Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pentru a recupera penalitati este obligatorie emiterea unei facturi?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: factura, decontul de tva, codul fiscal

Intrebare: Pentru recuperarea unor sume reprezentand penalitati este obligatorie emiterea unei facturi (va rog sa precizati si actul normativ de unde reiese acest lucru)?Daca da, este obligatorie trecerea acestor facturi in Jurnalul de vanzari, respectiv Decont de TVA? Daca nu este obligatorie emiterea dacturii, in ce baza pot recupera aceste sume? Este suficienta o notificare?

Solutie:
 
Art. 6 alin.  (1) din Legea 82/1991 stabileste ca orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
 
Conform Normei metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008, documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
 
   - denumirea documentului;
   - denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care intocmeste documentul;
   - numarul documentului si data intocmirii acestuia;
   - mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
   - continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
   - datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
   - numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;
   - alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.
 
Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.
 
Factura se intocmeste si se utilizeaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal.
 
Conform art. 155 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
 
Potrivit art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c) ale acestui articol, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
Alin. (3) al acestui articol stabileste ca baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
 
   „b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
   c) dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere;”
 
Asadar, in situatia in care penalizarile nu reprezinta contravaloarea unor bunuri livrate sau servicii prestate, acestea nu se includ in baza de impozitare a TVA.
 
Pentru incasarea penalizarilor nu este obligatorie emiterea unei facturi intrucat acestea nu constituie livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate de societate. Daca insa societatea opteaza pentru facturarea acestor penalitati, factura emisa va contine mentiunea "Neinclus in baza de impozitare a TVA".
 
Conform Instructiunilor pentru completarea formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", aprobate prin OANAF 183/2011, nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila.
 
Ca atare, nu este obligatorie inscrierea facturilor de penalitati in jurnalul de vanzari si in decontul de TVA.
 
In situatia in care penalitatile reprezinta in fapt contravaloarea unor bunuri livrate sau servicii prestate, aceasta operatiune va urma tratamentul fiscal aplicabil livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii efectuate.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Pentru a recupera penalitati este obligatorie emiterea unei facturi?":
Rating:

Nota: 4.74 din 5 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016