Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoane afiliate. Care sunt criteriile pentru determinarea relatiilor de afiliere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: persoane afiliate, relatii de afiliere

Revin la o intrebare pusa anterior privind relatiile de afiliere intre persoane juridice. Societatea A cu doi asociati: asociatul A detine 20% din partile sociale si asociatul B 80%. Administratorul societatii este asociatul B. Asociatul A si asociatul B sunt sot si sotie.

Societatea B are doi asociati: asociatul A este o persoana fizica ce detine 50% din partile sociale si asociatul B (este sotul din firma A) detine 50% din partile sociale. Administrarea societatii B este realizata de asociatul A. In cadrul societatii B exista contracte semnate de asociatul B (sotul din firma A) semnate de acesta cu societatea A. Asociatul (sot) nu are contract de munca la cele doua firme. Exista relatie de afiliere intre cele doua societati avand in vedere cele mentionate mai sus? Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

Din detaliile prezentate, rezulta ca cele doua societati sunt persoane afiliate conform definitiilor reglementate in mod expres prin art. 7 "Definitii ale termenilor comuni" pct. 26 de la lit. a) la lit. d). Aceste prevederi se completeaza cu criteriile de stabilire a relatiilor de afiliere de la pct. 2 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 7 pct. 26 "In scopul aplicarii prevederilor art. 7 pct. 26 din Codul fiscal, se considera ca o persoana controleaza in mod efectiv o persoana juridica daca se stabileste faptul ca, atat din punct de vedere faptic cat si legal, prin utilizarea informatiilor si/sau a documentelor, administratorul/personalul de conducere, are capacitatea de decizie asupra activitatii persoanei juridice vizate, prin incheierea de tranzactii cu alte persoane juridice care sunt sub controlul aceluiasi administrator/personal de conducere sau ca persoana de conducere din cadrul persoanei juridice este actionar sau administrator in cadrul persoanei juridice vizate. Pentru justificarea controlului exercitat in mod efectiv sunt luate in considerare contractele incheiate intre persoanele vizate, drepturile atribuite prin: acte constitutive ale persoanelor juridice, procuri, contracte de munca sau de prestari de servicii."
Deci, faptul ca asociatul (sot) nu are contract de munca la cele doua firme este doar unul din criteriile de stabilire a relatiilor de afiliere, dar nu este determinant deoarece trebuie analizat impreuna cu drepturile acordate prin actul constitutiv al fiecarei persoane juridice cu privire la exercitarea controlului asupra activitatii desfasurate de catre cele doua societati.
 
Practic, in situatia prezentata exista relatii de afiliere directe si indirecte atat intre cele doua persoane fizice sot sotie, conform lit. a) "a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;", cat si intre cele doua persoane juridice conform literei c)
"c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;"
 
Astfel, in ceea ce priveste tranzactiile desfasurate intre cele doua societati (livrari de bunuri, prestari de servicii = operatiuni taxabile in Romania) nu poate fi aplicat sistemul TVA la incasare, fiind aplicabila execeptia de la art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (6) lit. d)
" (6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 275, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 278, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
.............
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26."
 
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 26 alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol
" (2) In situatia in care o persoana impozabila opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, aceasta trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare pentru toate operatiunile realizate, cu exceptia operatiunilor care nu au locul livrarii/prestarii in Romania conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, precum si a operatiunilor prevazute la art. 282 alin. (6) lit. a) - d) din Codul fiscal, pentru care se aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA prevazute la art. 282 alin. (1) si (2), art. 283, 284 si 285 din Codul fiscal."



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoane afiliate. Care sunt criteriile pentru determinarea relatiilor de afiliere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016