Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament TVA refacturare utilitati si inchiriere utilaje

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Nov. 2011 Exclusiv
Tags: tva, hg 44/2004, scutire tva

Intrebare: In cazul unei societati care opteaza pentru inchirierea unui spatiu de productie in regim de scutire TVA, cum se vor refactura utilitatile aferente contructiei? Ce ajustari se impun? Se face precizarea ca imobilul este unul vechi.De asemenea, in acest caz, facturarea chiriei pentru utilajele din incinta cladirii in cauza se va efectua cu TVA?



Raspuns:

Potrivit art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA fara drept de deducere arendarea, concesionarea si inchirierea, leasingul de bunuri imobile, cu exceptia inchirierii utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile.

Astfel, consideram ca utilajele din incinta cladirii descrise de intrebare sunt utilaje imobile sau imobile prin destinatie, in sensul ca sunt incorporate in constructie, iar deplasarea acestora ar conduce la degradarea constructiei, pentru acest caz consideram ca aveti obligatia sa facturati chiria cu TVA.
 
In ce priveste refacturarea utilitatilor in legatura cu acest imobil, cum ar fi energia electrica, energia termica, eventuale servicii de telefonie, aceste refacturari se vor face cu TVA, “in oglinda”, respectand natura operatiei de baza asa cum a fost facturata de furnizorul initial al serviciilor de utilitati.
 
Opinia noastra se intemeiaza pe prevederile din normele metodologice pentru art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, regasite la pct. 19 alin. (1) - (8) din HG 44/2004, ce prezinta un numar de 6 exemple de refacturare a unor cheltuieli. Din exemplele prezentate de legiuitor extragem cateva situatii aplicabile si intrebarii dvs.:

a) refacturarea este posibila chiar daca nu s-a prevazut expres in obiectul de activitate comertul cu serviciile refacturate;
b) refacturarea cheltuielilor urmeaza regimul de baza al TVA, iar legiuitorul a exemplificat cu taxa radio tv, in sensul ca si refacturarea acestei taxe este scutita de TVA deoarece operatia de baza taxa radio tv nu este in sfera TVA;
c) procentul TVA este cel valabil la data exigibilitatii TVA (cel de la data emiterii facturii de catre furnizorul initial al utilitatilor).
 
In limbajul uzual in domeniul fiscal, aceasta structura de refacturare a unor cheltuieli este definita ca o structura de comisionar, iar principalul fundament in tratamentul TVA consta in faptul ca se considera ca societatea a primit si a prestat in acelasi timp serviciile achizitionate si refacturate, chiar daca acestea sunt in favoarea chiriasului dvs, iar acest principiu il veti avea in vedere si pentru alte refacturari ocazionale ce nu au fost surprinse in intrebare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament TVA refacturare utilitati si inchiriere utilaje":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016