Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TOT ce trebuie sa stii despre Declaratia speciala de TVA si utilizarea Regimului special UE pentru vanzarile intracomunitare de bunuri(OSS)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia speciala de tva, utilizarea regimului special ue, vanzari intracomunitare de bunuri la distanta

Conform unui material informativ ANAF, persoanele care utilizeaza OSS-Regimul special UE pentru vanzarile intracomunitare de bunuri au obligatia de a depune Declaratia speciala de TVA.

Depunerea Declaratiei speciale de TVA pana la sfarsitul lunii urmatoare trimestrului calendaristic, indiferent daca au fost sau nu au fost efectuate livrari de bunuri pentru care se utilizeaza regimul special.
 

Declaratia speciala:


-se depune prin mijloace electronice, pe portalul One Stop Shop, semnandu-se cu certificatul digital calificat.

-se intocmeste in euro. in cazul in care livrarile de bunuri se platesc in alte monede, la completarea declaratiei, se va folosi cursul de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Cursurile de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.

 -contine urmatoarele informatii:

codul de inregistrare in scopuri de TVA conform articolului 316
valoarea totala, exclusiv taxa, cotele taxei aplicabile si valoarea totala a taxei corespunzatoare subdivizata pe cote, datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila, in ceea ce priveste prestarile de servicii efectuate in cursul perioadei fiscale de raportare a vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta, livrarilor de bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (16), atunci cand expedierea sau transportul acestor bunuri incepe si se incheie in acelasi stat membru;
valoarea totala a TVA datorata in statele membre de consum.

Nota: Aceste informatii se declara si in situatia in care bunurile sunt expediate sau transportate din alte state membre decat Romania, declaratia speciala de TVA incluzand si numarul individual de identificare in scopuri de TVA sau codul de inregistrare fiscala alocat de catre fiecare dintre respectivele state membre;

-modificarile ulterioare ale declaratiei speciale se includ intr-o declaratie ulterioara in termen de cel mult 3 ani de la data la care trebuia depusa declaratia initiala. Declaratia ulterioara de TVA identifica statul membru relevant de consum, perioada fiscala si valoarea totala a TVA rezultata din corectia livrarilor/prestarilor, care poate fi si negativa.
 

Ce alte obligatii mai exista pe parcursul desfasurarii regimului special?


1. Plata TVA, prin achitarea, in euro, a sumei totale TVA datorate in statele membre de consum, facand referire la declaratia de TVA, intr-un cont special, indicat de organul fiscal, pana la data la care are obligatia depunerii declaratiei speciale.

2. Tinerea unei evidente a livrarilor pentru care se aplica regimul special (conform art. 63c alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazut in Anexa), pentru a permite organelor fiscale din statele membre de consum sa determine daca declaratia speciala de TVA este corecta. Aceste evidente se pun la dispozitie electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum si a statelor membre de consum. 

Aceste evidente se pastreaza pe o perioada de 10 ani de la incheierea anului in care s-au efectuat operatiunile.
 

Cine poate utiliza regimul special UE in Romania?


In cazul vanzarii intracomunitare de bunuri la distanta

• Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania
• Persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana dar are de un sediu fix in Romania sau are mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, printre care si Romania, si alege Romania ca stat membru de inregistrare
• Persoana impozabila care nu si-a stabilit activitatea economica in Uniunea Europeana si nu are un sediu fix in Romania, dar expedierea sau transportul bunurilor incepe in Romania sau in cazul in care exista mai multe state membre in care incepe expedierea sau transportul bunurilor (printre care si Romania) si persoana impozabila alege Romania ca stat membru de inregistrare

In cazul livrarilor de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari

• Persoana impozabila care, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri in Uniunea Europeana de catre o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana catre o persoana neimpozabila, atunci cand expedierea sau transportul bunurilor incepe si se incheie in Romania. 

In acest caz se considera ca interfata electronica a primit si a livrat ea insasi bunurile respective, expedierea si transportul bunurilor fiind atribute acestei livrari.
 


Furnizorul care utilizeaza in Romania regimul special UE:


• trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art 316 din Codul fiscal (daca nu este deja inregistrat)
• nu mai are obligatia inregistrarii in fiecare stat membru in care se incheie expeditia sau transportul bunurilor
• depune in Romania o singura declaratie speciala de TVA, prin care declara TVA datorata fiecaui stat membru de consum si efectueaza o singura plata in Romania care va fi distributa, de statul roman, statelor membre de consum, pe baza declaratiei speciale de TVA.
Inceperea utilizarii regimului special

Persoana impozabila:

-transmite in format electronic declaratia de incepere a activitatii supuse regimului special, semnata electronic prin utilizarea certificatului digital calificat, pe portalul electronic pus la dispozitie de ANAF (www.anaf.ro//One Stop Shop)

*Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, trebuie sa depuna in format electronic si o declaratie prin care sa confirme ca nu si-a stabilit sediul activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia. 
 

Renuntarea/Excluderea de la aplicarea regimului special


Prestatorul trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.

Organul fiscal va exclude persoana impozabila in urmatoarele situatii:

- informeaza organul fiscal ca nu mai efectueaza livrari de bunuri pentru care se utilizeaza regimul special;
- organul fiscal competent constata ca operatiunile taxabile ale persoanei impozabile s-au incheiat;
- persoana impozabila nu mai indeplineste cerintele pentru a i se permite utilizarea regimului special;
- persoana impozabila incalca in mod repetat regulile regimului special.



Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TOT ce trebuie sa stii despre Declaratia speciala de TVA si utilizarea Regimului special UE pentru vanzarile intracomunitare de bunuri(OSS)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016