Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prevederile care reglementeaza aplicarea scutirii de TVA pentru unele livrari de bunuri si prestari de servicii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: rambursare tva, scutire de tva, achizitii intracomunitare, facturare fara tva

In Monitorul Oficial al Romaniei; Partea I, nr. 597/24.08.2011 a fost publicat Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 2.389/2011 prin care au fost aprobate Normele privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. j), j indice 1), k), l), si m) din Codul Fiscal.

Operatiunile pentru care se aplica scutirea de TVA fac obiectul art. 143 alin. (1) lit. j), j indice 1), k), l), si m) din Codul Fiscal.

1. Livrarile de bunuri si prestarile de servicii in favoarea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, a personalului acestora, precum si a cetatenilor straini cu statut diplomatic sau consular in Romania ori intr-un alt stat membru, in conditii de reciprocitate.

Cetatenii straini din Romania avand statut diplomatic sau consular trebuie sa fie notificati la Ministerul Afacerilor Externe pentru a beneficia de scutirea de TVA.

2. Livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre Comunitatea Europeana, Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, Banca Centrala Europeana, Banca Europeana de Investitii sau catre organismele carora li se aplica Protocolul din 8 aprilie 1965 privind privilegiile si imunitatile Comunitatilor Europene, in limitele si in conditiile stabilite de protocolul respectiv si de acordurile de punere in aplicare ale respectivului protocol sau de acordurile de sediu, in masura in care nu conduc la denaturarea concurentei.

Institutiile si/sau organismele care activeaza in Romania beneficiaza de scutirea de TVA numai pentru achizitiile de bunuri si servicii a caror valoare totala depaseste plafonul de 700 lei.

3. Livrarile de bunuri si prestarile de servicii in favoarea organismelor internationale, recunoscute ca atare de autoritatile publice din Romania, precum si a membrilor acestora, in limitele si conditiile stabilite de conventiile internationale de instituire a acestor organisme sau de acordurile de sediu;

4. Livrarile de bunuri netransportate in afara Romaniei si/sau prestarile de servicii efectuate in Romania, destinate fie fortelor armate ale celorlalte state membre NATO pentru utilizarea de catre fortele in cauza ori de catre personalul civil care le insoteste, fie pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor acestora atunci cand fortele respective participa la o actiune comuna de aparare.

Sunt asimilate TVA si intra sub incidenta reciprocitatii si taxele generale pe consum aplicate in statele in care sunt acreditate misiuni diplomatice si oficii consulare romane.

5. Livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii catre un alt stat membru decat Romania, destinate fortelor armate ale unui stat membru NATO, altul decat statul membru de destinatie, pentru utilizarea de catre fortele in cauza ori de catre personalul civil care le insoteste sau pentru aprovizionarea popotelor ori cantinelor lor atunci cand fortele respective participa la o actiune comuna de aparare; livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor catre fortele armate ale Regatului Unit stationate in insula Cipru ca urmare a Tratatului de infiintare a Republicii Cipru, datat 16 august 1960, care sunt destinate utilizarii de catre aceste forte sau personalului civil care le insoteste ori pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor. Normele reglementeaza procedura de aplicare a scutirilor de TVA pentru achizitiile efectuate in Romania de persoanele scutite cu respectarea restrictiilor stabilite de tara gazda pentru scutirea de la plata TVA pe piata locala.

De retinut ca tara gazda trebuie sa faca cunoscut faptul ca, in ceea ce priveste achizitiile efectuate pe teritoriul sau ori in alt stat membru, poate fi acordata aceasta scutire, prin autentificarea unui certificat de scutire pe care persoana scutita trebuie sa o solicite tarii gazda. Persoana scutita va solicita autentificarea unui astfel de certificat pentru fiecare achizitie efectuata in alt stat membru.  Fac exceptie institutiile Comunitatilor Europene si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. Persoanele scutite pot beneficia de scutire pentru achizitiile destinate uzului oficial, pentru achizitiile destinate uzului personal acest lucru nu este posibil.

In ceea ce priveste modalitatile de aplicare a scutirii de TVA, se au in vedere doua categorii:

1. Pentru achizitiile efectuate in Romania de persoanele scutite stabilite in Romania

In aceasta situatie scutirea de TVA se realizeaza fie prin facturare fara TVA de catre furnizorii si/sau prestatorii de servicii in favoarea persoanelor scutite stabilite in Romania pe baza unui certificat valabil care atesta ca sunt indreptatite sa beneficieze de scutire, fie prin restituirea TVA de catre autoritatea fiscala care deserveste persoanele scutite. De asemenea, institutiile si/sau organismele Comunitatilor Europene si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord pot beneficia de scutire directa fara prezentarea unui certificat de scutire, pe baza unui formular de comanda in care vor certifica faptul ca sunt indreptatite sa beneficieze de scutire. Restituirea TVA achitate de persoanele scutite se aplica in situatiile in care nu s-a aplicat sau nu se poate aplica scutirea directa. Persoanele scutite pot solicita rambursarea TVA facturate si achitate de acestea pentru bunuri ce le-au fost livrate sau servicii care le-au fost prestate in beneficiul lor in Romania.

2. Pentru achizitiile efectuate in alte state membre de persoanele scutite stabilite in Romania si pentru achizitiile intracomunitare realizate in Romania de catre aceste persoane scutite. In aceasta situatie persoanele scutite stabilite in Romania beneficiaza de scutire daca prezinta un certificat de scutire autentificat la autoritatea fiscala teritoriala care le deserveste, din care sa reiasa ca persoana in cauza poate face obiectul scutirii.  

3. Pentru achizitiile efectuate in Romania de catre persoane scutite stabilite in alte state membre. In aceasta situatie scutirea de TVA se realizeaza fie prin facturarea fara TVA de catre furnizorii si/sau prestatorii de servicii (scutire directa), fie prin restituirea TVA platita in Romania de catre Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.

Pentru aplicarea scutirii persoanele indreptatite trebuie sa prezinte certificatul in original autentificat de tara gazda din care reiese ca persoana in cauza poate face obiectul scutirii sau formularul de comanda in care vor certifica in mod independent ca sunt indreptatite sa beneficieze de scutire pe care il transmit furnizorului/prestatorului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prevederile care reglementeaza aplicarea scutirii de TVA pentru unele livrari de bunuri si prestari de servicii":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016