Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Unul dintre specialistii nostri va explica in analiza de astazi cum se aplica TVA corect in cazul unui contribuabil care factureaza catre doua reprezentante straine. Asadar, in cele ce urmeaza vom vedea care este situatia care l-a determinat pe cititorul nostru sa apeleze la sfatul specialistului:
Raspunsul specialistului
La art. 3, se mentioneaza ca societatile comerciale si organizatiile economice straine reprezentate raspund, in conditiile legii, pentru actele si activitatea reprezentantelor lor in Romania.
Potrivit art. 266 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;
Potrivit art. 266 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania conform art. 266 lit. b) este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa.
Potrivit prevederilor din Normele metodologice,in aplicarea prevederilor art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, locul in care o persoana impozabila si-a stabilit sediul activitatii economice este locul in care se desfasoara functiile de administrare centrala a societatii.Pentru a stabili locul unde o persoana impozabila isi are stabilit sediul activitatii sale economice se iau in considerare locul in care se iau deciziile principale legate de managementul general al societatii, locul in care se afla sediul social al societatii si locul in care se intalneste conducerea societatii.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In cazul in care aceste criterii nu permit determinarea cu certitudine a locului de stabilire a sediului unei activitati economice, locul in care se iau deciziile principale legate de managementul general al societatii este criteriul care prevaleaza.O persoana impozabila poate avea sediul activitatii economice intr-un stat membru chiar daca nu realizeaza efectiv activitati economice in statul respectiv. Prezenta unei cutii postale sau a unor reprezentante comerciale nu poate fi considerata ca sediu al activitatii economice a unei persoane impozabile, daca nu sunt indeplinite conditiile mentionate in tezele anterioare.
Asadar, in situatia in care entitatea din Romania efectueaza numai operatiuni de reprezentare a firmei mame si nu face acte de comert in nume propriu atunci vorbim despre o reprezentanta.
Daca sunt indeplinite conditiile mai sus mentionate, atunci se considera ca societatea are sediul activitatii economice pe teritoriul Romaniei.
Prin urmare, daca factura care urmeaza sa o intocmiti este pentru servicii necesare desfasurarii activitatii de catre firma mama,atunci apreciez ca se va emite fara TVA pe codul de TVA valid al firmei mame si avand inscris sediul activitatii economice al firmei mame prin reprezentanta din Romania.
In situatia in care factura nu se va emite pe codul firmei mama ( contractul sa fie incheiat tot cu firma mama prin reprezentanta), factura se va emite cu TVA, intrucat compania respectiva nu ar avea motive sa factureze fara TVA.
Trebuie sa avem in vedere si prevederile de la pct. 15 alin.(3) si (4) din Normele metodologice care prevad ca in scopul identificarii sediului fix al clientului caruia ii este prestat serviciul, prestatorul examineaza natura si utilizarea serviciului prestat.Atunci cand natura si utilizarea serviciului furnizat nu ii permit sa identifice sediul fix caruia ii este furnizat serviciul, prestatorul, pentru a identifica sediul fix respectiv, trebuie sa urmareasca in special daca contractul, formularul de comanda si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de statul membru al clientului si comunicat acestuia de catre client identifica sediul fix ca fiind client al serviciului si daca sediul fix este entitatea care plateste pentru serviciul in cauza.
In cazul in care sediul fix al clientului caruia ii este furnizat serviciul nu poate fi stabilit in conformitate cu alin. (3) sau in cazul in care serviciile sunt prestate catre o persoana impozabila in temeiul unui contract incheiat pentru unul sau mai multe servicii utilizate, in mod neidentificabil si necuantificabil, prestatorul considera in mod valabil ca serviciile sunt furnizate la locul in care clientul si-a stabilit sediul activitatii economice.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata in cazul achizitiilor efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVARegularizare factura de avans. Cum alegem cursul valutar?Monografie contabila productie/PRESTARI SERVICIIZoom fiscal: Explicatii privind testarea D394 de catre firmeEmitere autofacturi pentru achizitii de servicii intermediere. Tratament TVAUltimele articole
Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAServiciile externe, responsabile cu activitatile de prevenire si protectie, verificate de Inspectia MunciiDepunere situatii financiare. Firmele care nu desfasoara activitate economica mai depun bilantul?Joi, 29 februarie 2024, termenul limita pentru depunerea Formularului 204Articole similare
TVA - Operatiuni impozabileObligatie inregistrare in scop de TVA. Care sunt criteriile de inregistrare de care va trebui sa tinem cont?Achizitie UE intreprindere mica. Incadrare corecta si declarareReminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -Societatea e declarata inactiva, iar asociatul cere lichidarea. Va fi corecta reinregistrarea in scopuri de TVA?Ultimele articole
Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVACalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"