Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noutate Avem noi reglementari in ceea ce priveste declaratia recapitulativa. Noul formular privind declaratia recapitulativa se completeaza si se depune incepand cu operatiunile desfasurate in luna ...
Noutate
Avem noi reglementari in ceea ce priveste declaratia recapitulativa. Noul formular privind declaratia recapitulativa se completeaza si se depune incepand cu operatiunile desfasurate in luna ianuarie 2010.
Care este termenul pentru depunerea declaratiei recapitulative? Care sunt persoanele obligate? Care sunt modalitatile de depunere a declaratiei? Cumse rectifica o declaratie rectificativa? Care sunt sanctiunile si contraventiile? Cum prelucreaza si cum verifica Fiscul declaratiile recapitulative?Care este procedura de notificare in urma verificarilor efectuate de catre Fisc?
1. Termenul pentru depunerea declaratiei recapitulative
Declaratia recapitulativa se depune lunar pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
2. Persoanele obligate sa depuna declaratia recapitulativa
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru:
a) livrarile intracomunitare scutite de taxa pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva; SAF-T Ghid de raportare corecta Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Manualul Contabilului Incepator - stick USB
b) livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
c) prestarile de servicii efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statulmembru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
e) achizitiile de servicii efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
3. Modalitatile de depunere a declaratiei recapitulative
Declaratia recapitulativa se depune, in format electronic, prin una dintre urmatoarele metode:
* la registratura organului fiscal competent;
* la posta, prin scrisoare recomandata;
* prin SEN;
* prin completare, pe pagina de web a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Formatul electronic, depus pe suport electronic, va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.
Formularul se editeaza in doua exemplare:
*un exemplar se depune la unitatea fiscala, impreuna cu suportul electronic;
* un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.
Formatul electronic al declaratiei recapitulative se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Fisc si se transmite organului competent pe suport electronic.
Programul de asistenta este pus la dispozitia persoanelor impozabile, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.
Contribuabilii care detin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
4. Rectificarea declaratiei recapitulative
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.
In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
5. Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative
Constituie contraventie:
* nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative;
* depunerea de declaratii recapitulative cu sume incorecte ori incomplete.
Aceste fapte se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.
Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora.
Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
Atentie
Amenda se reduce cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative.
6. Prelucrarea declaratiilor recapitulative
Prelucrarea declaratiilor recapitulative se realizeaza de catre organul fiscal competent, prin folosirea programului informatic de prelucrare pus la dispozitie de Directia generala de tehnologia informatiei, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la expirarea termenului de depunere a declaratiei.
Dupa prelucrare, declaratia recapitulativa se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
7. Verificarea formala a declaratiilor recapitulative
Pentru fiecare declaratie recapitulativa, organul fiscal competent verifica:
a) corectitudinea codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare, prin verificarea datelor de identificare din declaratie cu cele existente in Registrul contribuabililor;
b) integralitatea codurilor de inregistrare in scopuri de TVA ale operatorilor straini inscrisi in declaratia recapitulativa: inscrierea corecta a codului de tara, precum si a numarului de caractere ale codului.
8. Notificarea persoanelor impozabile ca urmare a verificarii formale
Dupa prelucrarea declaratiilor recapitulative vor fi identificate persoanele impozabile care au depus declaratii recapitulative ce prezinta erori, iar pentru aceste persoane se emit notificari pentru corectarea declaratiei.
Notificarile se emit in termen de maximum doua zile lucratoare de la expirarea termenului de depunere a declaratiilor recapitulative.
9. Notificarea persoanelor impozabile pentru nedepunerea declaraiilor recapitulative
Dupa prelucrarea deconturilor de TVA, respectiv a deconturilor speciale de TVA, vor fi identificate persoanele impozabile care nu au depus declaratii recapitulative, iar pentru aceste persoane se emit notificari pentru depunerea declaratiei.
Aceste notificari se emit dupa expirarea termenului de depunere a deconturilor de TVA/deconturilor speciale de TVA.
Concluzii
Avem un nou termen pentru depunere. Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, pentru a se asigura un control mai strict in ceea ce priveste operatiunile efectuate cu celelalte state membre, declaratia recapitulativa se depune lunar pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Avem noi operatiuni de declarat.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2010 a fost largita sfera operatiunilor ce intra sub incidenta acestei declaratii, cuprinzand, in plus, si prestarile de servicii si achizitiile de servicii efectuate cu alte stat membre.
Acte normative aplicabile:
Anexa nr. 2, Instructiuni pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare“ si Anexa nr. 4, Procedura de gestionare a Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/ prestarile intracomunitare, la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare“
Art. 219 indice 1 din Codul de procedura fiscala
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Bunuri acordate gratuit. Deducere TVA. Cheltuieli deductibileCine ia contabilii peste picior?Guvernul a adoptat OUG pentru scaderea TVA la 5% pentru mai multe categorii, de la 1 noiembrieCotizatii si taxe in 2014 pentru auditorii financiari. Care sunt noile prevederi?Ce prevederi noi aduce ANAF la dosarul fiscal?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Aspecte privind fondul de mediu retur ambalaje la furnizorul externComunicat ANAF: In atentia celor care vor sa ocupe un post de inspector antifraudaStudiu de caz: Amenajari efectuate de catre chiriasiNoutati Legislatie Fiscala 20 - 24 iulie 2009 - Monitorul OficialComunicat ANAF: Propunere de act normativUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiDistrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESSchema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciArticole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune. Stabilirea perioadei fiscaleProcedura de inregistrare in scopuri de TVA pentru ACHIZITII INTRACOMUNITARECe declaratii trebuie sa depui in luna augustAchizitii de bunuri de la persoane fizice si juridice din UE. Utilizarea codului special de TVA. Cum procedam?Reamintim: Calendarul principalelor obligatii fiscale cu termen in luna martie 2011Ultimele articole
E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITACHIZITII INTRACOMUNITARE peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEFirme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileArticole similare
Achizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390Raspunsul consultantului fiscal: Invalidarea codului TVA din oficiu de catre autoritatea fiscala. Conditii si consecinte fiscalePrestari servicii intracomunitare. Termene limita pentru facturare, obligatii fiscale si contabileZoom fiscal: Regimul fiscal aplicabil avansurilor achitate in legatura cu achizitiile intracomunitare de bunuriFactura de penalitati din alt stat UE. Care va fi regimul fiscal TVA?Ultimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESComert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UECalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVACum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiArticole similare
Achizitii intracomunitare de bunuri. In ce conditii se limiteaza dreptul de deducere?Joi, 25 aprilie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleObligatiile declarative ale lunii octombrie. TermeneCod invalid TVA. Cum procedam la achizitia intracomunitara de bunuri?Calendar ANAF. Pana pe 25 iunie 2024 trebuie depuse la fisc 10 declaratii importanteUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Cum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"