Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin directiile generale ale finantelor publice judetene.
In acest context, in articolul de mai jos, prezentam principalele aspecte privind contributiile sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din arenda.
Pentru contribuabilii care obtin venituri din arenda este obligatorie precizarea in scris, in contractul/raportul juridic incheiat sau in anexa la contract, a modalitatii de impunere aleasa de contribuabil, respectiv, impunere prin retinere la sursa sau conducerea contabilitatii in partida simpla.
Indiferent de optiune se datoreaza doar CASS (sanatate) si numai daca acesta este singurul venit realizat.
Baza de calcul CASS:
- 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cota forfetara de cheltuieli), in cazul optiunii pentru retinerea impozitului la sursa.
- 5,5% asupra venitului net (venit brut - cheltuieli deductibile) in cazul optiunii privind conducerea contabilitatii in partida simpla.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuala pe baza informatiilor din evidenta fiscala, indiferent daca plata impozitului se face de catre arendator sau arendas.
Plata contributiei
Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Asocieri fara personalitate juridica: se depune declaratia 104 pentru trimestrului II 2012Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul I - Dispozitii generaleAnaliza consultant: Indemnizatia de neconcurenta, solutie de optimizare fiscala?Intrebari lamurite de ANAF in ce priveste Declaratia 600. O noua sesiune de consultanta onlineOUG 35/2019: Declaratia Unica va putea fi depusa si pe suport hartieUltimele articole
Ce modificari au fost aduse CONTRIBUTIIlor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completarePensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Articole similare
Modalitate de calcul a impozitului pe veniturile din arendaCe obligatii avem privind regimul fiscal aplicat veniturilor din arendareArticole similare
PFA. Deducere cheltuieli cu autoturismul, fara intocmire foi de parcursImpunerea veniturilor din arenda. In atentia persoanelor care obtin venituri din arendarea bunurilor!Ce tratament contabil si fiscal aplicam pentru clientii incerti?Deductibilitatea in anul 2012 a TVA pentru vehiculele achizitionate in sistem de leasing financiarTichete cadou acordate salariatilor. Tratament fiscalUltimele articole
PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. Tratament fiscalArticole similare
Firmele care inregistreaza ajustari de TVA trebuie sa completeze D300?Noile masuri de modificare din Codul fiscal vizeaza persoanele fizice si juridiceVenit din drepturi de autor. Cum se impoziteaza pentru o persoana care nu e PFA si nici salariat?Declaratia Unica in 2023: Prin Ordinul 2541/2022 a fost publicat noul model de formularImpunerea veniturilor din arenda. In atentia persoanelor care obtin venituri din arendarea bunurilor!Ultimele articole
Informare ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in COTA FORFETARA, in anumite conditiiImpozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Cum se impoziteaza veniturile din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Impozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"