keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum procedam privind punerea la dispozitie a spatiului cu titlu gratuit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, contractul de comodat, titlu gratuit, afiliere, pretul de piata

In sistemul anterior noului cod civil intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, Decretul 31/1954 statua in cadrul art. 34 faptul ca persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut, iar in cadrul alineatului 2 al aceluiasi articol ca orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul. Din aceasta perspectiva, avand in vedere scopul societatii comerciale, se ridica mai intai problema valabilitatii contractului de comodat ca forma de imprumut in conditiile in care potrivit art. 1561 din vechiul cod civil era prevazut caracterul esentialmente gratuit al comodatului.


Ne vom opri astazi atentia asupra unui caz concret, dupa cum urmeaza:

Analizam situatia a doua entitati A si B au ca administrator aceeasi persoana. A inchiriaza lui B un spatiu comercial pentru desfasurarea activitatii. Vom stabili daca va exista posibilitatea ca A sa dea in folosinta cu titlu gratuit lui B acest spatiu, stabilind si ce acte trebuie sa intocmim daca acest lucru este posibil.

In cadrul noului cod civil formularea este in opinia noastra mai putin restrictiva in ceea ce priveste operatiunile ce pot fi efectuate de catre societatile comerciale. Astfel, potrivit art. 206 din noul cod civil persoana juridica poate avea orice drepturi si obligatii civile, afara de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot apartine decat persoanei fizice.

Restrictii speciale de maniera celor existente in legislatia anterioara sunt aplicabile persoanelor juridice fara scop lucrativ. Doar in cazul acestora textul dispune faptul ca pot avea doar acele drepturi si obligatii civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut. Alineatul (3) al art. 206 mentine aceeasi solutie dispunand nulitatea absoluta a actului juridic incheiat cu incalcarea dispozitiilor referitoare la continutul capacitatii de folosinta a persoanei juridice.

Pe de alta parte trebuie subliniat ca noul Cod civil nu mai reglementeaza distinct comodatul ci potrivit art. 2144 il include in cadrul contractului de imprumut ca si imprumut de folosinta. De asemenea, din pespectiva limitelor analizate mai sus in conformitate cu prevederile art. 2147 daca nu i s-a interzis prin lege sau contract, orice persoana care are dreptul de a folosi bunul poate fi comodant.

In aceste conditii consideram ca acordarea in mod gratuit a folosintei unui bun imobil unei alte societati comerciale prin incheierea unui contract de imprumut de folosinta este posibila din punct de vedere legal.

Avand in vedere caracterul gratuit al operatiunii trebuie avute in vedere consecintele fiscale ale acesteia. Pe langa cele din sfera impozitului pe profit si a TVA care limiteaza dreptul de deducere a cheltuielilor pentru bunul care nu se mai aflata in posesie (cheltuielile efectuate cu imobilul nu mai sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, respectiv imobilul nemaifiind utilizat in folosul unor operatiuni taxabile) este necesar de a lua in considerare prevederile art. 11 din Codul fiscal.

Astfel, potrivit alin. (1) al acestui articol la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei. Mai mult alin. (2) dispune ca in cazul unei tranzactii intre persoane afiliate (calitatea de administrator la cele doua societati nu genereaza o relatie de afiliere intre societati) autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.

In concluzie desi operatiunea de punere la dispozitie a spatiului cu titlu gratuit este posibila ea va produce consecinte deosebit de importante din punct de vedere fiscal astfel ca recomandam ca operatiunea sa fie facuta sub forma unui contract de inchiriere cu plata de catre chirias a unei chirii la nivelul pietei.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016