Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Conform unui material oficial ANAFIasi, se restituie, la cerere, contribuabilului/platitorului orice suma platita sau incasata fara a fi datorata.
Prin exceptie , se restituie din oficiu urmatoarele sume:
- cele de restituit, reprezentand diferente de impozite rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, care se restituie in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere;
Diferentele de impozit pe venit si/sau contributii sociale de restituit mai mici de 10 lei raman in evidenta fiscala spre a fi compensate cu datorii viitoare, urmand sa se restituie atunci cand suma cumulata a acestora depaseste limita mentionata.
Prin exceptie, diferentele mai mici de 10 lei se restituie in numerar numai la solicitarea contribuabilului/platitorului.
In cazul in care contribuabilul/platitorul inregistreaza obligatii restante, restituirea/rambursarea se efectueaza numai dupa efectuarea compensarii potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Cartea Verde a Contabilitatii

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Potrivit Ordinului Nr. 187/2018 din 22 ianuarie 2018 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare, cererea de restituire este insotita de copii ale documentelor de plata ale solicitantului si trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
Autoritatea sau institutia publica verifica daca prestatia nu s-a realizat ori daca plata a fost efectuata necuvenit sau in cuantum mai mare decat obligatia legala si emite, in termen de 15 zile de la data depunerii cererii de restituire, o dispozitie de restituire a unor sume reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat.
Documentele, impreuna cu dispozitia de restituire se inainteaza, in termen de 3 zile de la aprobare, de catre autoritatea sau institutia publica, unitatii Trezoreriei Statului la care sunt arondate acestea.
In cazul solicitantilor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectueaza numai prin decontare bancara, in contul indicat prin cererea de restituire, iar in cazul solicitantilor persoane fizice, restituirea se efectueaza fie in contul bancar indicat prin aceeasi modalitate de acestia, fie in numerar, pentru sume mai mici de 500 lei, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza Notei privind restituirea/rambursarea unor sume.
Cererea de restituire va fi solutionata in 45 de zile de la inregistrare, termen prevazut la art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ordinului Nr. 187/2018 din 22 ianuarie 2018 reglementeaza formularele utilizate in desfasurarea procesului de restituire si anume:
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Decontul de TVAIti primesti banii inapoi pe timbrul de mediu! Fa o cerere de restituire!Inghesuiala la deschiderea primului magazin de bunuri confiscate. Zeci de bucuresteni stau la coadaNoutati Legislatie Fiscala 27 - 31 iulie 2009 - Monitorul OficialDauna totala autoturism. Amortizarea contabila si fiscala. Inregistrarea veniturilorUltimele articole
TVA locuinte 2024: Studii de caz utileTVA locuinte 2024. Ce procent se va aplica in 2024 la incheierea contractelor de vanzare-cumparare?Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anuluiErorile din documentele de plata pot fi corectate chiar daca obligatiile au fost achitate la un alt organ fiscalCum se face indreptarea erorilor din documentele de plata intocmite de debitori privind obligatiile fiscale administrate de ANAFArticole similare
Loteria bonurilor fiscale - Prima extragere din 2019: Bonurile castigatoare sunt cele din 13 decembrie 2018, cu valoare de 905 leiCe declaratii se depun la ANAF in decembrie 2016?Datoreaza firmele impozit pe venit pentru hrana acordata angajatilor sai?Prejudicii de 459,71 milioane lei stabilite de Directia Antifrauda Fiscala in primele doua luni din 2015Tratament fiscal TVA pentru export in Romania efectuat de furnizor din stat membruUltimele articole
Contractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaBilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorArticole similare
Sume uriase recuperate anul trecut de ANAF din combaterea evaziuniiSume uriase de recuperat | Ce planuri are Comisia Europeana
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"