Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Import de bunuri. Care va fi tratamentul fiscal al sumei TVA achitate in vama?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 15 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, import de bunuri, vama, omfp 1708/2012, omfp 2222/2006

Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati care face un import de materie prima din Elvetia la care se plateste TVA in vama. Urmeaza ca materia prima sa fie prelucrata in produs finit si livrata in Suedia. Vom vedea astfel daca TVA-ul in vama este deductibil si daca factura de livrare este fara TVA.


Solutia consultantului:

In situatia prezentata, societatea pe care o reprezentati realizeaza doua operatiuni economice distincte, impozabile d.p.d.v. al TVA pe teritoriul Romaniei:

-    un import de bunuri pentru care TVA se datoreaza in vama pentru punerea in libera circulatie a bunurilor expediate de pe teritoriul unui stat tert;
-    o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere a TVA.

Daca importatorul din Romania este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, suma TVA achitata in vama poate fi dedusa deoarece este indeplinita atat conditia de la art. 145 alin. (2) lit. c) " Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:……. c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1;" cat si conditia de la art. 146 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: …… c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import …., care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. ….";

Importatorul este definit prin art. 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" din Codul fiscal, punctul 13 conform caruia " importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 136, si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 151^1;". Astfel, obligat la plata pentru importul efectuat este proprietarul bunurilor din Romania care indeplineste obligatia de la art. 151^1 din Codul fiscal" Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului.".
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Controale TVA 2021

Controale TVA 2021

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


 
Valoarea importului efectuat se raporteaza la randul 22 din decontul de TVA "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25"
 
Cea de a doua operatiune este scutita cu drept de deducere a TVA sub rezerva respectarii urmatoarelor doua conditii cumulative:
-    cumparatorul persoana impozabila din Suedia comunica vanzatorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA eliberat de autoritatea fiscala din Suedia sau din oricare alt stat membru, dar nu din Romania si isi asuma astfel responsabilitatea achitarii TVA aferente livrarii de bunuri efectuate de firma din Romania.
 
In acest caz, furnizorul bunurilor din Romania este obligat sa verifice valabilitatea codului comunicat de catre firma din Suedia. In situatia in care codul este invalid, livrarea efectuata de catre firma din Romania nu se mai incadreaza la operatiuni scutite cu drept de deducere, ci la operatiuni taxabile pentru care se colecteaza TVA.

-    furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate intr-un stat membru. In situatia in care, conform conditiei de livrare negociate prin contract responsabil pentru efectuarea transportului de bunuri este cumparatorul din Suedia, vanzatorul din Romania poate face dovada L.I.C. numai pe baza copiei documentului de transport transmisa de catre cumparator, fara a fi necesara prezentarea exemplarului original al CMR-ului.

Pe langa cele doua conditii enumerate, furnizorul din Romania trebuie sa motiveze aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere a TVA si in baza unor documente justificative. Prin articolul 10 din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu ultima modificare efectuata prin OMFP 1708/2012, sunt enumerate urmatoarele documente impuse pentru justificarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA:

-    factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
-    dupa caz, orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: contractul/comanda de cumparare, documentul de asigurare.

Valoarea livrarii intracomunitare efectuate se raporteaza atat la randul 1 din decontul de TVA cod 300 " "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal" cat si cu simbolul L prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Import de bunuri. Care va fi tratamentul fiscal al sumei TVA achitate in vama?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016