Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam mai jos documentele necesare pentru infiintarea grupului fiscal unic, precum si etapele pe care persoanele interesate vor trebui sa le urmeze in vederea inregistrarii ca grup fiscal.
Precizam astfel ca inregistrarea ca si grup fiscal nu se realizeaza din oficiu, ci se face de catre persoanele interesate, tinand cont de avantajele si dezavantajele functionarii ca si un grup fiscal, dintre care amintim:
- o singura entitate indeplineste obligatiile declarative si de plata a TVA prin cumularea rezultatelor TVA de la membrii grupului;
- in cadrul grupului, pentru membrii acestuia, nu se aplica sistemul de TVA la incasare, dupa cum ati precizar si dvs.
Actul normativ si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele interesate pentru a se inregistra ca si grup fiscal, sunt enumerate in normele de aplicare pentru art. 127 alin. (8) din Codul fiscal , regasite la pct. 4 alin. (1) din HG 44/2004, cu modificari ulterioare.
Un grup de persoane impozabile din Romania, independente din punct de vedere juridic si aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat drept grup fiscal, cu urmatoarele conditii:
a) o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal; si
b) optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani; si
c) toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
De asemenea, grupul se constituie din minim 2 persoane, care sunt administrate de acelasi organ fiscal, iar se considera ca se afla in legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric persoanele impozabile al caror capital este detinut direct sau indirect in proportie de mai mult de 50% de catre aceeasi actionari. Indeplinirea acestei conditii se dovedeste prin certificatul constatator de la Registrul Comertului.
Cererea care se depune la organul fiscal in vederea constiturii grupului fiscal trebuie sa cuprinda:
a) numele, adresa, obiectul de activitate şi codul de inregistrare in scopuri de TVA al fiecarui membru;
b) dovada ca membrii sunt in legatura stansa, respectiv certificatul constatator;
c) numele membrului numit reprezentant.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Functionarea grupului fiscal unic ca persoana impozabila TVAGrupul fiscal unic. Tot ce trebuie sa stimArticole similare
Regimul TVA. Incheiere suspendare activitateCum a fost modificat impozitul micro prin OUG 115/2023 si ce trebuie sa stie firmeleCalcul plafon microintreprindere. Ce regim fiscal se aplica?Inregistrarea TVA prin optiune si achizitie auto second-hand. Cum procedam?Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este optional incepand cu data de 1 ianuarie 2023Ultimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Defiscalizarea casei de marcat. Cand si cum se faceDeclaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitArticole similare
Achizitie intracomunitara. Schimbare PERIOADA FISCALA, inregistrare in ROICalculul declaratia 101REMINDER! Pana pe 31 mai 2023 trebuie depusa Declaratia Speciala de TVAPana pe 7 iulie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleConditii pentru iesirea din evidenta platitorilor de TVA. Cum veti proceda?Ultimele articole
Sambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAProiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"