Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu privind dezvoltarea fabricatiei de mijloace de transport rutier trebuie facturat cu sau fara TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2009
Tags: persoana impozabila, tva, studiu, prestari servicii

Studiu de caz oferit de www.infoTVA.roO societate persoana impozabila stabilita in Romania, neinregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, a contract realizarea unui studiu ...

Studiu de caz oferit de www.infoTVA.ro

O societate persoana impozabila stabilita in Romania, neinregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, a contract realizarea unui studiu privind dezvoltarea fabricatiei de mijloace de transport rutier, cu o institutie (autoritate contractanta) care gestioneaza fondurile necesare realizarii studiului din fonduri structurale nerambursabile de la Uniunea Europeana. Daca acest studiu trebuie facturat cu TVA de catre contractor?

Operatiunile impozabile sunt clasificate la art. 126 alin. (9) din Codul fiscal, in:

a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 140, realizate de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania;

b) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. Aceste operatiuni sunt prevazute la art. 143 – 1441 din Codul fiscal, de asemenea realizate de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 143 alin. (2) lit.b) din Codul fiscal, realizate si de intreprinderi mici pentru care intreprinderile mici sunt considerate persoane impozabile, chiar daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania;

c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. Aceste operatiuni sunt prevazute la art. 141 si sunt realizate, atat de de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, cat si de persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania si care nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal;

d) importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 142, realizate de importatori in scopul taxei mentionati la pct. 59 din normele metodologice care pot fi: persoane impozabile stabilite in Romania inregistrate sau neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, persoane impozabile nestabilite in Romania inregistrate sau neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, persoane neimpozabile (persoane fizice), persoane juridice neimpozabile stabilite sau nestabilite in Romania, inregistrate sau neinregistrate in scopuri de TVA in Romania;

e) operatiuni prevazute la lit. a) - c), care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. Intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, sunt persoane impozabile stabilite in Romania, dar neinregistrate in scopuri de TVA si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

Intreprinderea mica care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, daca efectueaza o livrarile intracomunitare de bunuri altele decat mijloace de transport noi catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, realizeaza o operatiune scutita de taxa fara drept de deducere prevazuta la art. 126 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal si nu o operatiune scutita de taxa cu drept de deducere prevazuta la art. 126 alin. (9) lit. b) si art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Intreprinderea mica care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, daca realizeaza o livrare intracomunitara de mijloace de transport noi, realizeaza o operatiune scutita de taxa cu drept de deducere din categoria operatiunilor impozabile scutite de la art. 126 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal.

O intreprindere mica care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, daca efectueaza o livrare intracomunitara de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA realizeaza o operatiune scutita de taxa cu drept de deducere din categoria operatiunilor impozabile scutite de la art. 126 alin. (9) lit. b) prevazuta la art. 143 alin. (2) lit. b), pentru ca conform art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, regimul special se aplica pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Oferta LAST MINUTE la un pret redus cu 20% pentru Revista Romana de Monografii Contabile

Conform art. 1472 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, intreprinderea mica fiind persoana impozabila stabilita in Romania, neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, dar care efectueaza in Romania o livrare intracomunitara scutita de mijloace de transport noi poate solicita rambursarea taxei achitate pentru achizitia efectuata de aceasta in Romania a respectivului mijloc de transport nou. Rambursarea nu poate sa depaseasca taxa care s-ar aplica daca livrarea de catre aceasta persoana a mijloacelor de transport noi respective ar fi livrare taxabila.

Procedura si conditiile sunt stabilite la pct. 52 din normele metodologice.

O intreprinderea mica care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, daca efectueaza o livrare intracomunitare de produse accizabile catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care transportul de bunuri este efectuat conform art. 7 alin. (4) si (5) sau art. 16 din Directiva 92/12/CEE a Consiliului, din 25 februarie 1992, privind regimul general, depozitarea, circulatia si controlul produselor supuse accizelor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 76 din 23 martie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare, realizeaza o realizeaza o operatiune scutita de taxa fara drept de deducere prevazuta la art. 126 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal si nu o operatiune scutita de taxa cu drept de deducere prevazuta la art. 126 alin. (9) lit. b) si art. 143 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.

Intreprinderea mica care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, cu conditia sa realizeze o cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie poate solicita scutirea de taxa, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special de scutire de taxa pentru intreprinderile mici se calculeaza conform art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, incluzand si operatiunile scutite cu drept de deducere si pe cele scutite fara drept de deducere prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;

b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Conform art. 152 alin. (8) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:

a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile art. 145 si 146;

b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau alt document;

c) este obligata sa mentioneze pe orice factura o referire la art. 152 din Codul fiscal, pe baza careia se aplica scutirea.

Doar 49 lei/luna, consultanta de specialitate pentru toate departamentele-cheie din firma ta: contabilitate, financiar, legislatia muncii, salarizare!

Conform pct. 62 din normele metodologice, persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

In cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea conform art. 153 din Codul fiscal, in termenul prevazut de lege, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele fiscale competente inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, organele de control vor inregistra din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa conform art. 153 alin. (7) din Codul fiscal;

b) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata.

Societatea din exemplul nostru este intreprindere mica care aplica regimul special de scutire, prevazut la art. 152 din Codul fiscal, efectueaza o prestare de servicii constand din efectuarea unui studiu, scutita fara drept de deducere, fiind efectuata de o intreprindere mica care aplica regimul special de scutire, operatiune scutita din categoria operatiunilor impozabile de la art. 126 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. Aceasta societate nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile art. 145 si 146; nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau alt document; este obligata sa mentioneze pe factura o referire la art. 152 din Codul fiscal, pe baza careia se aplica scutirea; are obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

In cazul in care atinge sau a depaseste plafonul de scutire, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre  www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 4 septembrie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu privind dezvoltarea fabricatiei de mijloace de transport rutier trebuie facturat cu sau fara TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016