Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 12 Mar. 2010Factura poate fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene si in orice valuta negociata prin comanda sau contract. In factura, baza de impozitare poate fi inscrisa in ...
Factura poate fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene si in orice valuta negociata prin comanda sau contract.
In factura, baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar in situatia in care operatiunea nu este scutita de taxa, suma TVA colectata trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalul de vanzari a unei facturi emise in alta limba decat limba romana, baza de impo zitare se transforma in lei prin utilizarea cursului valutar corespunzator.
Deoarece prin art. 8 alin. (1) din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala se reglementeaza faptul ca limba oficiala in administratia fiscala este limba romana, la solicitarea organelor fiscale trebuie asigurata traducerea in limba romana a facturilor.
Acest drept de solicitare este conferit de art. 8 alin. (2) din cadrul aceluiasi act normativ care prevede:
„Daca la organele fiscale se depun petitii, documente justificative, certificate sau alte inscrisuri intr-o limba straina, organele fiscale vor solicita ca acestea sa fie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati“.
Acelasi drept il au si organele de inspectie fiscala in timpul inspectiilor fiscale efectuate.
Situatii pentru emiterea optionala a facturii
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutita, fara drept de deducere a taxei reglementate prin art. 141 alineatele (1) si (2) din Codul fiscal, nu este obligata sa intocmeasca o factura, dar operatiunea astfel efectuata trebuie inregistrata in evidenta contabila si fiscala.
Pentru astfel de operatiuni, emiterea facturii este optionala, fara a fi interzisa. Totusi, in situatia in care se decide emiterea facturii, trebuie respectat continutul minimal reglementat prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.
Articol preluat din Consilier TVA
Aflati cum sa rezolvati rapid, clar si perfect legal orice problema de TVA
... detalii aici
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul IV. Impozitul pe mijloacele de transport - art. 261-265PFA presteaza servicii intracomunitare catre clienti din Irlanda. Cum emitem facturile?Achizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390Articol de specialitate: Limitarea dreptului de deducere a TVA aferenta avansurilor achitate pentru vehiculeConditii de exercitare a dreptului de deducereUltimele articole
Lichidare II. Aspecte privind TVA si impozit pe venitSistemul TVA la incasare, ajustarea negativa a bazei de impozitare. TVA neexigibilaEvidentierea ajustarii de TVA pentru clienti intrati in faliment. Se poate emite doar o singura FACTURA centralizatoare?Inregistrarea platii unei facturi din contul personal al administratorului. Exista implicatii pe TVA?Cesiune de creante la o microintreprindere. Care sunt implicatiile fiscale?
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"