Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza de fata, salariatii companiei au alimentat masinile companiei cu benzina/motorina, bonurile fiind achitate ocazional cu cardurile personale ale salariatilor. Compania le-a decontat numerar sumele platite cu cardul. Incepand cu luna aprilie 2013, bonurile prezinta inregistrat codul fiscal al companiei.
In ce masura aceste bonuri sunt deductibile din punct de vedere al TVA-ului si al cheltuielii, inainte de 2013 si dupa 2013?De asemenea, care sunt documentele care se anexeaza in cele doua cazuri pentru ca TVA-ul si cheltuiala sa fie deductibile?
Valoarea combustibilului achizitionat poate fi considerata cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil in situatia in care se face dovada ca acel combustibil s-a utilizat, exclusiv pentru activitatea economica a companiei. Acest aspect poate fi dovedit prin intocmirea foii de parcurs pentru fiecare autoturism utilizat de catre fiecare salariat al companie. Aceste conditii trebuie indeplinite si in cazul exercitarii dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inscrise pe bonurile emise de casa de marcat pe care s-a inscris codul fiscal al companiei.
Acest tratament fiscal se aplica si in situatia in care valoarea combustibilului alimentat, consumat, este achitat initial prin cardul personal al salariatului si decontat ulterior acestuia de catre companie, prin casierie. In situatia in care compania este inscrisa in sistemul TVA la incasare, suma TVA deductibila din bonul fiscal poate fi dedusa la momentul decontarii catre salariat care trebuie sa justifice consumul acestuia prin foaia de parcurs, suma TVA fiind considerata exigibila.
Bonurile fiscale trebuie prezentate de fiecare salariat atasate unui decont de cheltuieli din care sa rezulte valoarea totala a acestora si mijlocul de transport pentru care s-a efectuat alimentarea. Plata efectiva a sumelor inscrise in decont se efectueaza prin documentul dispozitie de plata/incasare cod 14-4-4, formular tipizat reglementat prin O.M.F.P. nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile. Dispozitia de plata/incasare este un document justificativ de inregistrare in registrul de casa si de inregistrare a platii in evidenta contabila. Astfel, bonul fiscal poate fi considerat un document pentru inregistrarea achizitiei de combustibil in evidenta contabila daca este atasat formularului contabil "Decont de cheltuieli" intocmit de persoana responsabila cu justificarea sumelor cheltuite si semnat de catre persoana desemnata in acest scop de catre conducerea societatii. Aceasta posibilitate este stabilita la pct. 2, paragraful (2) din Ghidul practic elaborat de catre M.F.P. in data de 25.06.2009. Prin acest ghid se prevede posibilitatea inregistrarii in evidenta contabila a achizitiei de bunuri, in lipsa facturii, astfel: societatea justifica cheltuielile efectuate fie prin documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate (Nota de intrare-receptie), fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli.
Pentru conformitate, va prezint textul de la punctul 2 din Ghidul mentionat:

SAF-T Ghid de raportare corecta

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG
"(1) Bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt documente care atesta efectuarea platii si se anexeaza la Registrul de casa.
(2) Inregistrarea in contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe baza de bon fiscal, se poate efectua in urmatoarele conditii:
(i) entitatea solicita furnizorului factura aferenta bunurilor livrate sau serviciilor prestate, avand ca anexa bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal; sau
ii) entitatea justifica cheltuielile efectuate fie prin documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli. In cazul utilizarii decontului de cheltuieli, documentul utilizat este "Decont de cheltuieli – cod 14-5-5" aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat in mod corespunzator pentru decontari interne."
Astfel, in opinia mea, pot fi considerate cheltuieli deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil achizitiile de bunuri si servicii efectuate pe baza bonului fiscal care dobandeste calitatea de document justificativ de inregistrare in evidenta contabila conform precizarilor cuprinse in ghidul mentionat . In acest context am in vedere prevederile art. 21 alin. (4) lit. f) din Codul fiscal " Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: .... f) cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor;" coroborate cu prevederile de la pct. 44 din normele de aplicare ale acestui articol "Inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobandesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit, conform reglementarilor contabile in vigoare.". Practic, decontul de cheltuieli la care se ataseaza bonul fiscal, aprobat de persoana autorizata, este un inscris care dobandeste calitatea de document justificativ.
In ceea ce priveste TVA, daca pe un bonul fiscal nu este inscris codul de TVA al persoanei impozabile cumparatoare, suma TVA deductibila nu poate fi dedusa deoarece nu sunt indeplinite conditiile de la art. 146 din Codul fiscal coroborate cu prevederile pct. 46 alin. (3) din normele de aplicare ale acestui articol asa cum au fost modificate prin H.G. nr. 84/20123 "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 45.".
Dupa cum se poate constata, legiuitorul a impus inscrierea pe bonul fiscal a codului de inregistrare in scopuri de TVA a beneficiarului prin soft-ul casei de marcat doar ca o conditie pentru beneficiar de exercitare a dreptului de deducere a sumei TVA deductibile, pe langa celelalte conditii reglementate prin pct. 45 de la alin. (1) la alin. (15) din normele de aplicare ale art. 145 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere " din Codul fiscal si art. 145^1.
Conform modificarilor aduse Codului fiscal prin H.G. nr. 84/2013, un bon fiscal indeplineste conditiile pentru a fi considerat o factura simplificata, dar numai daca valoarea acestuia este mai mica sau egala cu echivalentul in lei a 100 euro calculat prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data faptului generator.
Bonul fiscal trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
data emiterii;
datele de identificare ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau care a prestat serviciile;
codul de inregistrare fiscala a cumparatorului;
denumirea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
baza de impozitare a TVA;
suma TVA.
Daca nu sunt respectate conditiile enumerate anterior in ceea ce priveste TVA, suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa reintregeste costul de achizitie a bunului sau serviciului achizitionat. Cheltuielile respective sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil , dar numai daca sunt aferente realizarii de venituri impozabile conform prevederilor art. 21 alin. (1) din Codul fiscal "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, ....".
Anterior anului 2013, exercitarea dreptului de deducere se putea efectua, de asemenea, prin bonul fiscal, dar numai daca pe bon era inscrisa denumirea cumparatorului si numarul mijlocului de transport auto pentru care s-a efectuat alimentarea, aspect reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 146, la pct. 46 alin. (2) "Pentru carburantii auto achizitionati, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 45^1."
In concluzie, pentru combustibilul aferent masinilor companiei, trebuie sa va asigurati ca aveti documentele justificative pentru inregistrarea cheltuielilor si a sumei TVA deductibile in cele doua etape distincte:
alimentarea (3012 = 401 si 401 = 5311), caz in care operatiunea poate fi
dovedita prin bonurile fiscale decontate prin casieria companiei pe baza de
decont semnat de persoanele desemnate sa aprobe astfel de cheltuieli;
consumul (6012 = 3012), caz in care consumul exclusiv in scopul activitatii economice trebuie dovedit prin foaia de parcurs, document din care sa rezulte informatii referitoare la:
categoria de vehicul utilizat;
scopul si locul deplasarii;
kilometri parcursi;
norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei Consultant fiscal si expert contabil

