revanzator, respectiv a primit si a prestat in nume propriu serviciul respectiv.
Fiecare tranzactie se considera o prestare separata si se impoziteaza distinct, chiar daca serviciul respectiv este prestat direct catre beneficiarul final.
Potrivit prevederilor alin. (3), aceste prevederi se aplica sub denumirea de structura de comisionar in cazurile prevazute la pct. 31 alin. (4).
La pct. 31 alin. (4) din NM se fac urmatoarele precizari:
In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3).
Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile mentionate , nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.
Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.
Potrivit prevederilor pct. 40 alin. (1) din NM, scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica pentru:
a) serviciile de spitalizare si alte servicii al caror scop principal il constituie ingrijirea medicala, respectiv protejarea, inclusiv mentinerea sau refacerea sanatatii, desfasurate de unitatile autorizate prevazute la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Se cuprind in sfera de aplicare a acestei scutiri inclusiv servicii precum: efectuarea examinarilor medicale ale persoanelor fizice pentru angajatori sau companiile de asigurare, prelevarea de sange ori alte probe in vederea testarii prezentei unor virusi, infectii sau alte boli, in numele angajatorilor ori al asiguratorilor, certificarea starii de sanatate, de exemplu cu privire la posibilitatea de a calatori;
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim accize mica distilerie
Intrebare:
Un SRL din Romania cu cod Caen 1101 are ca obiect de activitate - Distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice. Societatea va produce in jur de 500 litri PE AN. Ce trebuie sa faca firma, din punct de vedere fiscal, pentru a desfasura aceasta activitate? Cum se procedeaza cu timbrarea sticlelor pentru vanzare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Operatiuni economico - financiare
Intrebare:
O firma de distributie A vinde un produs catre un magazin B. Magazinul B vinde produsul mai departe catre clientul final persoana fizica. Persoana fizica nu este multumita de produs si il returneaza magazinului B. Conform campaniei de promovare a acestui produs firma de distributie A ar trebui sa restituie contravaloarea produsului direct clientului final persoana fizica. Exista aceasta posibilitate? Daca da, ce documente trebuie intocmite si care sunt notele contabile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obtinere cod UIT pentru import bunuri
Intrebare:
Import marfa din Serbia, care necesita obtinere cod UIT. Masina trece prin vama Jimbolia, se emite un document de tranzit pana la Arad, unde se face vama. Cand trebuie sa detina codul UIT? La intrarea in tara (Jimbolia) sau la plecarea din locul de unde se face vama (Arad)? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<