keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Oficial AFP: Sume platite de beneficiari pentru rezilierea anticipata a contractelor de tip abonament. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 14 Ian. 2020
Tags: reziliere anticipata a contractelor, tratament tva, camera consultantilor fiscali

Camera Consultantilor Fiscali a publicat raspunsul oferit de Administratia Finantelor Publice referitor la tratamentul TVA aferent sumelor platite de beneficiari pentru rezilierea anticipata a contractelor de prestari servicii de natura continua/tip abonament.

Raspunsul pe care vi-l supunem atentiei este cel primit de la Administratia Sector 1 a Finantelor Publice -  Serviciul Asistenta pentru Contribuabili la adresa Camerei Consultantilor Fiscali, cu privire la tratamentul TVA aferent sumelor platite de beneficiari pentru rezilierea anticipata a contractelor de prestari servicii de natura continua/tip abonament.
 
CCF a solicitat un raspuns oficial ASF plecand de la urmatoarea situatie: “Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronuntat la finele anului 2018 cu privire la tratamentul TVA al sumelor platite de catre beneficiarii unor contracte de abonament care prevad o perioada minima de contractare, in cazul rezilierii anticipate a intelegerilor din vointa/culpa beneficiarilor in cauza C-295/17 MEO. Pe scurt, contractele de abonament, incheiate de catre furnizorii de servicii de telecomunicatii cu clientii impuneau o perioada minima de contractare de 2 ani pe perioada careia trebuiau realizate plati lunare. In cazul rezilierii din vointa/culpa beneficiarului, acesta din urma ramanea obligat la plata ratelor ce ar fi fost datorate pe perioada minima de contractare in masura in care contractul nu s-ar fi reziliat. CJUE a statuat ca respectivele sume platite ulterior rezilierii reprezinta contrapartida serviciilor prestate si, astfel, sunt supuse TVA”. 

Sursa citata arata ca rationamentul CJUE a fost urmatorul: “Avand in vedere ca in calificarea unei operatiuni taxabile clauzele trebuie interpretate pornind de la realitatea economica si luand in considerare ca realitatea economica privind nivelul contraprestatiei nu se modifica daca clientul reziliaza/ nu reziliaza anticipat contractul, rezulta ca, contravaloarea sumei platite de client este constituita din dreptul acestuia de a beneficia de servicii, chiar si in cazul in care potrivit optiunii sale sau dintr-un motiv care ii este imputabil nu beneficiaza de acestea”. 

CCF mai precizeaza ca suma datorata pentru nerespectarea perioadei minime remunereaza prestatiile furnizate, indiferent de modul in care alege clientul sa beneficieze (sau nu) de servicii. “Avand in vedere ca suma achitata de client, in cazul rezilierii anticipate contractului, este deja prestabilita in momentul incheierii contractului, aceasta trebuie sa fie considerata parte din pretul total, impartit in transe lunare, reprezentand in fond contrapartida serviciului prestat. In plus, faptul ca perceperea ratelor nescadente in urma rezilierii are drept obiectiv  descurajarea clientilor de la a nu respecta perioada minima de contractare si repararea prejudiciul suferit de operator in cazul nerespectarii perioadei respective sau faptul ca suma facturata este calificata in dreptul national drept o clauza penala, nu sunt determinante pentru calificarea diferita a sumelor in cauza analizata”, mai vedem in raspunsul oferit de ASF Camerei Consultantilor Fiscali. 
 

Extras din solicitarea CCF:


Consecinte pe plan local 

Consecinta evidenta este ca plata ratelor in urma rezilierii anticipate a contractelor de telecomunicatii/internet cu perioada minima de contractare vor fi afectate de aceasta decizie. in aceeasi masura, insa, implicatiile nu se rezuma doar la serviciile de telecomunicatii/internet si vor fi afectate si alte tipuri de servicii continue/de tip abonament (ex. chirii) cu perioada prestabilita de contractare. 
 

Solicitare de clarificare  

Intrucat pana la aceasta decizie a CJUE orice suma achitata pentru nerespectarea contractului nu intra in baza de impozitare a TVA, in baza prevederilor art. 286 alin. (4) lit. b), daca era perceputa peste preturile negociate, de regula la rezilierea unui contract, daca partile prevedeau ca in caz de reziliere anticipata se vor achita despagubiri, acestea nu erau purtatoare de TVA, indiferent cum erau calculate, daca serviciile nu continuau sa fie prestate. 

