Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament TVA. Ce obligatii declarative avem la o livrare intracomunitara scutita de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: tva, obligatii declarative, scutire tva, cod fiscal, bunuri, transport

In situatia de fata, avem patru societati A, B, C si D (toate inregistrate TVA in tarile de rezidenta), A si C fiind inregistrate in Romania, B si D in Italia. Societatea A vinde marfa catre societatea B, B vinde marfa catre societatea C si C catre D.

Transportul se realizeaza pe ruta A (Romania) - D Italia). Vom stabili tratamentul TVA si obligatiile declarative ale societatilor romanesti.


In situatia data, SC A din Romania efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Romania, fiind indeplinite conditiile de scutire, respectiv:

-    comunicarea unui cod valid de TVA de catre B din Italia;
-    transportul marfurilor din Romania in Italia.

A va declara operatiunea in Decontul de TVA la rd. 1 precum si in Declaratia 390 – in relatia cu B – operatiune cu cod L – livrare intracomunitara scutita.
 
Societatea C din Romania, va efectua o achizitie neimpzoabila in Romania, deoarece marfa este pusa la dispozitie in Italia, si nu in Romania. Va declara operatiunea in Decontul de TVA la rd.26, si nu va completa Declaratia 390 nefiind o operatiune taxabila, respectiv o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania.
 
 Achizitia intracomunitara de bunuri- este definita conform art 130^1 din Codul fiscal
ca fiind:

"ART. 130^1 Achizitiile intracomunitare de bunuri

(1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."
 
Asadar, in cazul de fata bunurile sunt puse la dispozitia lui C din Romania in Italia, nu se face dovada expedierii bunurilor catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament TVA. Ce obligatii declarative avem la o livrare intracomunitara scutita de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]