Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Sep. 2023
Inregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utile
Tags: inregistrare in scopuri de tva

Inregistrarea in scopuri de TVA poate fi destul de dificila pentru contribuabili, mai ales ca legislatia este in continua schimbare. In acest articol vom prezenta cateva spete si studii de caz utile persoanelor care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA in 2023.

 

Inregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utile

Speta 1. Formalitati pentru inregistrare in scopuri de TVA in regim normal, prin optiune

O societate infintata in 26.01.2023, CAEN 7111, doreste sa devina platitoare de tva prin optiune, estimand ca o sa depaseasca in 2023 plafonul de 300.000 ron. Care este procedura de inregistrare in scopuri de tva, ce formulare si documente de depun, tinand cont ca opteaza si pentru "tva la incasare? In declaratia 700 ce incadrari se completeaza? De cand o sa apara societatea inregistrata in scopuri de tva daca solicita inregistrarea in cursul lunii februarie 2023?


Raspuns: 

In calitate de persoana impozabila d.p.d.v. al TVA, societatea infiintata deja, in are dreptul sa se inregistreze in scopuri de TVA prin optiune conform prevederilor art. 316 "Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA" alin. (1) lit. c) din Codul fiscal
" (1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
...............
c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;"

Inregistrarea se efectueaza prin completarea si transmiterea electronica a formularului cod 700 "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (700)" reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 1699/2021, cu ultima modificare efectuata prin O.P.A.N.A.F. nr. 2034 din 18 noiembrie 2022


Completarea se efectueaza conform Instructiunilor, prin:

  • bifarea casetei 1. DECLARATIE DE MENTIUNI din sectiunea I. FELUL DECLARATIEI;
  • bifarea si completarea urmatoarelor subsectiuni din cadrul SECTIUNEA B - Date privind inregistrarea in scopuri de TVA si vectorul fiscal privind TVA:

 

  • SUBSECTIUNEA I - Inregistrarea in scopuri de TVA

Se marcheaza cu "X" de catre contribuabilii care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In functie de situatie, se completeaza

  • fie Randul 1.2. Se marcheaza cu "X" in cazul contribuabililor care opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) din Codul fiscal, estimand o cifra de afaceri egala sau mai mare cu plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal;
  • fie Randul 1.3. Se marcheaza cu "X" in cazul contribuabililor care opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) din Codul fiscal, desi estimeaza o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal din operatiuni scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal.

Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.

Sistemul TVA la incasare se aplica de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare sau care inceteaza aplicarea acestui sistem, in conditiile prevazute de art. 282 si de art. 324 alin. (12) si (14) din Codul fiscal.
Randul 1.21.1 se marcheaza cu "X" in casuta corespunzatoare, de catre persoanele impozabile care notifica organul fiscal ca opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare, potrivit prevederilor legale si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

  • - persoana impozabila se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA.

In vederea aplicarii sistemului TVA la incasare, randul nu se bifeaza de catre persoanele impozabile care nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, astfel cum sunt mentionate la art. 282 alin. (4) din Codul fiscal.

In acest caz, sistemul TVA la incasare se va aplica incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA prin optiune.

Inregistrarea va fi valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita, aspect reglementat prin norme, la pct. 88 alin. (1) lit. c)
"In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 316 alin. (1), (2), (4) sau (6) din Codul fiscalori opteaza pentru inregistrare conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane se va considera valabila incepand cu:
........
c) prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea, in cazurile prevazute la art. 316 alin. (1) lit. b) si c) din Codul fiscal;"

Pentru a avea certitudinea datei inregistrarii TVA, este recomandabil sa consultati Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316.
Conform prevederilor art. 316 alin. (9), dupa inregistrarea in scopuri de TVA, societatea va face obiectul unei analize de risc efectuate de organul fiscal
" (9) Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in baza prevederilor alin. (1), persoanele impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fac obiectul unei analize de risc efectuate de organul fiscal central potrivit prevederilor alin. (11) lit. h) si prevederilor art. 7 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare."

 

 

Speta 2. Import. Inregistrare in scopuri de TVA

O firma neplatitoare de TVA doreste sa importe marfuri si sa devina platitor de tva din septembrie. Va rugam sa ne comunicati cu ce data completam declaratia 700 si ce capitol bifam? Multumim.


