Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea sumei TVA deduse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: tva, ajustarea tva, deducere tva

Ajustarea sumei TVA deductibile deduse se poate efectua dupa cum urmeaza: - ajustarea in beneficiul bugetului de stat in situatia in care suma TVA deductibila inscrisa in facturile furnizorilor si prestatorilor a fost dedusa la momentul achizitiei bunurilor si serviciilor, dar ulterior, acest drept de deducere se pierde in anumite situatii reglementate in mod expres prin Codul fiscal.


 

In acest caz, ajustarea sumei TVA deduse in beneficiul bugetului de stat este echivalenta cu anularea dreptului de deducere a TVA pentru care s-a exercitat initial dreptul de deducere.

- ajustarea in beneficiul persoanei impozabile in situatia in care suma TVA deductibila inscrisa in facturile furnizorilor si prestatorilor nu a fost dedusa, dar ulterior, dreptul de deducere se dobandeste la momentul realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile. Se considera ajustare in beneficiul persoanei impozabile si exercitarea dreptului de deducere aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA in regim normal, in perioada in care persoana impozabila s-a aflat in regimul special de scutire.

In Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia, ajustarea este reglementata prin urmatoarele articole:
– art. 128 in cazul activelor primite prin transfer;
– art. 148 in cazul serviciilor si bunurilor mobile, altele decat bunurile de capital;
– art. 149 in cazul bunurilor de capital achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2007;
– art. 161 in cazul bunurilor imobile achizitionate anterior datei de 1 ianuarie 2007.

Ajustarea se efectueaza numai in situatia in care nu este vorba despre o livrare de bunuri catre sine sau despre o prestarea de servicii catre sine, caz in care trebuie colectata TVA.

In fapt, ajustarea este operatiunea de corectare a sumei TVA deductibile pentru care s-a exercitat sau nu s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei de bunuri si servicii.

Ajustarea pentru servicii si bunuri mobile

In categoria bunurilor mobile se incadreaza si activele corporale fixe care nu sunt considerate bunuri de capital.

Suma TVA dedusa initial la momentul achizitiei de bunuri si prestari de servicii se ajusteaza in urmatoarele
situatii:
a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze.
In practica, o astfel de situatie se regaseste in cazul in care pro rata definitiva, calculata la sfarsitul anului, difera de pro rata provizorie utilizata in cursul anului;

b) ulterior depunerii decontului de TVA cod 300 exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei TVA deduse.
Astfel de situatii pot fi determinate de:
– modificari legislative;
– modificarea obiectului de activitate;
– reconsiderarea unor operatiuni din operatiuni scutite fara drept de deducere in operatiuni care dau drept de deducere;

c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate, desi initial acest drept a fost exercitat initial;

d) ulterior achizitiei, furnizorul sau prestatorul ajusteaza baza de impozitare a bunurilor livrate si a serviciilor prestate.

Ajustarea taxei deductibile pentru care s-a exercitat dreptul de deducere sau pentru care urmeaza a se exercita acest drept se efectueaza doar pentru bunurile si serviciile constatate pe baza de inventariere existente in patrimoniul afacerii.

Ajustarea pentru bunuri de capital

In categoria bunurilor de capital se incadreaza:
* activele corporale fixe, definite prin art. 1251 alin. (1) pct. 3, a caror durata normala de functionare este egala sau mai mare de 5 ani;
* operatiunile de constructie, transformare si modernizare a bunurilor imobile. In aceasta categorie nu
se incadreaza reparatiile sau lucrarile de intretinere a activelor indiferent de faptul ca acestea sunt efectuate de catre:
– proprietarul activelor;
– utilizatorul activelor in cadrul unui contract de inchiriere, leasing sau orice alt contract prin care activele fixe corporale se pun la dispozitia unei alte persoane.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea sumei TVA deduse":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016