Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Livrari si achizitii intracomunitare. Persoane neinscrise in Registrul operatorilor intracomunitari. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Aug. 2010
Tags: livrari intracomunitare, persoane neinscrise in registrul operatorilor intracomunitari, tva

Livrari si achizitii intracomunitare. Persoane neinscrise in Registrul operatorilor intracomunitari. TVA Irina DumitrescuIntrebare: Ce se intampla daca nu am reusit sa ne inscriem pana la aceasta ...

Livrari si achizitii intracomunitare. Persoane neinscrise in Registrul operatorilor intracomunitari. TVA
Irina Dumitrescu

Intrebare: Ce se intampla daca nu am reusit sa ne inscriem pana la aceasta data si nu vom reusi pana la 01 august, in Registrul operatorilor intracomunitari, deoarece societatea are administratori din strainatate si inca nu am obtinut cazierele judiciare? Precizam ca facem si livrari si achizitii intracomunitare.

Cum vor fi emise facturile noastre incepand cu 1 august?
Ce fel de inregistrari contabile se vor face pentru livrari si achizitii?
In ce declaratii vor fi trecute aceste facturi?

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 158 2 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv: 
 a) livrari intracomunitare de bunuri care au locul in Romania potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) si care sunt scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) si d); 
 
 b) livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare prevazute la art. 132 1 alin. (5), efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T in Romania; 
 
 c) prestari de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile; 
 
 d) achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania potrivit prevederilor art. 132 1
 
 e) achizitii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153 1, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii taxei potrivit art. 150 alin. (2).
 
Persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 si 153 1 vor solicita inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la alin. (1), inainte de efectuarea respectivelor operatiuni (alin. (3)). 
Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 1 (alin. (14)).
 
Astfel cum prevede art. 219 2 din Codul de procedura fiscala constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru.
Aceasta se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
1. Livrari intracomunitare de bunuri efectuate dupa data de 01 august 2010 de catre persoanele care nu sunt inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 126 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
   a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata; 
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania in conformitate cu prevederile art. 132 si 133; 
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila actionand ca atare; 
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica; 
 
Locul livrarii bunurilor se determina in conformitate cu prevederile art. 132 din legea mentionata.
 
In cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert, in conformitate cu dispozitiile alin. (1) lit. a) al acestui articol locul livrarii se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul. 
 
Art. 128 alin.(9) defineste livrarea intracomunitara ca fiind o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
 
Asadar, livrarile de bunuri care sunt expediate sau transportate din Romania in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora sunt impozabile in Romania, fiind aplicabile cotele de taxa prevazute la art. 140 din Codul fiscal, sau, dupa caz, scutirile de taxa prevazute la art. 141, 143, 144, 1441 si 152 din Codul fiscal.
 
Potrivit art. 143 alin. (2) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt scutite de TVA livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi; 
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 152 2
 
Asa cum am aratat, dupa data de 01 august 2010 prsoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari nu pot efectua livrari intracomunitare de bunuri care au locul in Romania potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) si care sunt scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) si d); 
 
Prin urmare, in aceasta situatie consideram ca pana la inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari livrarile intracomunitare de bunuri care au locul in Romania potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) vor fi taxate cu TVA colectata pe teritoriul Romaniei.
 
Facturile se vor emite cu TVA colectata si se vor raporta prin formularul 300 "Decont de TVA" la Randul 9.
Aceste livrari nu se vor raporta prin formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", aprobat prin OANAF  76/2010.
Inregistrari contabile:
 
4111 = %
                     "Clienti"
707
“Venituri din vanzarea marfurilor”
4427
“TVA colectata”
 
2. Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania potrivit prevederilor art. 1321 efectuate dupa data de 01 august 2010 de catre persoanele care nu sunt inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
 
Achizitia intracomunitara de bunuri este definita la art. 130 1 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal ca fiind obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. 
 
Astfel cum este prevazut la art. 132 1 alin. (1) si (2) locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. 
Daca cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, emis de autoritatile unui stat membru, altul decat cel in care se termina transportul, locul respectivei achizitii intracomunitare se considera in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA. 
 
Potrivit art. 126 alin. (3) este impozabila in Romania,  o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 1321, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de derogarea prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. 2) cu privire la vanzarile la distanta.
 
Alin. (4) al acestui articol stabileste ca nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii: 
   a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila; 
   b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme. 
 
 
Intrucat, incepand cu data de 01 august 2010, persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare furnizorii bunurilor vor emite facturile cu TVA din statele membre din care efectueaza livrarile. 
 
Valoarea facturi, inclusiv TVA se va inregistra prin urmatoarea formula contabila:
 
371 = 401
       „Marfuri”                          „Furnizori”
 
Aceste achizitii se vor raporta prin Formularul 300 "Decont de TVA" la Randul 24.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016