Dupa acest caz al CJUE, pentru situatiile care sunt identice cu cazul prezentat, respectiv suma care va fi platita in caz de reziliere anticipata a unui contract de prestari de servicii va corespunde cu suma care era aferenta lunilor din contract in care serviciul nu se mai presteaza inmultit cu tariful Iunar al serviciilor, suma respectiva va constitui o prestare de servicii cu plata si in cazul operatiunilor taxabile se va factura cu TVA. 

Intrucat nu toate situatiile din practica sunt identice, solicitam opinia oficiala a Ministerului Finantelor Pubiice cu privire la situatiile in care: 

• suma care se solicita drept despagubire pentru rezilierea anticipata a contractului este mai mare decat cea care ar corespunde lunilor din contract in care serviciul nu se mai presteaza inmultit cu tariful lunar al serviciilor; 

• suma care se solicita drept despagubire pentru rezilierea anticipata este mai mica decat cea care ar corespunde lunilor din contract in care serviciul nu se mai presteaza inmultit cu tariful lunar al serviciilor; 

• contractul nu prevede initial nicio prevedere cu privire la reziliere, dar, partile stabilesc de comun acord in cazul rezilierii sa plateasca despagubiri care pot fi egale, mai mari sau mai mici de cat cea care corespunde lunilor din contract in care serviciul nu se mai presteaza inmultit cu tariful lunar al serviciilor. Mentionam ca decizia CJUE in cauza C-295/17 MEO este de natura sa produca probleme deosebite operatorilor economici datorita unei modificari drastice a interpretarii date de CJUE pentru despagubirile platite pentru rezilierea anticipata a contractelor de prestari de servicii de natura continua, drept pentru care va solicitam sa ne comunicati opinia dumneavoastra cu privire la cele mentionate. 
 

Extras din raspunul oferit de ASF:

(...)

Cadrul Legal: 

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare (denumita in continuare Legea nr. 227/2015), Normele metodologice de aplicare a Titlului VIl din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016 cu modificarile si completarile ulterioare (denumite in continuare Norme metodologice), Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun ai TVA (denumita in continuare Directiva 20061112/CE); Jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materie. 

Tratamentul fiscal: 

Conform legislatiei comunitare si nationale in domeniul TVA (art. 2 alin. (1) lit. a) si lit. c) din Directiva 2006/112/CE, respectiv art. 268 alin. (1) din Codul fiscal) livrarea de bunuri si prestarea de servicii efectuate pe teritoriul unui stat membru de catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare sunt supuse TVA atunci cand sunt realizate cu titlu oneros. 
Potrivit unei jurisprudente constante a CJUE, o prestare de servicii este efectuata cu titlu oneros numai daca intre prestator si beneficiar exista un raport juridic in cadrul caruia au loc prestatii reciproce, plata primita de prestator constituind contravaloarea efectiva a serviciului furnizat beneficiarului (cauza C-16/93, Tolsma, pct. 14, cauzele conexate C-250/14 si C-289/14, Air France-KLM si Hop!-Brit Air SAS, pct. 22).

Aceasta situatie se regaseste atunci cand exista o legatura directa intre serviciul prestat si contravaloarea primita, sumele platite constituind plata efectiva a unui serviciu care poate fi individualizat, furnizat in cadrul unui astfel de raport juridic (cauza C-277/05, Societe thermale d'EuOnie- les-Bains, pct. 19). Astfel, in cazul unei prestari de servicii, ca regula generala, baza de impozitare a TVA include toate elementele care reprezinta contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de prestator, in schimbul prestarii, din partea clientului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul operatiunii (art. 73 din Directiva 2006/112/CE, respectiv art. 286 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal).

Din perspectiva legislatiei in domeniul TVA, o prestare de servicil poate consta, intre altele, in angajamentul de a nu desfasura o activitate economica, de a nu concura cu alta persoana sau de a tolera o actiune ori o situatie (art. 25 din Directiva 2006/112/CE, respectiv art. 271 alin. (3) lit. c) din Codul fisca1)….
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016