Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA pentru facturi de cazare. Cum se procedeaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2017 Exclusiv
Tags: deducere tva, deplasare externe, salariati, facturi, cazare

In randurile de mai jos, avem situatia unui decont intocmit de catre un angajat al societatii care este trimis in deplasarea externa intr-o tara intracomunitara. Acesta are atasat drept documente justificative: factura de cazare cu TVA, bonuri fiscale de transport in care este inscris si TVA-ul tarii respective etc. Vom vedea daca se inregistreaza suma totala cheltuita fara a se se deduce TVA sau daca se evidentiaza separat TVA si se intocmeste D300 si D390 tinand cont ca banii sunt pusi la dispozitie de catre societatea platitoare de TVA.

In situatia facturilor de cazare primite, se va stabili locul de prestare a serviciilor.
 
In corespondenta cu prevederile art. 278 alin 4 lit a din legea 227/2015 privind Codul Fiscal, locul prestarii din punct de vedere al TVA se considera a fi locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier.
 
De asemenea, conform pct 16 alin 1 din Normele de aplicare a Codului Fiscal, intelegem ca aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulative, indiferent de statutul beneficiarului si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA, care sunt specific prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
 
Asadar, daca primiti factura de cazare cu TVA sau bonuri fiscale de taxi/transport cu TVA, nu aveti dreptul de deducere pentru taxa inscrisa pe factura/bon fiscal.
 
Valoarea totala a facturii de cazare se va inregistra in contul de cheltuieli, 625 "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari".
 
In consecinta, aceasta operatiune se va declara in decontul de TVA (D300 - Decont de taxa pe valoarea adaugata) la rd. 28 si nu se va declara in D390 - Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru ca nu reprezinta un serviciu intracomunitar.

 
Insa, exista o exceptie prin care puteti recupera acest TVA, prin depunerea formularul 318 “Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art.147^2 alin.(2) din Codul fiscal", dar trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA in statul intracomunitar de unde ati efectuat achizitia.
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Apostolescu
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA pentru facturi de cazare. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016