Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regularizare facturi de avans emise de parteneri din UE. Cum declaram in VIES si decontul de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: regularizarea, regularizare facturi avans, bunuri, stornare, jurnal de vanzari, facturare, raportare

Studiul de caz urmator ofera solutii pentru o firma care in iunie 2014 a achitat un avans partial de 1.000 euro, curs BNR 4.4, pentru o marfa care va sosi din alt stat membru UE, furnizor cu cod valid TVA.


Furnizorul a emis factura in luna iunie. S-a declarat in VIES 390, avansul cu codul A si in decontul de TVA la randul 5 si 18.

In luna iulie, furnizorul trimite marfa si emite factura astfel: un rand cu stornarea avansului partial 1.000 euro si un rand cu valoarea marfii de 1.800 euro, cursul BNR 4.41.

Stornarea avansulului se va inregistra la cursul BNR de 4.4, conform facturii emise in iunie.

Se va vedea cum se declara in VIES si in decontul de TVA aceasta factura emisa in iulie atat pentru stornare avans, cat si pentru valoare marfa.

In INTRASTAT se declara in luna iulie cf. CMR, dovada ca marfa a ajuns pe teritoriul Romaniei.

In primul rand, trebuie retinut ca inregistrarea si raportarea stornarii  in luna iulie 2014 a operatiunii facturate in luna iunie 2014 se efectueaza la acelasi curs valutar utilizat in luna iunie 2014 pentru inregistrarea avansului. Astfel, stornarea facturata de catre furnizor se evidentiaza, cu semnul minus, in jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna iulie 2014 la cursul valutar din luna iunie 2014.

              Valoarea bunurilor livrate si facturate in luna iulie 2014 se inregistreaza, se evidentiaza in jurnalele de TVA si se raporteaza la cursul valutar din data facturii emise in luna iulie 2014.

              In al doilea rand trebuie retinut ca valoarea facturii primite in luna iulie 2014 se raporteaza in luna iulie 2014 la valoarea neta de 800 euro, determinata in lei, prin diferenta in lei dintre:

-    valoarea stornarii avansului la cursul valutar din iunie 2014 pentru suma de 1.000 euro si
-    valoarea in lei a bunurilor determinata utilizand  cursul valutar  din iulie 2014 pentru suma de 1.800 euro.
 
              Valoarea neta (1.800 euro - 1.000 euro = 800 euro) se raporteaza pentru luna iulie 2014, pana la data de 25.08.2014,  prin:

-    decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18;
-    declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.


 
   Practic, atat prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia cod 390 VIES, formulare care se transmit pentru luna iulie 2014, se raporteaza diferenta dintre cele doua randuri inscrise in jurnalele pentru TVA intocmite pentru luna iulie 2014:

-    primul rand, in rosu, alocat regularizarii facturii emise in iunie 2014 pentru suma de 1.000 euro, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii in luna iunie 2014;
-    al doilea rand, in negru, alocat bunurilor facturate in luna iulie 2014 pentru suma de 1.800 euro, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii in luna iulie 2014.

              Astfel, regularizarea efectuata de furnizor in luna iulie 2014  (1.000 euro) nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 6 si 18, cu semnul minus deoarece valoarea avansului a fost raportata corect in luna iunie 2014, in baza facturii emise de furnizor. De asemenea, pentru luna iunie 2014 nu se depune o noua declaratie cod 390 pentru raportarea cu semnul minus a stornarii efectuate prin factura emisa in luna iulie 2014 deoarece operatiunea a fost raportata corect in luna iunie 2014, la data exigibilitatii TVA care corespunde cu data emiterii facturii de catre furnizor.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regularizare facturi de avans emise de parteneri din UE. Cum declaram in VIES si decontul de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016