Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 394. Regim TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Oct. 2020 Exclusiv
Tags: declaratia 394, regim tva, tranzactii intre persoane juridice afiliate

Societatea X are ca si asociat unic si administrator pe numitul Y. Societatea Z are ca si asociati si administratori pe numitul Q si sotia acestuia. Persoana Q este fiul lui Y.

1. Va rog sa ne raspundeti pentru cazul concret de mai sus daca cele doua societati se considera entitati afiliate.
2. Se raporteaza tranzactiile dintre cele doua societati X si Z ca tranzactii cu persoane afiliate in declaratia 394?
3. Ambele societati sunt platitoare de TVA si aplica sistemul de TVA la incasare. Factura emisa de catre o societate celeilalte se intocmeste cu tva la incasare sau nu?
 

Raspunsul specialistului:
 

Baza legala:
 
CAPITOLUL III - Definitii
 
ART. 7 - Definitii ale termenilor comuni
26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;
d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica.
 
intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;
.
ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
(6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 275, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 278, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26. 
..
 
Opinie:
Conform prevederilor indicate din Codul Fiscal, o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv. In acest sens, Codul Civil republicat stabileste gradul de rudenie astfel:
- in linie dreapta, dupa numarul nasterilor: astfel, copiii si parintii sunt rude de gradul intai, nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea;
- in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.
 
Revenind la prevederile mentionate din Codul Fiscal, acestea precizeaza faptul ca o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica (cel putin unul dintre urmatoarele cazuri, inclusiv prevederea anterioara):
- daca cel putin aceasta detine, in mod indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica;
- daca o persoana detine, in mod indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica.
 
In concluzie, avand in vedere relatia de afiliere de gradul intai intre asociati (tata-fiu, cu exceptia sotiei), precum si faptul ca tatal este asociat unic in prima societate, rezulta faptul ca cele doua persoane juridice sunt afiliate.
 
Conform Ordinului ANAF 3281/2020, cartusul referitor la tipul platitorului si perioada de raportare se completeaza in situatia in care persoana impozabila a desfasurat/nu a desfasurat in perioada de raportare operatiuni cu persoane afiliate, conform definitiei prevazute la art. 7 din Codul fiscal, bifandu-se casuta corespunzatoare. In consecinta, tranzactiile dintre cele doua societati vor trebui raportate in cadrul formularului 394.
 
Avand in vedere faptul ca cele doua societati sunt afiliate, acestea vor trata facturile emise in regim normal de TVA, neavand dreptul sa aplice sistemul TVA la incasare.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 394. Regim TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliate":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016