Tags: voucher de credite, microintreprindere neplatitoare de tva, impozit pe venit
Microintreprindere neplatitoare de TVA, cu cod de TVA intracomunitar primeste facturi de Service Charge de la Amazon Web Services pe codul de TVA intracomunitar. Facturile sunt declarate in 390 si TVA intracomunitar pe 301.
Microinteprinderea primeste de la Amazon un voucher de credite in valoare de 1000- pentru Startup-uri si achitarea urmatoarelor facturi.
Care este tratamentul fiscal-contabil al acestui voucher si ce obligatii declarative are microintreprinderea legate de TVA-ul intracomunitar? (facturile de la Amazon achitate cu voucherul are mentionata valoarea de service charge, dar total
factura este zero).
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Din detaliile prezentate rezulta ca acel voucher este valoric, rezultand din punctele acumulate pentru serviciile achizitionate anterior, fara ca voucherul respectiv sa faca referire la reducerea tarifului serviciilor facturate de catre prestator. Astfel de vouchere se acorda pentru stimularea/incurajarea activitatii clientului aflat in stadiu de start-up.
In acest caz, voucherul respectiv diminueaza/anuleaza obligatia de plata fata de prestator. Suma respectiva se inregistreaza, din punct de vedere contabil la venituri din activitatea de exploatare, de exemplu, in creditul contului 7588 "Alte venituri din exploatare" prin debitul contului 401 "Furnizori" rezultat din inregistrarea cheltuielilor cu serviciile primite:
• conform facturii primite, baza de impozitare a TVA determinata in baza cursului valutar la B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii ca data a exigibilitatii TVA, respectiv 22.05.2020 (200 euro x 4,8422 lei/euro = 968,44 lei)
628 = 401 968,44 lei
"Alte cheltuieli cu serviciile "Furnizori"
executate de terti" (analitic distinct
(analitic distinct)
• suma TVA datorata pentru serviciul primit prin aplicarea cotei TVA 19% asupra bazei de impozitare determinate in lei (968,44 lei x 19% = 184 lei):
635 = 446 184 lei
"Cheltuieli cu alte impozite, "Alte impozite, taxe....."
taxe si varsaminte asimilate" (analitic TVA)
(analitic TVA)
In functie de politicile contabile adoptate, suma TVA datorata poate reintregi costul de achizitie al serviciului primit, caz in care se efectueaza inregistrarea contabila:
628 = 446 184 lei
"Alte cheltuieli cu serviciile prestate "Alte impozite, taxe....."
de terti " (analitic TVA)
(analitic cost servicii )
• virarea sumei TVA datorate:
446 = 5121 184 lei
"Alte impozite, taxe....." "Conturi la banci in lei"
• stingerea obligatiei de plata fata de furnizor in baza voucherului primit:
401 = 7588 968,44 lei
"Furnizori" "Alte venituri din exploatare"
Asa cum se poate constata, voucherul primit nu afecteaza baza de impozitare a TVA, prin diminuarea valorii acesteia, motiv pentru care nu trebuie tratat drept o reducere comerciala.
Baza de impozitare a TVA in suma de 968 lei si TVA aferenta in suma de 184 lei se raporteaza prin decontul special de TVA la sectiunea 4 "Operatiuni prevazute la art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal", cu report la subsectiunea 4.1 "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal". De asemenea, valoarea serviciul primit in suma de 968 lei se raporteaza si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul S.
Din punctul de vedere al impozitului pe venit microintreprindere, suma de 968,44 lei se supune impozitarii deoarece nu se incadreaza in categoria veniturilor care se scad, asa cum sunt enumerate de la lit. a) la lit. e) la alin. (1) al art. 53 "Baza impozabila".
Acest tip de venit se incadreaza la venit "din orice sursa"
"(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad: ....... "
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 5 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol:
"5. (1) Baza impozabila asupra careia se aplica cotele de impozitare prevazute la art. 51 alin. (1) si (2) din Codul fiscal este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a "Conturi de venituri", potrivit reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. (1) si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal."
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustare TVA leasing in situatia iesirii prin optiune de la TVA
Intrebare:
Revin la problema pe care am expus-o data trecuta, dar cu inca o intrebare:
CAND TREBUIE FACUTA AJUSTAREA DE TVA PENTRU AVANS LEASING PLATIT? LA IESIREA DE LA TVA PRIN OPTIUNE SAU LA DATA TRANSFERULUI DREPTULUI DE PROPRIETATE?
Care ar fi explicatia ca pentru suma facturata si platita avans catre soc de leasing, ajustarea de TVA sa se ceara la data iesirii de la TVA, iar pentru ratele de leasing, achitate in perioada de platitor TVA, ajustarea sa se faca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare ochelari
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de vedere, conform recomandarii Directivei Europene.
Firma noastra deconteaza in limita a 400 lei/an, contra/valoarea ochelarilor de vedere pentru angajati.
In acest scop a fost intocmita o procedura in care sunt precizate categoriile de personal eligibile si documentele justificative necesare a fi prezentate, adica:
- recomandarea mediculul de medicina muncii privind necesitatea unui control/consult...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<