Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Un nou formular pentru decontul de TVA (300)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 10 Sep. 2019 Exclusiv
Tags: decont de tva, formularul 300, codul fiscal

In Monitorul Oficial nr. 687 din 20 august 2019 a fost publicat OANAF nr. 2.227/2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata".

Noul formular al decontului de taxa pe valoarea adaugata  - Formularul 300 -  aprobat prin acest ordin se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii iulie 2019 cu termen de depunere 25 august pentru persoanele care au ca perioada fiscala in materie de TVA luna calendaristica, respectiv 25 octombrie 2019 pentru persoanele care au ca perioada fiscala in materie de TVA trimestrul calendaristic.

Programul de asistenta a fost publicat de ANAF in data de 19 august si poate fi descarcat de AICI >> 
 
Principalele modificari ale formularului sunt determinate de necesitatea adaptarii acestuia modificarilor legislative in domeniul taxarii serviciilor electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, modificari introduse prin Legea nr. 60/2019. In acest sens, in formular:

1.  s-au inserat randuri distincte pentru declararea taxei pe valoarea adaugata aferenta prestarilor de astfel de servicii, pentru care locul prestarii este in Romania potrivit art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, daca prestatorii din Romania nu opteaza pentru aplicarea regulii prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) pentru stabilirea locului prestarii la beneficiar.

Este vorba de randurile 17 si 18. La randul 17 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata colectata pentru prestarile de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica in situatia in care beneficiarul este persoana neimpozabila stabilita in alt stat membru al Uniunii Europene, pentru care locul de prestare se considera a fi in Romania, conform art. 278 alin. (8) din Codul fiscal. Locul prestarii se considera a fi in Romania daca valoarea totala, fara TVA, a acestor servicii nu depaseste in anul curent 46.337 lei si nu a depasit aceasta suma nici in anul precedent, daca prestatorul nu a optat ca locul prestarii sa fie la beneficiar potrivit art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal iar la randul 18 se inscriu regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 17.

2. s-a inserat o sectiunea dedicata datelor cu caracter informativ cu date privind valoarea totala, fara TVA, a prestarilor de servicii catre persoane neimpozabile din alte state membre UE prevazute la art. 278 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, respectiv servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica. Astfel, in formular Sectiunea "Informatii privind valoarea totala, fara TVA, a prestarilor de servicii catre persoane neimpozabile din alte state membre UE prevazute la art. 278 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, respectiv servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica" se completeaza cu informatiile privind baza de impozitare a prestarilor de servicii inscrise la rd. 17 si 18 din deconturile de TVA, cumulat pentru anul precedent, respectiv cumulat pentru anul curent. Pentru anul precedent 2018 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari privind baza de impozitare pentru aceste categorii de servicii prestate in anul 2018 catre persoane neimpozabile din alte state membre ale Uniunii Europene.

Citeste si:

Decontul de TVA va fi modificat

 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Un nou formular pentru decontul de TVA (300)":
Rating:

Nota: 4.22 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016