Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizam mai jos cazul unei societati A din Romania inregistrata in Registrul Intracomunitar cumpara marfa de la o societate B din Germania, cu cod VIES, marfa care este livrata direct clientului C in Franta (cu cod VIES). Transportul din Germania direct in Franta este in sarcina societatii A. Vom stabili cum se declara aceste operatiuni in decont si 390, tratand si cazul in care societatea A factureaza un avans catre societatea C.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 126 alin. (8) lit. b din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania:
"achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care locul este in Romania in conformitate cu prevederile art. 132^1 alin. (1), atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:
1. achizitia de bunuri este efectuata de catre o persoana impozabila, denumita cumparator revanzator, care nu este stabilita in Romania, dar este inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru;
2. achizitia de bunuri este efectuata in scopul unei livrari ulterioare a bunurilor respective, in Romania, de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1;
3. bunurile astfel achizitionate de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1 sunt expediate sau transportate direct in Romania, dintr-un alt stat membru decat cel in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, catre persoana careia urmeaza sa ii efectueze livrarea ulterioara, denumita beneficiarul livrarii ulterioare;
4. beneficiarul livrarii ulterioare este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania;
5. beneficiarul livrarii ulterioare a fost desemnat in conformitate cu art. 150 alin. (4) ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea efectuata de cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1".
Punctul 2 alin. (13) si (14) din Normele metodologice de aplicare a art 126 alin (8) din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004 , reglementeaza conditiile si modul de aplicare a masurilor de simplificare in cazul operatiunilor triunghiulare, astfel:
"(13) In scopul aplicarii prevederilor art. 126 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal , relatia de transport al bunurilor din primul stat membru in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare. Obligatiile ce revin beneficiarului livrarii ulterioare, daca Romania este al treilea stat membru:
a) sa plateasca taxa aferenta livrarii efectuate de cumparatorul revanzator care nu este stabilit in Romania in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (4) si art. 157 alin. (1) sau (2), dupa caz;
b) sa inscrie achizitia efectuata in rubricile alocate achizitiilor intracomunitare de bunuri din decontul de taxa prevazut la art. 156^2 sau 156^3 din Codul fiscal , precum si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal .
(14) In cazul operatiunilor triunghiulare efectuate in conditiile art. 126 alin. (8) lit. b), daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal , cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa emita factura prevazuta la art. 155 din Codul fiscal , in care sa fie inscris codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;
b) sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal , aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;
c) sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal urmatoarele date:
1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;
2. codul T in rubrica corespunzatoare;
3. valoarea livrarii efectuate".
Avand in vedere faptul ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute pentru o operatiune triunghiulara, iar transportul marfii este efectuat de cumparatorul revanzator (societatea din Romania), se vor aplica masurile de simplificare prevazute de reglementarile legale de mai sus, astfel:
1. firma din Romania nu va inscrie in declaratia recapitulativa 390 , achizitia marfii de la societatea din Germania.
2. in decontul de TVA o va inscrie la rd 26 "achizitii de bunuri scutite de taxa sau neimpozabile", fiind operatiune neimpozabila in Romania.
3. factura de livrare catre societatea din Franta se va declara in declaratia recapitulativa 390 la rubrica" livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare" cu simbol T.
4. in decontul de TVA se va inscrie la randul 1 "livrari intracomunitare de bunuri scutite conform art. 143 alin. 2 lit. a si d din Codul fiscal ".
Referitor la factura de avans emisa de societatea din Romania, potrivit Ordinului ANAF 3665/2012 , in randul 1 din decontul de TVA se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari), privind baza de impozitare pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal , si pentru livrarile intracomunitare de bunuri cu cod T, efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare de cumparatorul revanzator, prevazute la art. 1321 alin. (5) din Codul fiscal , pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare), inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite.
Potrivit Ordinului ANAF 76/2010, la rubrica " Livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare" din declaratia 390 se inscrie suma totala a livrarilor de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, prevazute la art. 132 indice 1 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal , efectuate in statul membru de sosire a bunurilor expediate sau transportate, pe fiecare beneficiar al livrarii ulterioare ce are desemnat un cod T, si pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri pentru livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare.
Asadar, in cazul avansurilor facturate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, societatea din Romania va declara factura respectiva in decontul de TVA la randul 1 , iar in declaratia recapitulativa 390 in rubrica " livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare de bunuri".
Legislatie:
- Legea 571/2003 privind Codul fiscal
- Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nr. 3.665/2012 pentru aprobarea formularului 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"
- Ordinul 76 /2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Operatiuni triunghiulare: Firma din Romania in calitate de cumparator revanzator":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Livrare mostre cu titlu gratuit. Ce tratament TVA se aplica?Export din UE. Regim TVACesiune contract de vanzare-cumparare si refacturarea primelor de asigurare. Se aplica TVA?Organizare spectacole. Cota TVA. Inregistrari contabileRefacturare costuri de deplasare in stat membru UEUltimele articole
Import de marfuri cu tranzit intracomunitar T1 intr-un stat membru. Regim TVA, declarativ si contabilRefacturare diverse cheltuieli. Regim TVAIntermediere transport bunuri la export. Regim TVA si documente justificativeOperatiuni triunghiulare: Inregistrari contabile si reglarea tranzactiilorAchizitii intracomunitare neimpozabile in Romania. Implicatii fiscale
Mai multe articole despre cumparator revanzator
Articole similare
ANAF a publicat formularul pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVAImport bunuri in regim de consignatie. Regim TVABuletin informativ ANAF: Acte normative din perioada 3-9 octombrie 2016Avans achizitii intracomunitare. Cum procedam la modificarea perioadei fiscale?ANAF: Principalele obligatii declarative si de plata cu termene in luna iunie 2016Ultimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Achizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?
Mai multe articole despre codul fiscal
Articole similare
Plati cu cardul de catre client strain. Obligatii declarative pentru TVANoutati privind Formularul 390Declaratie rectificativa la 390. Ce sanctiuni se aplica pentru depunere declaratie incompleta?Achizitii intracomunitare. AutofacturaCum inregistram factura cu valoare zero in D390 si Intrastat?Ultimele articole
Achizitionare anvelope. Cum se face inregistrarea in contabilitate?Relatii de afiliere intre doi asociati.Cum se bifeaza in DECLARATIA 394?DECLARATIA 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?Evidentierea ajustarii de TVA pentru clienti intrati in faliment. Se poate emite doar o singura factura centralizatoare?Ajustarea TVA in cazul clientilor in faliment
Mai multe articole despre declaratia 39
Articole similare
Proiect aprobat in Senat: cesiunea drepturilor de proprietate intelectuala nu intra in sfera TVAExemple practice privind impozitarea veniturilor din activitati agricoleVeniturile din strainatate se declara pana la 25 mai 2014Violeta Alexandru: Inca doua categorii de indemnizatii vor fi marite de la 1 septembrie, odata cu cresterea punctului de pensieImplicatii TVA pentru facturile neinregistrate in contabilitateUltimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comandaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
ANAF: Noutati privind Declaratia 390Colectarea TVA prin autofacturaMaterii prime achizitionate din stat UE. Declararea in Intrastat si tratamentul TVACand depun persoanele inregistrare in scopuri de TVA declaratia recapitulativa?S-a modificat declaratia recapitulativaUltimele articole
Reminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -OPERATIUNI TRIUNGHIULARE in 2020Livrare intracomunitara. Scutirea de TVAOperatiunile de asigurare. Tratament fiscalAchizitii si livrari intracomunitare de bunuri. Iata la ce trebuie sa fii atent!
Mai multe articole despre operatiuni triunghiulare

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"