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Romania a inregistrat cea mai mare crestere a comertului cu amanuntul din UEAtentie: Termen limita pentru depunerea Formularului 318. Cititi aici detaliileAchizitie intracomunitara imobilizari corporaleCe vrea ANAF sa modifica la sistemul TVA la incasare in 2014?Studiu de caz: Regimul TVA aplicat in cazul livrarii unui autoturismUltimele articole
Codul Fiscal, modificat prin Legea 39/2023. TVA-ul de 5% se aplica si pentru panouri solare si pompe de calduraPrecizari ale Ministerului Finantelor cu privire la stabilirea nivelului accizelor la COMBUSTIBILi pentru 2023 Impozit micro vs. impozit pe profit. Ce este mai bine sa alegeti din 2023 pentru firme?Cum se inregistreaza in contabilitate bonurile de COMBUSTIBILCum se factureaza COMBUSTIBILul cu pret redus de 50 bani/litru, conform OUG 106/2022?Articole similare
Scutirea de IMPOZIT PE PROFITul reinvestit. OUG 19/2014A fost aprobat formularul 177 - Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor- (Ordinul 1679/2022)Monografie contabila lichidare. Cum procedam?Guvernul incaseaza din TVA \"datorita colectarii\", dar pierde venituri din IMPOZIT PE PROFIT si venitMicrointreprindere si Declaratia 101 pentru luna ianuarie 2017. Trecem pierderea fiscala?Ultimele articole
Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Impozitul pe veniturile microintreprinderilor a devenit optional din 1 ianuarie 2023Pana pe 31 martie 2023 firmele trebuie sa comunice iesirea din sistemul micro si intrarea in regimul impozitului pe profitEsti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Din 1 ianuarie 2023 impozitul pe dividende este de 8%Articole similare
Tratament fiscal si contabil BONURI COMBUSTIBILiDeductibilitate BONURI COMBUSTIBILi in anul 2011BONURI COMBUSTIBIL din UE. Este obligata societatea sa modifice perioada de TVA?Deductibilitate TVA: BONURI COMBUSTIBIL aferente livrarilor de bunuri catre clientii societatiiBONURI COMBUSTIBIL. Cum raportam in Declaratia 394?Articole similare
Diurna de la 1 februarie 2013 | Calcul CASSCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 30 martieLuni, 31 octombrie 2022, se implineste termenul limita pentru depunerea Formularului 394Decont de TVA - declararea biletelor de avion. Implicatii fiscaleSupriza pentru unele companii: primavara le aduce impozitul forfetarUltimele articole
Masa calda acordata angajatilor - cheltuieli inregistrate pe bonul fiscal. Poate fi dedus TVA-ul?Luni, 30 ianuarie 2023, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394Declaratia 112 in 2023: Noul model de formular va contine si modificarile privind acordarea sumei de 200 lei neimpozabili la salariiEsti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Declaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaArticole similare
Bon fiscal care contine CIF beneficiar. Cand se deduce cheltuiala?Codul Fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de OUG 85/2022Achizitii materiale/servicii cu BONURI fiscale care nu contin codul de inregistrare in scop de TVA. Studiu de cazNumerar prin casa de marcat. Cum se procedeaza la emiterea facturilor?Anulare cod de inregistrare TVA. Ce consecinte apar?Ultimele articole
Masa calda acordata angajatilor - cheltuieli inregistrate pe bonul fiscal. Poate fi dedus TVA-ul?Cheltuieli transport la si de la locul de munca pentru salariati. Regim fiscalImpozit micro vs. impozit pe profit. Ce este mai bine sa alegeti din 2023 pentru firme?Firmele NU trebuie sa acorde diurna angajatilor daca masa si cazarea sunt suportate de clientiCum se inregistreaza in contabilitate BONURIle de combustibil
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"