Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform unui material informativ ANAF, persoanele care utilizeaza OSS-Regimul special UE pentru vanzarile intracomunitare de bunuri au obligatia de a depune Declaratia speciala de TVA.
Declaratia speciala:
-se depune prin mijloace electronice, pe portalul One Stop Shop, semnandu-se cu certificatul digital calificat.
-se intocmeste in euro. in cazul in care livrarile de bunuri se platesc in alte monede, la completarea declaratiei, se va folosi cursul de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Cursurile de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.
-contine urmatoarele informatii:
codul de inregistrare in scopuri de TVA conform articolului 316
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Cartea Verde a Contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Nota: Aceste informatii se declara si in situatia in care bunurile sunt expediate sau transportate din alte state membre decat Romania, declaratia speciala de TVA incluzand si numarul individual de identificare in scopuri de TVA sau codul de inregistrare fiscala alocat de catre fiecare dintre respectivele state membre;
-modificarile ulterioare ale declaratiei speciale se includ intr-o declaratie ulterioara in termen de cel mult 3 ani de la data la care trebuia depusa declaratia initiala. Declaratia ulterioara de TVA identifica statul membru relevant de consum, perioada fiscala si valoarea totala a TVA rezultata din corectia livrarilor/prestarilor, care poate fi si negativa.
Ce alte obligatii mai exista pe parcursul desfasurarii regimului special?
1. Plata TVA, prin achitarea, in euro, a sumei totale TVA datorate in statele membre de consum, facand referire la declaratia de TVA, intr-un cont special, indicat de organul fiscal, pana la data la care are obligatia depunerii declaratiei speciale.
2. Tinerea unei evidente a livrarilor pentru care se aplica regimul special (conform art. 63c alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazut in Anexa), pentru a permite organelor fiscale din statele membre de consum sa determine daca declaratia speciala de TVA este corecta. Aceste evidente se pun la dispozitie electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum si a statelor membre de consum.
Aceste evidente se pastreaza pe o perioada de 10 ani de la incheierea anului in care s-au efectuat operatiunile.
Cine poate utiliza regimul special UE in Romania?
In cazul vanzarii intracomunitare de bunuri la distanta
• Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania
In cazul livrarilor de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari
• Persoana impozabila care, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri in Uniunea Europeana de catre o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana catre o persoana neimpozabila, atunci cand expedierea sau transportul bunurilor incepe si se incheie in Romania.
In acest caz se considera ca interfata electronica a primit si a livrat ea insasi bunurile respective, expedierea si transportul bunurilor fiind atribute acestei livrari.
Furnizorul care utilizeaza in Romania regimul special UE:
• trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art 316 din Codul fiscal (daca nu este deja inregistrat)
Persoana impozabila:
-transmite in format electronic declaratia de incepere a activitatii supuse regimului special, semnata electronic prin utilizarea certificatului digital calificat, pe portalul electronic pus la dispozitie de ANAF (www.anaf.ro//One Stop Shop)
*Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, trebuie sa depuna in format electronic si o declaratie prin care sa confirme ca nu si-a stabilit sediul activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia.
Renuntarea/Excluderea de la aplicarea regimului special
Prestatorul trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.
Organul fiscal va exclude persoana impozabila in urmatoarele situatii:
- informeaza organul fiscal ca nu mai efectueaza livrari de bunuri pentru care se utilizeaza regimul special;
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
- Declaratia speciala de tva
- Utilizarea regimului special ue
- Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta
Articole similare
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru contribuabili in luna AUGUST 2023Regimul TVA al serviciilor electronice in 2015. Procedura de inregistrare a persoanelor impozabile care aplica regimurile specialeVineri, 31 martie 2023, este termenul limita pentru depunerea formularului 398-Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)Cazuri in care autorizatia pentru declararea si plata TVA la import poate fi revocata (Ordinul 1019/2021)Ce trebuie sa stii despre mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import (Ordinul 1019/2021)Ultimele articole
Sambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (DECLARATIA SPECIALA DE TVA). Cine depune D398, termen depunereDECLARATIA SPECIALA DE TVA trebuie depusa la ANAF pana pe 31 august 2024Pana pe 30 iunie 2024 trebuie depus la ANAF formularul 398Articole similare
TOT ce trebuie sa stii despre UTILIZAREA REGIMULUI SPECIAL UE-OSS. Exemple practiceArticole similare
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEANAF modifica instructiunile de completare ale formularului 015Noi reguli TVA pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii in Romania si aplica pentru regimul UEMFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite obligatii TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distantaMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVAUltimele articole
Se utilizeaza sistemul E-Factura in cazul comertului online?Au fost modificate Normele Codului Fiscal in contextul aplicarii noilor reguli TVA privind comertul electronic de la 1 iulieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"