Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum procedam in lipsa dovezii de transport?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: taxare inversa, scutire tva, document transport, dovada transport, cmr

In randurile de mai jos, discutam despre o societate comerciala care vinde marfuri achizitionate din Romania si Uniunea Europeana. Pentru marfa achizitionata de la un furnizor din UE nu exista dovada transportului, respectiv un CMR, ci doar un certificat de intrare a marfurilor. Vom vedea astfel daca ecest document este suficient pentru a face dovada achizitiei intracomunitare si pentru a aplica taxarea inversa de catre cumparator,


Este suficient documentul pe care il detineti, in situatia in care factura primita de la partener este fara TVA si livrarea s-a efectuat de acesta sub regimul de scutire, fiind mentionata pe factura o referire la fapul ca se aplica taxare inversa de beneficiar, sau scutire de TVA pentru furnizor, sau o referire la articolul din directiva UE/ cod fiscal cu privire la regimul de TVA al tranzactiei.

Daca transportul a cazut in sarcina furnizorul din Italia, acest aspect este precizat fie in contractul dintre firma dvs si partenerul din UE, fie intr-o comanda lansata pentru achizitia respectivelor produse, pe care il puteti utiliza drept document justificativ ca operatiunea este o achizitie intracomunitara.

In oglinda, dvs. tratati achizitia - chiar si in lipsa documentului de transport - ca fiind intracomunitara, efectuati taxarea inversa, o declarati in 390 cu A si in 300 pe rindurile 5 si 5.1 si 18,18.1.

In practica, se intimpla ca in cazul achizitiilor intracomunitare, daca transportul cade in sarcina furnziorului (conform contractului sau comenzii), beneficiarul sa nu detina documentul de transport.

In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, comparativ cu livrarile intracomunitare de bunuri, efectuate de societati din Romania, nu exista obligativitatea prezentarii si altor documente in afara facturii emisa de furnizorul intracomunitar, in regim de scutire de TVA.

Totusi, detinerea unui document de transport – si Dvs. detineti un certificat de intrare in tara , care atesta faptul ca bunurile au parasit un stat membru si au intrat pe teritoriul Romaniei, este o masura in plus pentru a justifica suma inscrisa in contul 4426 din taxarea inversa. Nedetinea acestui document, insa, nu atrage nedeductibilitatea TVA inscrisa in contul 4426 din nota privind taxarea inversa.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum procedam in lipsa dovezii de transport?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016