Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin directiile generale ale finantelor publice judetene.
In acest context, in articolul de mai jos, prezentam principalele aspecte privind contributiile sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din arenda.
Pentru contribuabilii care obtin venituri din arenda este obligatorie precizarea in scris, in contractul/raportul juridic incheiat sau in anexa la contract, a modalitatii de impunere aleasa de contribuabil, respectiv, impunere prin retinere la sursa sau conducerea contabilitatii in partida simpla.
Indiferent de optiune se datoreaza doar CASS (sanatate) si numai daca acesta este singurul venit realizat.
Baza de calcul CASS:
- 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cota forfetara de cheltuieli), in cazul optiunii pentru retinerea impozitului la sursa.
- 5,5% asupra venitului net (venit brut - cheltuieli deductibile) in cazul optiunii privind conducerea contabilitatii in partida simpla.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuala pe baza informatiilor din evidenta fiscala, indiferent daca plata impozitului se face de catre arendator sau arendas.
Plata contributiei
Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sprijin financiar de 700 lei pentru pensionarii cu ventituri mai mici sau egale cu 2.000 lei pe lunaOG 4/2017. Plata CONTRIBUTII. Ce prevederi se aplica? Model declaratieImpozitarea veniturilor din conventii civile. Care sunt impozitele calculate pentru mai multe situatii?Din 1 iunie serviciul Spatiul Privat Virtual este disponibil si pentru persoanele juridiceTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleUltimele articole
Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Salariati cu mai multe CIM. 4 aspecte importanteDeclaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Articole similare
Ce obligatii avem privind regimul fiscal aplicat veniturilor din arendareModalitate de calcul a impozitului pe veniturile din arendaArticole similare
Norme actuale: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturismeTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaSpeta zilei: Ce cheltuieli sunt deductibile in cazul unui IFCodul fiscal 2011 - Titlul IIIDeductibilitate cheltuieli cu combustibilul PFAUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAArticole similare
Zoom fiscal: Ce trebuie sa stim despre drepturile de proprietate intelectuala in 2016Prevederile noului Cod fiscal 2016 pentru cei care obtin venituri din activitati independenteFirmele care inregistreaza ajustari de TVA trebuie sa completeze D300?Contributii sociale ale persoanelor care realizeaza alte venituri. Actualizare din 6 augustBulgaria colecteaza 92% din TVA, Romania – 60%Ultimele articole
Informare ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in COTA FORFETARA, in anumite conditiiImpozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Cum se impoziteaza veniturile din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Impozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"