Tags: recolta de cereale, ministrul finantelor, casa de comert, fermieri romani
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, vine cu o propunere neasteptata pentru agricultori: statul ar putea achizitiona recolta de cereale obtinuta de fermierii romani. Depozitarea productiilor, interventia pe piata si exportul surplusului ar urma sa fie suportate si gestionate doar de stat.
"Dvs., cei care produceti cereale in Romania - porumb grau, orz - cand le vindeti la capatul tarlalei, le vindeti cu un pret care nu reprezinta munca dvs. Corect? Vine intermediarul si cumpara la un pret pe care vi-l impune, dupa care pleaca cu marfa, o mai plimba cu vapoarele o anumita perioada si o aduce in Romania la alt pret. Cam asa este. Atunci, statul roman, pe acea lege care impune o cantitate minima de cereale in rezerva de stat, acum este la un nivel foarte mic, la grau este de 600.000 de tone de grau, ceea ce este infim. Ce ne opreste pe noi, ca stat, sa majoram acest plafon la cateva milioane de tone, sa am o marja cu limita minima si limita maxima? Una minima sub care nu am voie sa scad rezerva minima si cea maxima pana la care pot sa achizitionez", le-a transmis fermierilor ministru Teodorovici, miercuri - 09 octombrie - la Forumul Agricultorilor.
Acesta a aratat si cum ar urma sa se desfasoare intregul proces, precizand ca, pe viitor, aceeasi metoda s-ar putea aplica si altor produse, cum ar fi medicamentele romanesti: "Statul vine cand dvs. produceti si va ofera pretul corect, pretul de piata, pe grau sa spunem, nu pretul pe care vi-l da cineva care va impune, ci pretul corect care reflecta munca dvs. si eu, stat, il achizitionez, il depozitez, fie la mine, fie la privatii care au spatii de depozitare si platesc acest lucru. Eu, stat, atunci cand lucrurile o impun, pot sa intru in piata, pot sa export prin recenta Casa de Comert infiintata de domnul ministru Daea si diferenta daca e una mai mare sa o aduc si pe aceea in buzunarul fermierilor din Romania. Cred ca este o solutie la care trebuie sa ne gandim si nu numai la cereale, ci si la medicamente si la foarte multe altele".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acoperire pierdere contabila
Intrebare:
Societate comerciala a fost microintreprindere pana la sfarsitul anului 2023 cand a inregistrat profit in suma de 30000 lei. In anul 2024 devine platitoare de impozit pe profit si inregistreaza pierdere la sfarsitul anului de 60000 lei. Trebuie sa recupereze pierderea la 2024 din profitul anului anterior (2023) urmand ca diferenta sa o recupereze in anii urmatori? Sau profitul anului 2023 poate fi repartizat la dividende urmand ca pierderea la 2024 sa fie recuperata in anii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Sponsorizare entitate publica
Intrebare:
O societatea comerciala platitoare de impozit pe profit executa lucrari de constructie pentru o autoritate publica locala. Totodata, societatea doreste sa faca o sponsorizare in bani catre aceasta autoritate publica in vederea oragnizarii zilei copilului pentru 1 iunie. Aceasta autoritate publica locala nu este inregistrata in Registrul entitatilor/unitatilor de cult.
Poate societatea sa scada din impozitul pe profit aceste sume platite ca si sponsorizare atunci cand...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie utilaj prin licitatie si revandut. Tratament fiscal
Intrebare:
Societate comerciala platitoare de TVA in RO: am participat la o licitatie in Spania pt. achizitionarea unui mic utilaj si am achitat intermediarului suma de 750 euro + comision 112 euro. Ulterior, dupa ce am facut plata, am renuntat la aceasta achizitie deoarece mai trebuiau achitate taxe vamale, transport si astfel se ajungea la o valoare destul de mare. Am anuntat firma de licitatie ca nu mai doresc acel utilaj iar firma de licitatie si l-a revandut, pt suma de 450 euro....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim achizitie echipament de la persoana fizica
Intrebare:
Doresc sa achizitionez o instalatie de vopsire de la o persoana fizica in valoare de 35.000 lei si sa o trec in patrimoniul societatii ca mijloc fix.
Ce documente trebuie sa intocmesc?
Ce implicatii reprezinta pentru persoana fizica din punct de vedere fiscal (daca trebuie sa plateasca oarecare impozite pentru vanzarea bunului pe care-l vinde din patrimoniul personal)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inactivitate temporara. Anulare cod TVA
Intrebare:
Activitatea unei societati platitoare de impozit pe profit si TVA trimestrial a fost suspendata temporar la Registru Comertului incepand cu data de 25.03.2025. Deciziile emise de ANAF de intrare in inactivitate fiscala si de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA sunt valabile incepand cu data de 30.04.2025. Pentru luna aprilie 2025 societatea trebuie sa mai depuna D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<