Tags: recolta de cereale, ministrul finantelor, casa de comert, fermieri romani
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, vine cu o propunere neasteptata pentru agricultori: statul ar putea achizitiona recolta de cereale obtinuta de fermierii romani. Depozitarea productiilor, interventia pe piata si exportul surplusului ar urma sa fie suportate si gestionate doar de stat.
"Dvs., cei care produceti cereale in Romania - porumb grau, orz - cand le vindeti la capatul tarlalei, le vindeti cu un pret care nu reprezinta munca dvs. Corect? Vine intermediarul si cumpara la un pret pe care vi-l impune, dupa care pleaca cu marfa, o mai plimba cu vapoarele o anumita perioada si o aduce in Romania la alt pret. Cam asa este. Atunci, statul roman, pe acea lege care impune o cantitate minima de cereale in rezerva de stat, acum este la un nivel foarte mic, la grau este de 600.000 de tone de grau, ceea ce este infim. Ce ne opreste pe noi, ca stat, sa majoram acest plafon la cateva milioane de tone, sa am o marja cu limita minima si limita maxima? Una minima sub care nu am voie sa scad rezerva minima si cea maxima pana la care pot sa achizitionez", le-a transmis fermierilor ministru Teodorovici, miercuri - 09 octombrie - la Forumul Agricultorilor.
Acesta a aratat si cum ar urma sa se desfasoare intregul proces, precizand ca, pe viitor, aceeasi metoda s-ar putea aplica si altor produse, cum ar fi medicamentele romanesti: "Statul vine cand dvs. produceti si va ofera pretul corect, pretul de piata, pe grau sa spunem, nu pretul pe care vi-l da cineva care va impune, ci pretul corect care reflecta munca dvs. si eu, stat, il achizitionez, il depozitez, fie la mine, fie la privatii care au spatii de depozitare si platesc acest lucru. Eu, stat, atunci cand lucrurile o impun, pot sa intru in piata, pot sa export prin recenta Casa de Comert infiintata de domnul ministru Daea si diferenta daca e una mai mare sa o aduc si pe aceea in buzunarul fermierilor din Romania. Cred ca este o solutie la care trebuie sa ne gandim si nu numai la cereale, ci si la medicamente si la foarte multe altele".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Investitii la spatii detinute in comodat
Intrebare:
O persoana fizica a dat unei persoane juridice, cu titlu gratuit (contract de comodat la notar) teren in suprafata de 3.000 mp si o hala mare.
Activitatea firmei se desfasoara intr-un sat, iar activitatea efectiv desfasurata este fabricarea de mobila de gradina - COD 3109.
In 2023 s-au achizitionat produse: usa de garaj, panou acoperis, panou perete, tamplarie pvc cu geam.
Aceste produse plus alte produse, de exemplu suruburi, cuie etc. pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro
Intrebare:
Un CMI - activitate oftalmologicia, neplatitor de TVA pe teritoriul Romaniei, dar inregistrat in scopuri de TVA in UE, doreste sa achizitioneze din Germania UE (de la o persoana inregistrata in scopuri de TVA in UE) un echipament medical pentru domeniul de activitate / uz propriu.
Intrebarea este daca pentru aceasta achizitie de 20.000E, CMI-ul este obligat, pe codul de TVA de UE, sa achite TVA in Romania in valoare de 3800E, sau aceasta achizitie se poate incadra la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Perioada fiscala TVA
Intrebare:
O societate cu obiect de activitate de cazare si restaurant, care primeste de la BOOKING (OLANDA), facturi de comision cazare, este obligata sa treaca de la tva lunar la tva trimestrial? De asemenea, firma a achizitionat din UE consumabile (obiecte de inventar, mic mobilier etc). Aceste achizitii fac necesara trecerea de la tva trimestrial la tva lunar?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de inchiriere intre doua persoana fizice in folosul unei persoane juridice
Intrebare:
Societatea incheie un contract de inchiririere spatiu pentru birouri in Bucuresti, cu o persoana fizica, pentru realizarea obiectului unui contract de prestari servicii (IT). Persoana fizica refuza sa incheie contractul cu persoana juridica, dar este de acord sa incheie contractul cu persoana fizica (administratorul societatii).
Intrebare: Putem deduce cheltuiala cu inchirierea spatiului pe societate? Se pot face platile din contul bancar al societatii? Putem lega...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<