Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam cazul unei societati cu profil agricol care are incheiat contracte de arenda si care face retinere la sursa a impozitului pe venitul persoanelor care au semnat contractele. Plata contractelor se face in cereale. Urmeaza sa vedem cum va calcula societatea impozitul pe venituri si sa verificam, totodata, daca metoda de mai jos este una corecta:
Pentru un contract societatea plateste 200kg grau. Astfel societatea retine ca impozit 24kg (200kgx75%x16%). Factura se face pentru diferenta efectiv data prin avize, respectiv 176kg. Pretul conform art.137 cod fiscal, este pretul de piata, presupunem 0,80 lei/kg.
4111=%. 174,59
701. 140,80
4427. 33,79
Impozitul se plateste la pretul mediu dat de Consiliul Judetean (presupunem 0,60leikg) astfel 200kgx0,60x75%x16%=14,40 lei
Cheltuiala cu arenda se inregistreaza 612=462 cu 188,99lei (174,59+14,40)
Retinerea impozitului 462=446 cu 14,40lei
Plata impozitului 446=5121 cu 14,40lei
Compensarea 462=4111 cu 174,59 lei.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns:
1) Legislatie aplicata din punct de vedere al livrarii bunurilor
Potrivit prevederilor art. 130 din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct 8 din Normele de aplicare , in cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata, precum plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii. Fiecare operatiune din cadrul schimbului este tratata separat aplicandu-se prevederile prezentului titlu in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte.
Potrivit prevederilor de la art 137 alin (1) lit e) in cazul schimbului prevazut la art. 130 si, in general, atunci cand plata se face partial ori integral in natura sau atunci cand valoarea platii pentru o livrare de bunuri ori o prestare de servicii nu a fost stabilita de parti sau nu poate fi usor stabilita, baza de impozitare se considera ca fiind valoarea de piata pentru respectiva livrare/prestare. In sensul prezentului titlu, valoare de piata inseamna suma totala pe care, pentru obtinerea bunurilor sau serviciilor in cauza la momentul respectiv, un client aflat in aceeasi etapa de comercializare la care are loc livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ar trebui sa o plateasca in conditii de concurenta loiala unui furnizor ori prestator independent de pe teritoriul statului membru in care livrarea sau prestarea este supusa taxei.
Atunci cand nu poate fi stabilita o livrare de bunuri sau o prestare de servicii comparabila, valoarea de piata inseamna:
1. pentru bunuri, o suma care nu este mai mica decat pretul de cumparare al bunurilor sau al unor bunuri similare sau, in absenta unui pret de cumparare, pretul de cost, stabilit la momentul livrarii;
2. pentru servicii, o suma care nu este mai mica decat costurile complete ale persoanei impozabile pentru prestarea serviciului.
2) Legislatie aplicata din punct de vedere al calculului impozitului pe veniturile din arenda
Potrivit prevederilor de la art 62 alin (2 indice 1) – alin (2 indice 5) din Codul fiscal , in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Astfel, daca arenda s-a negociat prin contract la pret de vanzare cereale la care se adauga TVA sau nu s-a convenit nimic cu privire la TVA si avand in vedere aceste precizari, apreciez ca procedura dvs este in conformitate cu legislatia in vigoare.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Aveti Caietul Conferintei Nationale de Contabilitate?CALCUL IMPOZIT pe venit pentru trimestrul I 2014. Cum se calculeaza baza de impozitare?Impozit pe veniturile microintreprinderilor in 2013. Obligatii declarative si de plata!Transport rutier de marfa. Cand putem deduce unele cheltuieli la calculul impozitului pe profit?Norme actuale: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturismeUltimele articole
Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimPierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitPFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Calculul impozitului pe dividende: ghid completImpozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileArticole similare
Contributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din arendaCe obligatii avem privind regimul fiscal aplicat veniturilor din arendareArticole similare
Dobanzi si penalitati de intarziere prevazute de Codul de procedura fiscala actualizat 2010Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilNoi prevederi privind regimul de declarare derogatoriu pentru persoanele in inactivitate temporaraContributii sociale ale persoanelor care realizeaza alte venituri. Actualizare din 6 augustTitlul V Capitolul IIIUltimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Articole similare
Proiect: Contribuabilii ar putea contribui cu donatii pentru construirea de autostrazi!Funeraliile economiei romanesti: PNL a depus o coroana de flori in plenul SenatuluiAplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte catre persoanele fizice (Material ANAF)Achizitie bunuri in baza unor bonuri fiscale. Deductibilitate cheltuiala si TVAObligatia beneficiaruluiUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"