Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate din Romania a importat bunuri din SUA. Importul a fost efectuat in Belgia, dupa care bunurile au fost transportate in Romania. Cum va fi reflectata operatiunea in Declaratia ...
O societate din Romania a importat bunuri din SUA. Importul a fost efectuat in Belgia, dupa care bunurile au fost transportate in Romania.
Cum va fi reflectata operatiunea in Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri cod 390 (VIES)?
Conform art. 128 alin. (10) si (11) din Codul fiscal, si pct. 6 alin. (13) din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare, este asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, cu exceptia non-transferurilor prevazute la alin. (12).
Transferul prevazut la alin. (10) reprezinta expedierea sau transportul oricaror bunuri mobile corporale din Romania catre alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizate in scopul desfasurarii activitatii sale economice.
Transferul: operatiuni care nu presupun o tranzactie
In sensul art. 128 alin. (10) din Codul fiscal, transferul cuprinde operatiuni care nu presupun o tranzactie, deoarece nu implica decat persoana impozabila care realizeaza transportul sau expedierea de bunuri apartinand activitatii sale economice, dintr-un stat membru in alt stat membru, in vederea realizarii de activitati economice in statul membru de destinatie.
In categoria transferurilor se cuprind operatiuni precum: transportul/expedierea din Romania a bunurilor importate de persoana impozabila in alt stat membru in lipsa unei tranzactii in momentul expedierii, transportul/expedierea de bunuri mobile corporale din Romania in alt stat membru in vederea constituirii unui stoc care urmeaza a fi vandut in respectivul stat membru, precum si alte operatiuni care initial au constituit nontransfer, dar ulterior s-au transformat in transfer.
Transferul este o operatiune asimilata unei livrari intracomunitare cu plata de bunuri, fiind obligatoriu sa fie respectate toate conditiile si regulile aferente livrarilor intracomunitare, inclusiv cele referitoare la scutirea de taxa.
Scutiri
Conform art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri, prevazute la art. 128 alin. (10), care ar beneficia de scutirea prevazuta la lit. a) daca ar fi efectuate catre alta persoana impozabila, cu exceptia livrarilor intracomunitare supuse regimului special privind bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 1522, daca se justifica cu urmatoarele documente prevazute la art. 10 alin. (4) din instructiunile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2222/2006, astfel cum au fost modificate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2421/2007:
a) autofactura prevazuta la art. 155 alin. (4) din Codul fiscal, in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in alt stat membru al persoanei care realizeaza transferul din Romania;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operatiuni asimilate unei achizitii comunitare
Conform art. 1301 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, si pct. 9 alin. (2) din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare, sunt asimilate unei achizitii intracomunitare cu plata utilizarea in Romania, de catre o persoana impozabila, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, a unor bunuri transportate sau expediate de aceasta sau de alta persoana, in numele acesteia, din statul membru pe teritoriul caruia aceste bunuri au fost produse, extrase, achizitionate, dobandite ori importate de catre aceasta, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, daca transportul sau expedierea acestor bunuri, in cazul in care ar fi fost efectuat din Romania in alt stat membru, ar fi fost tratat ca transfer de bunuri in alt stat membru, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. (10) si (11).
Prevederea de la art. 1301 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal este prevederea „in oglinda” a celei de la art. 128 alin. (10) din Codul fiscal, cu privire la transferul bunurilor din Romania intr-un alt stat membru. Atunci cand un bun intra in Romania in aceste conditii, persoana impozabila trebuie sa analizeze daca din punct de vedere al legislatiei romane operatiunea ar fi constituit un transfer de bunuri daca operatiunea s-ar fi realizat din Romania in alt stat membru.
In acest caz, transferul bunurilor din alt stat membru in Romania da nastere unei operatiuni asimilate unei achizitii intracomunitare cu plata. Tratarea acestor transferuri ca si achizitii intracomunitare nu depinde de tratamentul aplicat pentru acelasi transfer in statul membru de origine.
Solutie
Societatea care a importat bunurile din SUA in Belgia atunci cand bunurile intra in Romania va analiza daca din punct de vedere al legislatiei romane operatiunea ar fi constituit un transfer de bunuri daca operatiunea s-ar fi realizat din Romania in alt stat membru. In acest caz, transferul bunurilor din Belgia in Romania se considera operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare cu plata taxabila conform Titlului VI din Codul fiscal.
Conform art. 151 din Codul fiscal, persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform Titlului VI, este obligata la plata taxei.
