keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz - Locul prestarii serviciului de intermediere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iul. 2008

Firma din Romania percepe un comision ca urmare a vanzarii marfurilor apartinand firmei din Cypru care furnizeaza un cod valid de TVA, ca urmare a contractului de reprezentare dintre cele doua firme. ...

Firma din Romania percepe un comision ca urmare a vanzarii marfurilor apartinand firmei din Cypru care furnizeaza un cod valid de TVA, ca urmare a contractului de reprezentare dintre cele doua firme. Este de fapt o prestare de serviciu, un comision de intermediere pentru produsele vandute de firma in Romania si care apartin firmei din Cypru.

Firma din Romania nu este cumparator revanzator si factureaza prestarea de serviciu fara TVA si trece taxare inversa. Astfel, firma din Romania va face 4426 = 4427 cu TVA aferenta valorii facturate. Este corecta operatiunea ?

Aplicarea TVA pentru operatiunile de intermediere in realizarea unor "operatiuni de baza" este reglementata prin art. 133, alin. 2, lit. i din Codul fiscal. Prin acest text de lege, se precizeaza faptul ca taxarea operatiunii de intermediere se aplica la locul unde se efectueaza intermedierea.

In situatia prezentata locul prestarii serviciului de intermediere este situat in Romania deoarece obiectul contractului este intermedierea livrarii unor bunuri catre diversi beneficiari stabiliti in Romania, in numele si in contul partenerului stabilit in statul comunitar. Acest fapt impune ca valoarea serviciilor de intermediere sa fie supusa TVA de catre firma dvs. in calitate de prestator.

Totusi, prin acest articol se reglementeaza si posibilitatea aplicarii unei exceptii de la regula generala de taxare. Exceptia consta in faptul ca locul de taxare se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul (in statul comunitar Cypru) numai in situatia in care acesta va comunica codul sau de inregistrare in scopuri de TVA eliberat de autoritatile fiscale din statul in care este stabilit sau are un sediu fix.

Prin comunicarea codului, beneficiarul serviciilor de intermediere prestate de firma dvs., isi asuma responsabilitatea taxarii operatiunii in statul sau.

Deci, in situatia in care relatia contractuala exista intre intermediarul din Romania si beneficiarul stabilit intr-un stat intracomunitar, operatiunea este neimpozabila in Romania numai daca beneficiarul din Cypru comunica intermediarului din Romania codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de autoritatile fiscale din statul sau.

Din contract trebuie sa rezulte faptul ca firma din Romania care intermediaza o operatiune de baza actioneaza in numele si in contul beneficiarului sau. Deoarece au caracter economic, livrarea de bunuri, prestarea de servicii, achizitia intracomunitara si importul de bunuri sunt considerate "operatiuni de baza" care se supun TVA

In concluzie: 
* daca beneficiarul serviciilor de intermediere nu comunica firmei dvs. codul sau de TVA, operatiunea este taxabila in Romania, motiv pentru care se colecteaza TVA prin aplicarea cotei standard TVA de 19%. Valoarea facturii emise este formata din baza de impozitare (contravaloarea serviciului negociat prin contract) si TVA aferenta;

* daca beneficiarul serviciilor de intermediere va comunica acel cod de inregistrare in scopuri de TVA, operatiunea nu este taxabila in Romania, fiind taxabila in statul membru in care este stabilit clientul. In aceasta situatie, nu se colecteaza TVA si pe factura emisa se inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania".

Pe factura emisa se inscrie doar suma in valuta a contravalorii serviciului prestat iar conversia in lei a sumei facturate in valuta se face doar in momentul inregistrarii acesteia in evidenta contabila si in evidenta fiscala (jurnal de vanzari), la cursul valutar din data emiterii facturii.

Continutul minimal al elementelor cuprinse in formularul de factura este cel prevazut la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal. Normele de intocmire si utilizare a facturii sunt cele reglementate prin anexa nr. 3 din O.M.F.P. nr. 2226 din 27 decembrie 2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, publicat in M.Of. nr. 1056 din 30 decembrie 2006.

Factura de prestare a serviciilor catre clientul din statul comunitar trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele informatii:

 numarul de ordine si data emiterii facturii;

 denumirea, adresa si codul de inregistrare al firmei dvs.;

 codul de inregistrare in scopuri de TVA al clientului;

 denumirea serviciilor prestate;

 data prestarii serviciilor;

 baza de impozitare a serviciilor, pretul unitar si eventualele reduceri de pret;

 mentiunea: "neimpozabila in Romania";

 o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi sau documente pentru aceeasi operatiune;

 orice alte mentiuni pentru identificarea operatiunii.

Chiar daca serviciul prestat se incadreaza la operatiuni neimpozabile in Romania, pentru acest gen de operatiuni firma dvs. are dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate pentru realizarea activitatii economice. Acest fapt rezulta din prevederile art. 145, alin. (2), lit. (b) "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;"
Pentru o astfel de operatiune nu se face taxare inversa deoarece este o operatiune economica de prestare inregistrata in venituri de exploatare cont 704, nu operatiune de achizitie a acestui serviciu inregistrata in cheltuieli de exploatare cont 628.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016