Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In ce priveste legislatia in domeniul vanzarilor buy-back si modul in care intocmim monografia contabila pentru vanzarea buy-back, trebuie sa precizam, inainte de toate, ca vanzarea buy back reprezinta o vanzare cu primirea, in schimbul unei contravalori, a unui bun ce are legatura cu operatiunea in sine.
Un exemplu de vanzare buy back este gasit in magazinele de electrocasnice in care se vand catre persoanele fizice aparate electrocasnice, existand posibilitatea ca acestea din urma sa predea in momentul livrarii un alt aparat electrocasnic folosit, contra unei sume de bani care se scade din valoarea bunului cumparat.
Operatiunea de vanzare bay back nu este reglementata prin norme speciale.
Operatiunea de vanzare buy back este reprezentata in fapt de o livrare efectuata de catre o firma concmitent cu achizitia pe care aceasta o realizeaza de la clientul sau, pesoana juridica sau pesoana fizica, in legatura cu un bun.
Nu exista legislatie specifica unei opeatiuni de vanzare bau-back, ea incadrandu-se in operatiunile pentru care se aplica normele de evidenta financiar contabile, respectiv OMFP 1802/2014.
Spre exemplu, intr-un magazin de electrocasnice se vand masini de spalat la valoarea de 1.000 lei, cu un TVA de 240 lei.
Daca cumparatorul, persoana fizica, preda magazinului in momentul in care cumpara o alta masina de spalat veche, folosita, atunci din valoarea totala de 1.240 lei – pretul de vanzare, se scade 200 lei, contravaloarea masinii de spalat veche predata vanzatorului de catre cumparatorul, persoana fizica.

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

SAF-T Ghid de raportare corecta

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Magazinul de electrocasnice valorifica masina de spalat veche preluata de la cumparatorul, persoana fizica, livrand-o catre firmele ce ofera service la aparate electrocasnice.
Pe bonul fiscal emis de magazin se regaseste atat pretul de vanzare de 1.240 lei, cat si valoarea de 200 lei, inregistrata cu semnul (-), valoarea totala ramasa de achitat la cumpararea noii masini de spalat fiind de 1.040 lei, cu un TVA colectat inscris pe bon de 240 lei.
Monografie inregistrare in evidentele contabile ale magazinului :
& = 5311 = 1.240 lei
707.x = 1.000 lei
4427 = 240 lei
5311 = 371.y = 200 lei
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Despagubiri pentru pierderi pe parcursul transportului. Tratament fiscal TVA si INREGISTRARI CONTABILEImpozit pe profit de recuperat la sfarsitul anului. INREGISTRARI CONTABILEINREGISTRARI CONTABILE si prevederi fiscale cheltuieli cu protocolulTVA aferenta importBaza de calcul fond cultural la impresarul artistic. Cum gestionam?Ultimele articole
Cesiune de creanta. Emitere facturi, regim TVA si INREGISTRARI CONTABILETVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaArticole similare
Factura cu TVA de la o persoana neinregistrata in scopuri de TVA. CorectiiServicii de publicitate online. Inregistrarea contractelor. AutofacturaTaxa pentru obtinere viza refacturata.Inregistrari contabile. Decont de TVATransport bunuri legate direct de export si import. Regim fiscal TVAFactura inregistrata in luna urmatoare. Intocmire decont de TVA. Cum procedam?Ultimele articole
Achizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVACod UIT ANAF: 3 lucruri esentiale de stiut la ACHIZITII de bunuriComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaAchizitie intracomunitara. Tratament fiscal TVA pentru livrarile care NU se fac la data din facturaDeclaratia 390. Cum sa declari in D390 ACHIZITIIle de servicii scutite de TVA din UEArticole similare
Leasing financiar. Ce regim TVA aplicam si cum intocmim MONOGRAFIAContract de leaseback. Cum intocmim MONOGRAFIA si cum inregistram factura de vanzare?Firme cu cod TVA anulat. Care este tratamentul fiscal si contabil al facturilor primite?Taxa de timbru verde. Pentru ce categorii de produse se aplica si studii de caz practiceAsociere in participatiune cu o institutie publica. Regim TVAUltimele articole
Mijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaNeplatitor de TVA? Ghid pentru achizitii din UE, cu accent pe fiscalitatea TVA-uluiVanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de terenSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"