Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare intracomunitara a unui mijloc de transport. Cum justificam deducerea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 2222/2006, livrare intracomunitara, transport

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura se poate justifica scutirea cu drept de deducere a TVA-ului in cazul livrarii intracomunitare a unui mijloc de transport nou sau second-hand catre o persoana fizica dintr-un alt stat UE, in cazul in care autoturismul paraseste Romania pe roti pe baza actelor de inmatriculare ale autoturismului (numere + certificat inmatriculare) obtinute de persoana beneficiara din statul strain. De asemenea, vom vedea care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA-ului daca justificarea si livrarea marfii la extern au loc in luna urmatoare emiterii facturii.



Solutia consultantului:

Cadrul normativ ce stabileste documentatia si scutirea de TVA este dat de OMFP 2222/2006 pentru justificarea scutirii de TVA.
 
Documentul de inmatriculare al autoturismului
nou livrat intracomunitar in alt stat membru este document justificativ pentru scutirea de TVA, ca document alternativ la lipsa documentului de transport, conform art. 10 alin. (2) din ordin.
 
Termenul de prezentare al documentelor justificative este de 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator, conform art. 1 alin. (4) din OMFP 2222/2006.
 
Acest tratament este aplicabil livrarilor intracomunitare de autoturisme noi, inclusiv in cazul in care beneficiarul nu va comunica un cod valabil de TVA, conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

In cazul mijloacelor de transport ce nu sunt noi, pentru a beneficia de scutire de TVA, trebuie ca si clientul dvs sa va comunice un cod valabil de TVA, conform art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
 
In anumite situatii, puteti aplica regimul TVA al bunurilor second-hand, colectand TVA la marja de profit, conform art. 152^2 din Codul fiscal.
 
Daca clientul dvs nu va comunica un cod valabil de TVA si nici nu puteti aplica regimul bunurilor second-hand, si nici scutirea de TVA de la art. 141 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. In acest caz, livrarea este supusa TVA in Romania, si veti factura cu TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare intracomunitara a unui mijloc de transport. Cum justificam deducerea TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]