Raspuns: 

Potrivit art. 310 alin. (3) din Codul fiscal, persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Inregistrarea va fi valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea (art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si pct. 88 alin. (1) lit. c) din Titlul VII al normelor de aplicare a Codului fiscal).

Pentru a avea cod TVA in septembrie declaratia trebuia depusa in luna august. Daca depune declaratia in septembrie societatea va fi inregistrata incepand cu 01 octombrie. Societatea va completa declaratia 700 solicitand inregistrarea in scopuri de TVA in sectiunea B.I. - INREGISTRAREA IN SCOPURI DE TVA, ULTERIOR INREGISTRARII FISCALE.

La inregistrarea in scopuri de TVA societatea poate efectua ajustari conform art. 310 alin.(11) din Codul fiscal si normelor de aplicare (pct. 83 alin. (11)), respectiv ajustarea taxei deductibile aferente:

1. bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul normal de taxare, in conformitate cu prevederile art. 304 din Codul fiscal;

2. bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;

3. activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital (durata de utilizare era mai mica de 5 ani), care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal;

4. achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal inainte de data trecerii la regimul normal de taxa si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data bunuri servicii pentru care factura a fost emisa inainte de data faptului generator, avansuri.

Pentru ajustarea taxei societatea trebuie sa indeplineasca conditiile si formalitatile prevazute la art. 297-306 din Codul fiscal. Prin exceptie de la prevederile art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, factura pentru achizitii de bunuri/servicii efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit societatii conform art. 316 din Codul fiscal (pct. 83 alin. (13) din normele date in aplicarea art. 310).

 

 

 

Speta 3. Inregistrare in scopuri de TVA. Cum poate fi obtinul Certificatul de inregistrare

 

Pentru o firma nou infiintata care doreste a fi platitoare de TVA de la infiintare, care este procedura de declarare si de obtinere a Certificatului de inregistrare in scopuri de TVA de la ANAF? Multumesc.

 


Raspuns: 

Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile la infiintarea acesteia se face in baza Anexei nr. 1 "Anexa privind inregistrarea fiscala" la Cererea de inregistrare la ONRC prin bifarea casutei corespunzatoare pentru TVA.

Sunt administratii fiscale care inca solicita, dupa finalizarea inregistrarii persoanei impozabile la ONRC, completarea si depunerea/transmterea la ANAF a formularului de inregistrare in scopuri 010 sau 700 daca detine semnatura electronica sau prin imputernicit.

Dupa verificarea starii de fapt de catre cei din ANAF, in cazul aprobarii cererii acestia vor emite Certificatul de inregistrare fiscala in scopuri de TVA si va vor contacta pentru ridicare. In caz contrar va recomand sa va deplasati la ANAF-ul de care apartineti dupa cateva zile de la transmiterea cererii pentru a verifica stadiul acesteia si/sau pentru ridicarea CIF-ului de TVA.

 

 

Speta 4. Firma afiliata din Ungaria. Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania

Suntem companie multinatioanala si vom avea tranzactii care presupune firmei sora din Ungaria ca sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. Care este procesul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei din Ungaria? Cine poate fi reprezentant fiscal pentru depunerea declaratiilor de TVA al companiei din Ungaria? Multumesc.


Raspuns: 

O persoana impozabila stabilita in alt stat membru UE se poate inregistra in scopuri de TVA in Romania fie direct, fie prin reprezentant fiscal, dupa cum reiese din prevederile art. 316 alin. (7) din Codul fiscal si pct. 88 alin. (7) lit. a) din Normele metodologice de aplicare.
In conformitate cu prevederile pct. 88 alin. (6) din Normele metodologice persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si nu este stabilita prin sediu/sedii fix/fixe in Romania este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania pentru operatiunile prevazute la art. 316 alin. (6) din Codul fiscal si la art. 316 alin. (4) din Codul fiscal, cu exceptia celor pentru care inregistrarea este optionala.

