Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii transport pe teritoriul comunitar. Beneficiar din Romania. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: servicii transport, tva, taxare inversa, codul fiscal

In studiul de caz propus astazi, unul dintre specialistii nostri va arata cum trebuie sa factureze o firma din Romania, platitoare de TVA, serviciile de transport efectuate din Romania in Italia. Clientul este tot o firma platitoare de TVA din Romania. "Cum se face facturarea? Pe distanta parcursa in Romania se factureaza cu TVA si restul parcurs in Comunitatea Europeana se factureaza cu taxare inversa? Sau toata factura cu TVA?", intreaba cititorul nostru.

Raspunsul specialistului


In situatia in care beneficiar al transportului intracomunitar de bunuri este o persoana impozabila din Romania, serviciul respectiv este taxabil in Romania, chiar daca ruta include atat teritoriul Romaniei, cat si o parte din teritoriul comunitar. In acest caz, pentru serviciul prestat se colecteaza TVA prin factura emisa, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului. Deci, chiar daca transportul bunurilor se efectueaza din Romania, intr-un stat membru, locul prestarii serviciului se considera a fi in Romania, acolo unde este stabilit beneficiarul, fara a se considera locul unde se efectueaza transportul, asa cum se procedeaza in cazul transportului international de calatori.
 
Tratamentul fiscal al operatiunii prezentate de dumneavoastra se regaseste si in "Ghid practic pentru serviciile de transport" la sectiunea 4 "Servicii de transport intracomunitar de bunuri“ subsectiunea "Prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania", din care prezint, textual, tratamentul fiscal stabilit de catre Ministerul Finantelor Publice cu precizarea ca, din anul 2016, echivalent al art. 133 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin  Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2015 este art. 278 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016 "Aceste servicii sunt supuse regulii B2B prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ceea ce conduce la stabilirea in Romania a locului prestarii pentru orice transport intracomunitar de bunuri facturat intre doua persoane impozabile stabilite in Romania. Persoana obligata la plata TVA este prestatorul care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica vreo scutire de taxa.
 
De exemplu daca o companie din Romania presteaza catre o alta companie stabilita tot in Romania un transport intracomunitar de bunuri din Bulgaria in Ungaria, locul prestarii este in Romania, iar obligatia platii taxei revine prestatorului. De remarcat ca nu mai are importanta faptul ca beneficiarul din Romania are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in alt stat membru, daca nu are si un sediu fix in respectivul stat membru."
 
Factura poate fi emisa si in valuta, cu obligativitatea inscrierii sumei TVA si in lei, dar valoarea acesteia poate fi incasata numai in lei, deoarece prin art. 3 alin. (1) din   Regulamentul nr. 4 din 1 aprilie 2005, republicat privind regimul valutar cu ultima modificare efectuata prin Regulamentul nr. 6 din 9 mai 2012 se reglementeaza, in mod expres faptul ca platile si incasarile intre rezidenti se efectueaza doar in lei
"Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta."
 
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca in situatia in care o factura se emite in valuta, pentru suma TVA colectata se inscrie si valoarea in lei. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 97 alin. (6) din normele de aplicare ale art. 319 alin. (20) din Codul fiscal "In aplicarea prevederilor art. 319 alin. (20) lit. i) si j) din Codul fiscal, baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, daca operatiunea este taxabila si nu se aplica taxare inversa, suma taxei trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari, baza impozabila se converteste in lei, utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290 din Codul fiscal."  Prin art. 319 "Facturarea" alin. (20) lit. j) se reglementeaza in mod expres faptul ca factura cuprinde in mod obligatoriu si suma taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii transport pe teritoriul comunitar. Beneficiar din Romania. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016