Tags: inregistrare in scopuri de tva, perioada fiscala de raportare
O societate infiintata recent, avand activitatea de exploatare forestiera si vanzarea materialului lemnos, doreste sa se inregistreze ca platitor de TVA. Va avea mai mult vanzari cu taxare inversa.
In cazul acesta (cu taxarea inversa) trebuia sa fie
platitor de TVA lunar sau trimestrial?
Multumesc mult!
Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret:
Perioada fiscala pentru TVA se stabileste in conformitate cu prevederile art. 322 din Codul fiscal:
Art. 322: Perioada fiscala
(1) Perioada fiscala este luna calendaristica.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o
cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe
achizitii intracomunitare de bunuri.
(3) Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului trebuie sa declare, cu ocazia inregistrarii conform art. 316, cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul prevazut la alin. (2), recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii.
.................................................
(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
(8) Persoana impozabila care potrivit alin. (7) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5
zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6).
(9) Prin normele metodologice se stabilesc situatiile si conditiile in care se poate folosi o alta perioada fiscala decat luna sau trimestrul calendaristic, cu conditia ca aceasta perioada sa nu depaseasca un an calendaristic.
La punctul 103 din Normele metodologice de aplicare a art. 322 din Codul fiscal, se precizeaza:
103. _
(1) In sensul art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, pentru persoanele impozabile inregistrate din oficiu in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (10) din Codul fiscal, perioada fiscala utilizata in anul inregistrarii in scopuri de TVA este luna calendaristica.
(2) Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila.
In concluzie, o societate care este nou infiintata si care opteaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA, poate sa aleaga trimestrul ca perioada fiscala pentru declararea TVA, daca estimeaza ca cifra de afaceri pe care o va realiza pana la sfarsitul anului nu va depasi plafonul de 100.000 euro, calculat la cursul BNR de la data de 31 decembrie a anului precedent.
Persoana impozabila va trebui sa schimbe perioada fiscala de la trimestru la luna daca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, chiar daca cifra de afaceri nu a depasit plafonul de 100.000 euro.
Chiar daca societatea deruleaza operatiuni pentru care se aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331 (taxarea inversa) , perioada fiscala se stabileste in conformitate cu prevederile art. 322 mai sus mentionat si nu exista obligatia ca aceste societati sa aplice ca perioada fiscala luna calendaristica.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<