In vederea inregistrarii in scopuri de TVA:
- persoana impozabila nestabilita in Romania obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal trebuie sa furnizeze o declaratie pe propria raspundere organului fiscal competent, in care sa mentioneze ca va realiza in Romania operatiuni taxabile pentru care este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. 1 din Codul fiscal si/sau ca urmeaza sa desfasoare operatiuni scutite cu drept de deducere, cu exceptia serviciilor de transport si a serviciilor auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal, pentru care inregistrarea este optionala. Pe langa declaratia pe propria raspundere, trebuie prezentate contractele, comenzile, sau alte documente, din care rezulta aceste informatii;
- persoana impozabila nestabilita in Romania care opteaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA in conditiile stabilite la art. 316 alin. (4) din Codul fiscal:
1. trebuie sa depuna in vederea inregistrarii notificarile prevazute in anexele nr. 1 si 2 pentru operatiuni prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) si f) din Codul fiscal, daca opteaza pentru taxarea acestora conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal;
2. trebuie sa furnizeze o declaratie pe propria raspundere organului fiscal competent, in care sa mentioneze ca va realiza in Romania importuri, operatiuni prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, daca acestea sunt taxabile prin efectul legii, si/sau pentru alte operatiuni pentru care inregistrarea este optionala, respectiv: servicii de transport si servicii auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal, precum si contractele, comenzile sau alte documente din care rezulta aceste informatii;
- persoana impozabila nestabilita in Romania care solicita inregistrarea conform art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscaltrebuie sa prezinte contractele/comenzile/alte documente in baza carora urmeaza sa efectueze livrari si/sau achizitii intracomunitare care au locul in Romania.

Reiese ca firma afiliata (sora) nerezidenta din Ungaria se poate inregistra in scopuri de TVA in Romania in mod direct, fara a fi nevoie de desemnarea unui reprezentant fiscal. Totusi, conform propriei optiuni, firma straina se poate inregistra in scopuri de TVA si printr-un reprezentant fiscal, acesta din urma putand fi compania multinationala (sora) din Romania, o societate de consultanta din Romania sau o alta persoana/firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania, dupa cum se prevede la pct. 89 alin. (1) din Normele metodologice.

Inregistrarea se efectueaza prin intermediul formularului 015 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania . Modificarile ulterioare intervenite in situatia de persoana inregistrata in scopuri de TVA pot fi declarate si prin intermediul formularului 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale .

Din instructiunile de completare a formularului 015 aprobate prin OPANAF 1699/2021 reiese ca acesta se completeaza si se depune si de catre contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar, care se inregistreaza in scopuri de TVA direct, in temeiul dispozitiilor art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal, sau prin reprezentant fiscal, necompletandu-se de catre persoanele impozabile care au un sediu fix in Romania (formularul necesar pentru sedii fixe fiind 093 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt stabilite in Romania prin sedii fixe ). In situatia in care formularul 015 este transmis prin mijloace electronice de transmitere la distanta, acesta se depune in format PDF cu XML atasat, la care se anexeaza o arhiva ZIP avand incluse documentele doveditoare ale informatiilor cuprinse in cele declarate, in formatele PDF, JPEG sau TIFF.

Formularul 015 se depune la Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul D.G.R.F.P. Bucuresti, in cazul inregistrarii directe in scop de TVA sau la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat reprezentantul fiscal, in cazul inregistrarii in scopuri de TVA, in Romania, prin reprezentant fiscal.

 

Revenire: Inregistrarea prin mijloace electronice de la distanta este prin SPV? dar nu are cod fiscal si nu poate fi inregistrat in SPV. Multumesc.

Raspuns: In prealabil, societatea nerezidenta din UE care doreste sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania (direct sau prin reprezentant fiscal) trebuie sa depuna declaratia 015 la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, in vederea atribuirii codului de TVA. Acest cod de TVA are rolul codului de identificare fiscala si impreuna cu denumirea si domiciliul fiscal (sediul) formeaza setul de date de identificare conform art. 1 pct. 40 din Codul de procedura fiscala, iar fara acest set de date nu se poate completa cererea de inregistrare ca utilizator de SPV conform art. 13 din Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica, aprobata prin OPANAF 1090/2022.
Abia dupa obtinerea codului de TVA, societatea poate solicita inregistrarea in SPV si ulterior depune declaratii prin mijloace electronice de transmitere la distanta, inclusiv declaratia 015 (partea de mentiuni sau de radiere) prin intermediul formularului D700 - Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale.

 


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utile":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016