Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament TVA pentru facturare catre reprezentante straine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Nov. 2018 Exclusiv
Tags: aplicare tva la facturare, prestari servicii, cod de tva

Unul dintre specialistii nostri va explica in analiza de astazi cum se aplica TVA corect in cazul unui contribuabil care factureaza catre doua reprezentante straine. Asadar, in cele ce urmeaza vom vedea care este situatia care l-a determinat pe cititorul nostru sa apeleze la sfatul specialistului:

“Avem doua companii care factureaza catre doua reprezentante straine (detin CUI din Romania). Una aplica TVA la facturare (locul prestarii e in Romania), una nu aplica (se factureaza campanie media online). Cum e corect sa tratam din punct de vedere al aplicarii TVA, avand in vedere ca reprezentantele straine nu sunt entitati propriu-zise, ci niste prelungiri ale firmelor mama?
 

Raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor art. 8 din DECRET-LEGE Nr. 122 din 24 aprilie 1990 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor comerciale si organizatiilor economice straine, reprezentanta efectueaza in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare.
Reprezentantele si personalul acestora isi desfasoara activitatea cu respectarea dispozitiilor legale din Romania.

La art. 3, se mentioneaza ca societatile comerciale si organizatiile economice straine reprezentate raspund, in conditiile legii, pentru actele si activitatea reprezentantelor lor in Romania.

Potrivit art. 266 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;

Potrivit art. 266 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania conform art. 266 lit. b) este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa.

Potrivit prevederilor din Normele metodologice,in aplicarea prevederilor art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, locul in care o persoana impozabila si-a stabilit sediul activitatii economice este locul in care se desfasoara functiile de administrare centrala a societatii.Pentru a stabili locul unde o persoana impozabila isi are stabilit sediul activitatii sale economice se iau in considerare locul in care se iau deciziile principale legate de managementul general al societatii, locul in care se afla sediul social al societatii si locul in care se intalneste conducerea societatii.

In cazul in care aceste criterii nu permit determinarea cu certitudine a locului de stabilire a sediului unei activitati economice, locul in care se iau deciziile principale legate de managementul general al societatii este criteriul care prevaleaza.O persoana impozabila poate avea sediul activitatii economice intr-un stat membru chiar daca nu realizeaza efectiv activitati economice in statul respectiv. Prezenta unei cutii postale sau a unor reprezentante comerciale nu poate fi considerata ca sediu al activitatii economice a unei persoane impozabile, daca nu sunt indeplinite conditiile mentionate in tezele anterioare.

Asadar, in situatia in care entitatea din Romania efectueaza numai operatiuni de reprezentare a firmei mame  si nu face acte de comert in nume propriu atunci vorbim despre o reprezentanta.

Daca sunt indeplinite conditiile mai sus mentionate, atunci se considera ca societatea are sediul activitatii economice pe teritoriul Romaniei.

Prin urmare, daca factura care urmeaza sa o intocmiti este pentru servicii necesare desfasurarii activitatii de catre firma mama,atunci apreciez ca  se va emite fara TVA pe codul de TVA valid al firmei mame si avand inscris  sediul activitatii economice al firmei mame prin reprezentanta din Romania.

In situatia in care factura nu se va emite pe codul firmei mama ( contractul sa fie incheiat tot cu firma mama prin reprezentanta), factura  se va emite cu TVA, intrucat compania respectiva nu ar avea motive sa factureze fara TVA.

Trebuie sa avem in vedere si prevederile de la pct. 15 alin.(3) si (4) din Normele metodologice care prevad ca in scopul identificarii sediului fix al clientului caruia ii este prestat serviciul, prestatorul examineaza natura si utilizarea serviciului prestat.Atunci cand natura si utilizarea serviciului furnizat nu ii permit sa identifice sediul fix caruia ii este furnizat serviciul, prestatorul, pentru a identifica sediul fix respectiv, trebuie sa urmareasca in special daca contractul, formularul de comanda si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de statul membru al clientului si comunicat acestuia de catre client identifica sediul fix ca fiind client al serviciului si daca sediul fix este entitatea care plateste pentru serviciul in cauza.

In cazul in care sediul fix al clientului caruia ii este furnizat serviciul nu poate fi stabilit in conformitate cu alin. (3) sau in cazul in care serviciile sunt prestate catre o persoana impozabila in temeiul unui contract incheiat pentru unul sau mai multe servicii utilizate, in mod neidentificabil si necuantificabil, prestatorul considera in mod valabil ca serviciile sunt furnizate la locul in care clientul si-a stabilit sediul activitatii economice.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament TVA pentru facturare catre reprezentante straine":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016