Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: Care este regimul TVA la vanzarea dreptului de copyright pentru o carte in tari UE ori non-UE?
Raspuns:
Potrivit art. 129 alin. () din Codul fiscal , cesiunea unor drepturi de proprietate intelectuala sau a altor drepturi de acest tip (brevete, licente), reprezinta o prestare de servicii, iar regimul fiscal este cel al unei prestari de servicii.
Vom detalia in functie de :
a) beneficiari din comunitate;
b) beneficiari din afara comunitatii.
a) Daca beneficiarii sunt din comunitate, persoane impozabile din punctul de vedere al TVA si pot comunica un cod de TVA valabil emis de autoritatile din alte state membre, in acest caz locul prestarii de servicii este considerat prin efectul legii la sediul beneficiarului, respectiv in celelalte state.
In acest caz, nu se indeplineste una din cele 4 conditii cumulative, respectiv conditia de la art. 126 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , prestarea de servicii nu este in Romania, iar aceasta cesiune este scutita de TVA.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea Verde a Contabilitatii
Daca clientul drepturilor de proprietate este o persoana neimpozabila din punctul de vedere al TVA, cum ar fi o persoana fizica ce nu comunica un cod valabil de TVA, in acest caz locul prestarii de servicii este la sediul societatii din Romania, conform art. 133 alin. (3) din Codul fiscal .
In acest caz, sunt indeplinite cele 4 conditii cumulative de la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal , iar factura se emite cu TVA din Romania.
b) Daca beneficiarii sunt din afara comunitatii, consideram ca sunt aplicabile urmatoarele reglementari, acestea se regasesc si in Directiva CEE 112/2006 privind sistemul comun al TVA si vor fi intelese si aplicate ca atare.
Dorim sa reamintim ca potrivit art. 127 alin. (1) si (2) din Codul fiscal , o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA, este considerata si o persoana din afara comunitatii, ce efectueaza activitati economice in mod repetitiv, este un comerciant sau un prestator ce desfasoara activitatile acestea ca si profesie.
Astfel, o companie ce are mai multi sau mai putini salariati din SUA, ce nu a fost niciodata inregistrata in comunitate in scopuri de TVA, este o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA pentru un prestator de servicii din comunitate. In mod similar, un cabinet de avocatura din Republica Moldova, ce nu are salariati dar desfasoara o profesie autorizata, este o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA pentru un prestator de servicii din Romania.
In acest caz, sunt posibile urmatoarele situatii:
- cand beneficiarii din afara comunitatii sunt persoane impozabile, locul prestarii de servicii este reglementat de art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , respectiv acesta este considerat prin efectul legii la sediul beneficiarului, in afara comunitatii, iar factura se emite in regim de scutire de TVA;
- cand beneficiarii din afara comunitatii nu sunt persoane impozabile, consideram ca se aplica o exceptie de la regulile generale amintite anterior, respectiv prevederea de la art. 133 alin. (5) lit. e) pct. 3 din Codul fiscal , ce stabileste ca locul prestarii de servicii pentru cesiunea dreptului de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare, este la domiciliul persoanelor neimpozabile, respectiv in afara comunitatii, iar factura se va emite in regim de scutire de TVA, deoarece nu se indeplineste conditia de la art. 126 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal .
Observam ca daca cesionati aceste drepturi unui cetatean francez, cu domiciliul in comunitatea europeana, veti factura cu TVA. Daca veti cesiona aceleasi servicii unei persoane fizice din China, cu domiciliul in aceasta tara, veti factura in regim de scutire de TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Titlul II Captitolul II partea a II-aCum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportNoi masuri bugetare. Cum arata cel mai nou proiect de ordonanta de urgenta emis de MFPSalarii mici sau mari, in functie de judetDin septembrie 2021 va fi implementat programul E-Factura. Emitentii trebuie sa detina un certificat digital calificatUltimele articole
NOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiArticole similare
ANOFM a publicat Calendarul desfasurarii burselor locurilor de munca in 2019Locul prestarii serviciilor de consultanta. Cum procedam privind intocmirea facturii?Anulare cod TVA. Care sunt implicatiile fiscale?Accizele nu se mai majoreaza de la 1 aprilie. Vezi noua dataCe crede Crin Antonescu despre plata TVA la incasareUltimele articole
Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceSistemul VIES TVAArticole similare
Nu uitati de obligatiile de plata cu termen la 27 iunieZoom fiscal: Ce trebuie sa stim despre drepturile de proprietate intelectuala in 2016Vamesii din UE au retinut peste 100 de milioane de produse contrafacute la frontierele UEProiect aprobat in Senat: cesiunea drepturilor de proprietate intelectuala nu intra in sfera TVAObligatii privind veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in anul 2017. Ce trebuie sa cunoastem?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"