Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firma nou infiintata. Deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, deducere tva, firma nou infiintata

Intrebare: O societate este infiintata in luna august a acestui an. Societatea nu este inregistrata ca platitor de TVA la infiintare, dintr-o eroare. Se depune cerere cu documentatia corespunzatoare la DGFP pentru ca SRL-ul sa fie luat in evidenta ca platitor de TVA. In final, primeste decizia ca va fi platitor de TVA cu data de 01.01.2012. In perioada de la infiintare si pana in prezent au fost emise facturi cu TVA. Cum vor fi tratate in contabilitate acestea? Cum se va colecta TVA aferent perioadei in care societatea nu a fost platitoare de TVA? Se poate deduce si TVA aferent perioadei in care acest SRL nu a fost platitor de TVA?

Raspuns:

In situatia prezentata, aveti obligatia sa corectati facturile emise prin emiterea facturilor fara TVA si transmiterea acestora catre clientii dvs. Corectarea fiecarei facturi emise eronat se efectueaza in conformitate cu prevederile cuprinse la art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal "b) in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat." si punctul 81^2 din normele de aplicare ale acestui articol.

In acest scop, procedati astfel:
-    stornati factura initiala prin care ati colectat TVA;
-    emiteti o noua factura, corect completata, fara colectarea TVA, pe care inscrieti mentiunea "factura de corectie la factura nr. ...." .
 
Pe niciuna din cele doua facturi emise nu trebuie sa inscrieti simbolul RO care precede c.u.i. in cazul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Ambele facturi emise pentru corectarea erorii se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari care trebuie intocmit chiar daca firma pe care o reprezentanti se afla in regimul special de scutire in perioada august - decembrie 2011.

In baza facturilor emise, se efectueaza si inregistrarile contabile aferente astfel incat sa se asigure concordanta dintre evidenta contabila si evidenta fiscala organizata pe baza jurnalului pentru vanzari.

Cele doua facturi emise pentru corectarea erorii trebuie transmise fiecarui client pentru a efectua, la randul sau, corectiile necesare in evidenta proprie, atat d.p.d.v. fiscal cat si d.p.d.v. contabil.
 
Exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor efectuate in perioada in care firma respectiva nu a fost inregistrata in scopuri de TVA se poate efectua numai dupa data inregistrarii in scopuri de TVA si numai pentru bunurile de capital, marfurile din stoc si serviciile neconsumate la data de 31.12.2011. Deci, suma TVA deductibila poate fi dedusa in baza primului decont de TVA cod 300 care urmeaza a fi completat pentru luna ianuarie 2012 care se depune la organul fiscal competent cel mai tarziu in data de 25 februarie 2011.
 
Aceasta posibilitate rezulta din prevederile articolul 145, alineatul 4 din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestui articol dezvoltate la punctul 45: "in conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".
 
Exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru bunurile achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA poarta denumirea de ajustare. Deducerea poate fi efectuata numai daca achizitiile respective sunt destinate realizarii de activitati economice constand in operatiuni taxabile, operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere si operatiuni neimpozabile.
 
Deducerea nu este permisa daca bunurile achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA sunt destinate realizarii de operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere. De exemplu, nu se deduce TVA aferenta unei cladiri achizitionate sau modernizate daca respectiva cladire este inchiriata prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum este reglementat prin articolul 141, alineatul 2, litera e.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firma nou infiintata. Deducere TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016