Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Contribuabilii persoane impozabile stabilite in Romania mai pot depune pana la data de 30 septembrie a.c. solicitarile privind rambursarea TVA achitat pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru, in anul 2010.
Trebuie retinut faptul ca bunurile si serviciile achizitionate pentru care se poate solicita rambursarea TVA sunt: combustibil, inchiriere de mijloace de transport, cheltuieli legate de mijloacele de transport, taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor, cheltuieli de deplasare (cu taxiul sau mijloace de transport public), cazare, servicii de catering si restaurant, acces la targuri si expozitii, alte bunuri livrate si servicii prestate.
Rambursarea se efectueaza in baza unei Cereri de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania - formular 318, care se depune in format electronic la organul fiscal competent din Romania (unitatea fiscala unde solicitantul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe), prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Pentru completarea Cererii de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, formular 318, contribuabilii trebuie sa detina un certificat digital calificat obtinut in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica de la furnizorii acreditati si sa se inregistreze pe portalul ANAF. Cererea se considera ca a fost depusa in conditiile in care solicitantul a furnizat toate informatiile/documentele cerute.
In ceea ce priveste perioada de rambursare, autoritatile amintesc faptul ca aceasta este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot viza insa o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care acestea reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cererea de rambursare vizeaza o perioada mai mica de un an calendaristic dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
Cand cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 de euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
Organul fiscal competent din Romania nu inainteaza cererea statului membru de rambursare in cazul in care, pe parcursul perioadei de rambursare, solicitantul se incadreaza in oricare dintre situatiile: nu este persoana impozabila in sensul TVA; efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii care sunt scutite de TVA fara drept deducere; beneficiaza de scutirea pentru intreprinderi mici.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Decontul de TVAMFP propune modificarea regimului TVA. Ce categorii de persoane beneficiaza de noile masuri?ACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuri fara factura. Cum procedam cu autofactura?Regimul special de scutire pentru intreprinderile miciComunicat ANAF privind importurile si achizitiile in alt stat UE in 2012Ultimele articole
Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza ACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuriDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAE-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITACHIZITII INTRACOMUNITARE peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Articole similare
ANAF modifica o noua declaratie de TVACum facem o cerere de rambursare de TVA aferenta achizitiei de combustibil in UE?ANAF publica proiectul privind procedura de certificare a declaratiei privind nedeductibilitatea TVAAtentie: Termen limita pentru depunerea Formularului 318. Cititi aici detaliileProcedura recuperarii TVA platita in alte state membre ale Uniunii EuropeneUltimele articole
Achizitie combustibili in UE. Rambursare TVACertificarea declaratiei privind nedeductibilitatea TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"