Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incadrarea corecta a prestarilor intracomunitare de servicii. Cum se impoziteaza

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 390, tva, omfp 3055/2009, decont tva, prestari intracomunitare

O societate din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, conform art.153 Cod fiscal, vinde fondul comercial, respectiv clientela, unei persoane juridice nerezidente, cu sediul in alt stat UE, inregistrat in scopuri de TVA. Ce fel de operatiune reprezinta vanzarea fondului comercial, livrare de bunuri sau prestare de servicii? Operatiunea in cauza este impozabila?



Raspuns:

In situatia in care fondul comercial la care faceti referire este generat de activitatea interna, valoarea acestuia nu poate fi stabilita astfel incat sa poata fi incadrat in categoria activelor. In aceste context, am in vedere prevederile punctului 83 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene alin. (3) prin care se reglementeaza faptul ca fondul comercial "generat intern" nu se recunoaste ca activ deoarece nu este o resursa identificabila care sa poata fi evaluata credibil la cost. Altfel spus, acest fond nu este "separabil" si nici nu decurge din drepturi legale contractuale sau de alta natura controlata de entitate. Totusi, daca fondul comercial poate fi inregistrat si tratat ca un activ, acesta reprezinta o imobilizare necorporala a carei vanzare poate fi de natura prestarilor de servicii.

Fondul comercial se inregistreaza in evidenta contabila numai daca acesta a fost achizitionat cu titlu oneros de catre firma pe care o reprezentati. Obligatia incadrarii fondului comercial la imobilizare necorporala este impusa prin OMFP 3055/2009 la punctul 74 din cadrul sectiunii 8.2.2. "Imobilizari necorporale" - Recunoasterea imobilizarilor necorporale. Imobilizarea necorporala este un activ identificabil, fara suport material a carei vanzare poate fi incadrata in categoria prestarilor de servicii.
    
Operatiunea este o prestare de serviciu in situatia in care are loc, de exemplu, cesiunea unui contract de distributie sau a unei retele de clienti deja existenta pe piata, (consumatori fideli ai anumitor produse) si in conditiile in care un astfel de fond nu a fost inregistrat ca o imobilizare necorporala in patrimoniul vanzatorului. Deoarece acest "drept" vandut nu are o valoare care sa poate fi preluata din evidenta contabila, contractul este de natura prestarilor de servicii la un tarif negociat, de comun acord, intre parti.
    
Avand in vedere faptul ca beneficiar al acestui serviciu este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, operatiunea reprezinta o prestare intracomunitara de servicii pentru care este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal ale carei prevederi sunt armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008. In baza prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul".

Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, in calitate de prestator care are calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania, firma pe care o reprezentati este obligata sa faca dovada ca:
-    beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
-    serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat in alt stat membru decat Romania;
-    serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile stabilita in afara Romanei.
 
Dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in Comunitate pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei rezulta chiar din urmatoarele informatii care se preiau din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie:
-    adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
-    codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatile fiscale din alt stat membru;
-    entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
-    entitatea care suporta costul acestora;
-    natura serviciilor, aspect care permite identificarea sediului pentru care este prestat serviciul.

Prestatorul este obligat sa verifice valabilitatea codului de TVA atribuit beneficiarului sau de catre autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.
 
In acest caz, serviciul este neimpozabil in Romania, fiind impozabil la beneficiarul din Italia. Valoarea acestui serviciu se raporteaza atat prin decontul de TVA la randul 3 cu reportare la randul 3.1 cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul P. Totusi, daca firma din Italia este inregistrata in Romania printr-un sediu fix sau un sediu permanent iar fondul comercial vandut este destinat realizarii activitatii economice in Romania, este aplicabil regimul normal de taxare prin colectarea TVA cu cota standard de 24%. In acest caz, valoarea facturii emise se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incadrarea corecta a prestarilor intracomunitare de servicii. Cum se impoziteaza":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016