Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare utilitati. Cum se face deducerea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: refacturare utilitati, tva, chirii, jurnal achizitii, drept deducere

In cazul de mai jos, se detin zece spatii care se inchiriaza in regim de scutire fara drept de deducere. Nu exista nicio achizitie privind reparatii sau modernizari, aferenta acestor spatii. Exista insa achizitii de utilitati si refacturarea acestora. Avand in vedere ca operatiunea de refacturare este o operatiune taxabila, care ofera drept de deducere, s-a dedus TVA integral la achizitie. Operatiunea de refacturare este tratata drept operatiune distincta fata de obiectul de activitate.


Vom vedea daca ar trebui inregistrate facturile de utilitati cu tot cu TVA si refacturata intreaga suma la care sa se adauge TVA.

In situatia in care valoarea utilitatilor se refactureaza prin aplicarea regimului normal de taxare, colectand TVA prin aplicarea cotei standard de 24%, distinct de valoarea chiriei pentru aceleasi spatii, dar pentru care se aplica regimul de scutire fara drept de deducere,  locatorul isi poate exercita integral dreptul de deducere a TVA deductibila inscrisa in facturile furnizorilor, dar numai daca facturile de achizitie bunuri si servicii sunt evidentiate in doua jurnale pentru cumparari, distincte:

-    un jurnal pentru achizitii destinate, strict, bunului imobil (modernizari, transformari, paza si protectie, curatenie, etc.) care nu se recupereaza de la clienti prin refacturare, valoarea acestora fiind recuperata, indirect, prin tariful de inchiriere. In acest caz, nu se deduce TVA, suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa, urmand sa reintregeasca costul investitiilor sau valoarea cheltuielilor din activitatea de exploatare aferente cladirilor, dupa caz;
-    un jurnal pentru achizitia utilitatilor aferente spatiilor inchiriate, utilitati a caror valoare se refactureaza chiriasilor in vederea recuperarii directe, separat de tariful de inchiriere. In acest caz,  se exercita dreptul de deducere, integral, deoarece este respectata conditia de la art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

         a) operatiuni taxabile; "

In situatia in care nu se organizeaza jurnale separate pentru cumparari, suma TVA deductibila se deduce pe baza de pro-rata stabilita  anual, pe baza de  calcule, indiferent de faptul ca achizitiile reprezinta lucrari de modernizare/transformare bun imobil, utilitati, servicii paza si curatenie etc.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare utilitati. Cum se face deducerea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016