Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Factura poate fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene si in orice valuta negociata prin comanda sau contract. In factura, baza de impozitare poate fi inscrisa in ...
Factura poate fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene si in orice valuta negociata prin comanda sau contract.
In factura, baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar in situatia in care operatiunea nu este scutita de taxa, suma TVA colectata trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalul de vanzari a unei facturi emise in alta limba decat limba romana, baza de impo zitare se transforma in lei prin utilizarea cursului valutar corespunzator.
Deoarece prin art. 8 alin. (1) din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala se reglementeaza faptul ca limba oficiala in administratia fiscala este limba romana, la solicitarea organelor fiscale trebuie asigurata traducerea in limba romana a facturilor.
Acest drept de solicitare este conferit de art. 8 alin. (2) din cadrul aceluiasi act normativ care prevede:
„Daca la organele fiscale se depun petitii, documente justificative, certificate sau alte inscrisuri intr-o limba straina, organele fiscale vor solicita ca acestea sa fie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati“.
Acelasi drept il au si organele de inspectie fiscala in timpul inspectiilor fiscale efectuate.
Situatii pentru emiterea optionala a facturii
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutita, fara drept de deducere a taxei reglementate prin art. 141 alineatele (1) si (2) din Codul fiscal, nu este obligata sa intocmeasca o factura, dar operatiunea astfel efectuata trebuie inregistrata in evidenta contabila si fiscala.
Pentru astfel de operatiuni, emiterea facturii este optionala, fara a fi interzisa. Totusi, in situatia in care se decide emiterea facturii, trebuie respectat continutul minimal reglementat prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.
Articol preluat din Consilier TVA
Aflati cum sa rezolvati rapid, clar si perfect legal orice problema de TVA
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
... detalii aici
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Caz practic: TVA la leasing operational. Analiza detaliataProiect OUG privind E-FACTURA: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaFACTURA valoare reziduala. TVACompletarea Declaratiei 390: Comert cu imbracaminte online - companie platitoare de TVADocumentar fiscal: Noile modificari din Codul fiscal privind TVA si accizeleUltimele articole
Proiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulE-FACTURA: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o FACTURA de doua ori in SPVE-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITFurnizori care NU transmit FACTURA. Cum trebuie emisa autoFACTURA de catre firmeNou ghid E-FACTURA: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"