keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Import bunuri. Persoana obligata la plata TVA. Dreptul de deducere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: drept deducere, import bunuri, deducere tva, codul fiscal

O societate dintr-o tara non-UE trimite unei societati din Romania parti componente masini in scopul asamblarii, societatea straina ramanand proprietara bunurilor pe toata durata procesului de asamblare. Dupa asamblare, societatea din Romania emite factura de manopera societatii straine, iar societatea straina vinde produsele finite unei societati din Comunitate, transportul fiind facut intracomunitar din Romania direct catre societatea straina din UE, in numele societatii din afara UE. Vom stabili cine are obligatia recuperarii TVA achitat in vama, avand in vedere ca bunurile au fost livrate intracomunitar (factura de vanzare emisa de catre societatea din afara UE) si ce alte implicatii din punct de vedere al TVA mai apar in cazul acestor tranzactii.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 151 indice 1 din Codul fiscal , plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii este obligatia importatorului.

In acest sens, pct. 59 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:

a) cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator. Orice livrari anterioare importului nu sunt impozabile in Romania, cu exceptia livrarilor de bunuri pentru care se aplica regulile prevazute la art. 132 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal ;

b) furnizorul bunurilor, pentru livrarile de bunuri care sunt instalate sau asamblate in interiorul Romaniei de catre furnizor ori in numele acestuia si daca livrarea acestor bunuri are loc in Romania in conditiile art. 132 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal sau cumparatorul catre care se expediaza bunurile, daca acesta a optat pentru calitatea de importator.

c) proprietarul bunurilor, pentru bunurile importate in vederea efectuarii de operatiuni de inchiriere sau leasing in Romania;

d) persoana care reimporta in Romania bunurile exportate in afara Comunitatii, pentru aplicarea scutirilor prevazute la art. 142 alin. (1) lit. h) si i) din Codul fiscal ;

e) proprietarul bunurilor sau persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal , care importa bunuri in Romania:

1. in regim de consignatie sau stocuri la dispozitia clientului, pentru verificarea conformitatii ori pentru testare. Beneficiarul inregistrat conform art. 153 din Codul fiscal poate fi importatorul bunurilor care are obligatia platii taxei pentru respectivul import, cu conditia ca bunurile respective sa fie cumparate de acesta sau daca nu le achizitioneaza sa le reexporte in afara Comunitatii;

2. in vederea repararii, transformarii, modificarii sau prelucrarii acestor bunuri, cu conditia ca bunurile rezultate ca urmare a acestor operatiuni sa fie reexportate in afara Comunitatii sau sa fie achizitionate de catre persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal care a efectuat importul.

Orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform celor mai sus redate, dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 136 din Codul fiscal , nu are dreptul de deducere a TVA aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator.

Persoanele impozabile care au obligatia platii taxei in calitate de importatori  au dreptul sa deduca taxa in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147 indice 2 din Codul fiscal .

Asadar, TVA aferenta bunurilor importate poate fi dedusa, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147 indice 2 din Codul fiscal:

- de catre persoana care are calitatea de importator in conformitate cu prevederile normelor metodologice mai sus redate sau
- de catre persoana care nu are calitatea de importator, dar pe numele acesteia au fost declarate bunurile, in situatia in care aceasta refactureaza valoarea bunurilor importate si TVA aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016