Tags: recolta de cereale, ministrul finantelor, casa de comert, fermieri romani
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, vine cu o propunere neasteptata pentru agricultori: statul ar putea achizitiona recolta de cereale obtinuta de fermierii romani. Depozitarea productiilor, interventia pe piata si exportul surplusului ar urma sa fie suportate si gestionate doar de stat.
"Dvs., cei care produceti cereale in Romania - porumb grau, orz - cand le vindeti la capatul tarlalei, le vindeti cu un pret care nu reprezinta munca dvs. Corect? Vine intermediarul si cumpara la un pret pe care vi-l impune, dupa care pleaca cu marfa, o mai plimba cu vapoarele o anumita perioada si o aduce in Romania la alt pret. Cam asa este. Atunci, statul roman, pe acea lege care impune o cantitate minima de cereale in rezerva de stat, acum este la un nivel foarte mic, la grau este de 600.000 de tone de grau, ceea ce este infim. Ce ne opreste pe noi, ca stat, sa majoram acest plafon la cateva milioane de tone, sa am o marja cu limita minima si limita maxima? Una minima sub care nu am voie sa scad rezerva minima si cea maxima pana la care pot sa achizitionez", le-a transmis fermierilor ministru Teodorovici, miercuri - 09 octombrie - la Forumul Agricultorilor.
Acesta a aratat si cum ar urma sa se desfasoare intregul proces, precizand ca, pe viitor, aceeasi metoda s-ar putea aplica si altor produse, cum ar fi medicamentele romanesti: "Statul vine cand dvs. produceti si va ofera pretul corect, pretul de piata, pe grau sa spunem, nu pretul pe care vi-l da cineva care va impune, ci pretul corect care reflecta munca dvs. si eu, stat, il achizitionez, il depozitez, fie la mine, fie la privatii care au spatii de depozitare si platesc acest lucru. Eu, stat, atunci cand lucrurile o impun, pot sa intru in piata, pot sa export prin recenta Casa de Comert infiintata de domnul ministru Daea si diferenta daca e una mai mare sa o aduc si pe aceea in buzunarul fermierilor din Romania. Cred ca este o solutie la care trebuie sa ne gandim si nu numai la cereale, ci si la medicamente si la foarte multe altele".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Emitere factura servicii de intermediere
Intrebare:
Societatea noastra detine un soft de licitatii unde mai multe companii liciteaza pentru achizitionarea de epave auto. Din sistem se scoate un borderou la sf de luna pe fiecare companie si se doreste facturarea unui comision de intermediere in functie de nr de licitatii castigatoare efectuate de acea companie in luna respectiva.
Intrebare:
1. Din punct de vedere TVA cand este taxa exigibila?
2. Cu ce data ar trebui emisa factura catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitatea dobanzii la calculul impozitului pe profit
Intrebare:
SRL cu capital integral strain, in momentul prezent are un imprumut de 8.800.000 Euro de la o societate straina din Grup. Dobanda pe care trebuie sa platim in acest an este de 460.000 Euro. Marea majoritate a imprumutului a fost luat pentru investitii.
Va rog sa ma ajutati daca 100% din dobanda este deductibil la calculul impozitului pe profit? Societatea va inchide anul (avem an financiar modificat) cu profit.
Va multumesc anticipat pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transpunere note contabile in SAF-T
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati maparea in SAF-T a urmatoarelor nota contabile:
1. Factura de achizitie (din Romania), TVA nedeductibil integral.
Nota contabila:
6051 = 401 100
4426 = 401 19
635 = 4426 19
2. Achizitie intracomunitara de bunuri, DAR bunurile sunt in folosul personal al aministratorului.
Nota contabila:
6588 = 401 100
4426 = 4427 19
6588=...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura ulterior livrare marfa
Intrebare:
Societatea noastra livreaza bunuri catre soc de tipul cash& carry pe baza de aviz. Factura se emite catre client doar dupa ce clientul receptioneaza marfa si ne transmite numarul lui de aviz care trebuie sa se regaseasca pe factura incarcata in e-factura.
Bunurile livrate in data de 30 ale lunii cu aviz ar trebui sa fie facturate pana pe data de15 ale lunii urmatoare cu data avizului. Aici apare problema e-factura care trebuie emisa in termen de 5 zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta creante litigioase
Intrebare:
Pentru a inregistra corect in contabilitate, va rugam sa ne ajutati in clarificarea spetei de mai jos: Care este procedura de scoatere din evidenta contabila a unei creante litigioase in cazul in care exista o sentinta civila definitiva prin care instanta s-a pronuntat si a respins dreptul de recuperare pentru ajustarile de pret aferente situatiilor de lucrari facturate catre beneficiar in 2021, 2022 si 2023? Mentionez ca in baza acestor creante nerecuperate s-au constituit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<