Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In acest articol vom discuta despre scutirea de taxa pe valoarea adaugata. Vom vedea cand se aplica dar si care sunt regulile generale de aplicare.
Cand se aplica scutirea de tva
Scutirea de TVA se aplica in cazul anumitor activitati, precum:
a) import de bunuri si achizitii intracomunitare
b) export sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar
c) traficul international de bunuri
d) scutiri pentru intermediari
e) activitati de interes general.
Au intrat in vigoare noutati legislative importante privind scutirea de TVA in 2023! Care sunt noile reguli pentru aplicarea scutirilor de taxa? Detalii AICI»
Reguli generale de aplicare
Justificarea scutirilor de TVA pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar si pentru intermediarii care actioneaza in numele si in contul altei persoane, in cazul in care aceste servicii sunt prestate in legatura cu operatiunile scutite, se face de catre persoana impozabila care poate avea calitatea de furnizor/prestator sau, dupa caz, de beneficiar.
Scutirea de taxa pe valoarea adaugata se aplica numai in situatia in care locul operatiunii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal.
In cazul serviciilor pentru care ar fi aplicabile prevederile regulii generale de taxare (locul prestarii este la sediul beneficiarului) de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, daca nu se pot prezenta dovezi din care sa rezulte ca beneficiarul este o persoana impozabila, se aplica regulile prevazute la art. 278 alin. (3) - (5) din Codul fiscal pentru stabilirea locului prestarii serviciilor (exceptiile de la regula generala de taxare), iar daca, potrivit acestor reguli, locul prestarii este in Romania, prestatorul poate aplica o scutire de TVA prevazuta de Codul fiscal, in conditiile justificarii acesteia conform prezentelor instructiuni, in caz contrar operatiunea fiind taxabila.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Au intrat in vigoare noutati legislative importante privind scutirea de TVA in 2023! Care sunt noile reguli pentru aplicarea scutirilor de taxa? Detalii AICI»

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie intracomunitara produse energetice. Ce tratament TVA se aplica?Achizitie intracomunitara produse energetice. Ce tratament fiscal se aplica?Tratamentul privind TVA al cheltuielilor accesorii recuperate de la client. Care e monografia contabila?Recuperare cheltuieli salarialeServicii de selectie si plasare de personal navigantUltimele articole
Factura pe alt nume in export. Cum obtii scutirea de TVA + documente necesareTransport international. Conditii pentru a aplica scutirile de TVASchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateInformare ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in cota forfetara, in anumite conditii
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"