Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reducere comerciala export. Cand putem acorda reducerea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: reducere comerciala, export, tva, codul fiscal, omfp 3055/2009

Vom analiza, prin randurile urmatoare, situatia unei societati care are un client din afara Comunitatii si vom vedea daca poate fi acordat acestuia un discount comercial la sfarsitul lunii in cazul realizarii unui anumit target (% din cifra de afaceri adusa). In acest sens, vom identifica si documentele de care avem nevoie.

Raspuns:

Conform prevederilor OMFP 3055/2009 ,  reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

    a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
    b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
    c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

In opinia noastra, puteti oferi aceasta reducere comerciala in masura in care conform prevederilor contractuale clientul a depasit volumul de vanzari convenit.

Consideram ca pentru acest discount puteti emite o factura storno (un credit note), dar recomandarea ar fi aceea de a include valoarea reducerii pe urmatoarea factura de export emisa catre acest client cu semnul minus. In principiu, consideram ca pentru a putea justifica regimul TVA aplicabil acestei operatiuni ar fi indicat ca in cazul in care emiteti doar un credit note sa faceti trimitere clara la facturile de export pentru care se acorda reducerea si valoarea discountului sa fie calculata pornind de la prevederile contractuale (un calcul detaliat al reducerii comerciale aplicate ar fi indicat de a se atasa la factura emisa).

Recomandarea de a include reducerea pe o factura ulterioara de export are in vedere legislatia romana aplicabila in cazul importurilor, potrivit careia valoarea TVA de platit in vama se stabileste la momentul importului, orice credit note-uri viitoare nemaiputand ajusta baza impozabila si respectiv diminua valoarea TVA de plata.

Din acest motiv ar fi eficient, din punct de vedere financiar, sa includeti aceasta reducere pe factura astfel incat sa fie luata in considerare de client la momentul stabilirii valorii TVA de plata in vama la momentul importului.

Alte documente nu consideram necesare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reducere comerciala export. Cand putem acorda reducerea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]