In Belgia
Conform art. 1301 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sunt asimilate unei achizitii intracomunitare cu plata utilizarea in Romania, de catre o persoana impozabila, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, a unor bunuri transportate sau expediate de aceasta sau de alta persoana, in numele acesteia, din statul membru pe teritoriul caruia aceste bunuri au fost importate de catre aceasta, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, daca transportul sau expedierea acestor bunuri, in cazul in care ar fi fost efectuat din Romania in alt stat membru, ar fi fost tratat ca transfer de bunuri in alt stat membru, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. (10) si (11).
Conform art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri, prevazute la art. 128 alin. (10), care ar beneficia de scutirea prevazuta la lit. a) daca ar fi efectuate catre alta persoana impozabila, cu exceptia livrarilor intracomunitare supuse regimului special privind bunurile second-hand, opere de a rta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 1522.
Prin urmare societatea efectueaza un transfer de bunuri in Belgia, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. (10) si (11), care conform art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, este scutit de taxa daca ar fi efectuat catre alta persoana impozabila, cu exceptia livrarilor intracomunitare supuse regimului special privind bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 1522.
Societatea trebuie sa emita autofactura, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuat transferul, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (1) si (4) din Codul fiscal.
Pentru a beneficia de scutire de taxa in Belgia, societatea trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in aceasta tara inainte de efectuarea acestei operatiuni; sa justifice scutirea cu autofactura si cu documentul care atesta transportarea bunurilor din Belgia in Romania conform legislatiei din aceasta tara; sa depuna in Belgia declaratia recapitulativa privind livrarile intracomunitare scutite de taxa.
In Romania
Conform art. 1301 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sunt asimilate unei achizitii intracomunitare cu plata utilizarea in Romania, de catre o persoana impozabila, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, a unor bunuri transportate sau expediate de aceasta sau de alta persoana, in numele acesteia, din statul membru pe teritoriul caruia aceste bunuri au fost importate de catre aceasta, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, daca transportul sau expedierea acestor bunuri, in cazul in care ar fi fost efectuat din Romania in alt stat membru, ar fi fost tratat ca transfer de bunuri in alt stat membru, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. (10) si (11).
Societatea trebuie sa emita autofactura, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuat transferul, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (1) si (4) din Codul fiscal, care se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari; societatea este obligata la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal, care este exigibila pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuat transferul conform art. 135 alin. (2) din Codul fiscal;
taxa aferenta achizitiei intracomunitare datorata de societate se evidentiaza in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal; conform art. 1564 alin. (2) din Codul fiscal, societatea trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unui trimestru, declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare.
Transferul considerat operatiune asimilata achizitiei intracomunitare de bunuri efectuate cu plata se declara in declaratia recapitulativa, astfel:
In coloana “tara” se trece codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara, respectiv Belgia.
In coloana “Cod operator intracomunitar” se trece codul de inregistrare in scopuri de TVA cu care societatea s-a identificat in Belgia, sau nu se inscrie nimic in cazul in care societatea nu s-a inregistrat in scopuri de TVA in Belgia.
In coloana “Denumire/nume, prenume operator intracomunitar” , se trece denumirea societatii care a emis autofactura.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
- Asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru
- Cu exceptia non-transferurilor prevazute la alin. (12).
Articole similare
Bunuri corporale trimise in UE pentru reparatii si registrul nontransferurilor. Care sunt obligatiile fiscale?Noul Cod fiscal: Exceptii de la livrarea de bunuriPunct de lucru pe teritoriul comunitar. Cum tratam d.p.d.v. al TVA achizitia de materiale din Romania?Titlul VI Capitolul IVCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul IV - Operatiuni cuprinse in sfera de aplicare a taxeiUltimele articole
Livrarea de bunuri. Operatiuni in sfera de aplicare a TVAOperatiuni pluripartite. Cum procedam privind TVA-ul si declaratiile?Transfer semifabricate in Italia. Regim TVAOperatiuni cuprinse in sfera de aplicare a taxeiSfera de aplicare TVA in cazul livrarii de bunuri. Norme in vigoareArticole similare
Operatiuni pluripartite. Cum procedam privind TVA-ul si declaratiile?Titlul VI Capitolul IVCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul IV - Operatiuni cuprinse in sfera de aplicare a taxeiTransfer semifabricate in Italia. Regim TVAOperatiuni carora li se aplica TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"