Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare facturate cu TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie online, tva, facturi, declaratia recapitulativa 390, scutire tva

Analizam cazul unei societati inregistrare in scopuri de TVA cu rezidenta in Romania care face o comanda in Germania pentru achizitia unor produse dintr-un magazin online si efectueaza plata cu cardul bancar al societatii. In formularul de comanda completat pe internet se comunica furnizorului din Germania codul de inregistrare in scopuri Tva din Romania.

Livrarea produselor se face prin intermediul unei firme de curierat, costul transportului fiind inclus in factura furnizorului.

Furnizorul livreaza produsele impreuna cu factura care include TVA 19% din Germania precum si informatiile privind codurile de TVA din cele doua state (RO si DE).

In urma corespondentei cu furnizorul acesta nu este de acord sa corecteze factura, in sensul facturarii fara TVA considerand ca livrarile pe Web Shop sunt pentru clienti privati.

Vom preciza astfel cum declara firma din Romania achizitia in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa 390 (daca exista obligatia declararii).

Raspuns:
In baza informatiilor furnizate intelegem ca in situatia de fata compania din Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri din Germania. Intelegem ca toate conditiile privind realizarea unei operatiuni intracomunitare sunt intrunite si cu toate acestea furnizorul din Germania nu doreste sa aplice scutirea de TVA prevazuta in legislatia germana privind livrarile intracomunitare.

Potrivit legislatiei din Romania, art. 130^1 din Codul fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

In opinia noastra, compania dvs. realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri pe care ar trebui sa o declare ca atare atat in declaratia 300 cat si in declaratia 390. In situatia in care furnizorul din Germania a emis factura cu TVA din statul in care se considera ca a avut loc livrarea, aceasta va fi inclusa in baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri care are locul in Romania.

Potrivit legislatiei nationale nu exista limitari privind aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri care sa depinda de natura bunurilor respective (adica daca acestea sunt sau nu destinate unor consumatori privati). Atata vreme cat bunurile sunt transportate intr-un alt stat membru, iar clientul furnizeaza un cod valid de TVA atunci operatiunea este o livrare intracomunitara. Nu cunoastem prevederile legislatiei germane in acest sens, insa aceasta ar trebui sa reflecte transpunerea aceleiasi directive europene 112/2006 privind taxa pe valoare adaugata care este transpusa si in legislatia din Romania. In acest sens, consideram ca operatiunea ar trebui declarata. Totusi, in cazul in care furnizorul din Germania nu o declara, iar societatea dvs. o va declara vor exista diferente de raportare intre cele doua state care vor genera o atentie sporita din partea autoritatii fiscale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare facturate cu TVA":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016