Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum facem inregistrarile contabile pentru TVA-ul recuperat din UE?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, omp 3055, tva, recuperare, rambursare, rambursarea tva

In cuprinsul urmatorului studiu de caz, avem situatia in care, in cursul anului 2014, s-a solicitat rambursarea TVA pt facturi/bonuri din UE, reprezentand combustibil, servicii cazare, alte servicii prestate, bunuri achizitionate din state UE, printr-o societate recuperatoare de astfel de taxe.


In cursul anului 2013 aceste bonuri/facturi au fost inregistrate integral pe cont de cheltuiala, nestiindu-se ca se va reusi recuperarea acestor sume (au fost facturi/bonuri pentru care nu s-a reusit recuperarea de la furnizor sau de la statul respectiv fie refuzand furnizorul, fie suma a fost prea mica sau documentele au fost incorect intocmite).

La aprobarea restituirii unei sume de 160 euro din Franta, vom vedea care sunt notele contabile corecte de inregistrare, mentionand ca 75 euro au fost retinuti de societatea recuperatoare si facturati ulterior.

In mod normal, la inregistrarea documentelor externe de pe care se dorea recuperarea TVA din UE, TVA nu tebuia inregistrat in costul bunurilor / serviciilor achizitionate, ci trebuia inregistrat intr-un cont de terti - debitori (de exemplu, in contul 461).

Inchiderea soldului debitor al acestui cont s-ar fi facut odata cu incasarea efectiva a TVA solicitata la rambursare, din UE.
 
Avind in vedere ca nu s-a procedat in acest mod, atunci monografia contabila la incasarea contravalorii TVA din UE este urmatoarea:
 
1) varianta 1:

- stornarea sumei TVA din costul bunurilor / serviciilor in care a fost inregistrata, aprobata la rambursare:
1174 = 401  minus suma de TVA incasata (minus 160 euro).
Se utilizeaza contul 1174, deoarece se corecteaza o eroare / omisiune dintr-un exercitiu precedent.
- inregistrarea TVA intr-un cont de terti:
461 / analitic TVA de recuperat din UE = 401   plus 160 euro
- inregistrarea incasarii TVA admisa la recuperare:
5121 / 5124 = 461 / analitic TVA de recuperat din UE   85 euro (cu suma TVA efectiv incasata, ca diferenta dintre suma TVA abrobata la rambursare si comisionul firmei de recuperare, respectiv 160 euro - 75 euro)
- inregistrarea facturii de comision primita de la firma de recuperare (despre care nu ne mentionati daca este din Romania sau din UE):
622 = 401  75 euro
- compensarea dintre contul de TVA de recuperat si contul de furnziori:
401 = 461/ analitic TVA de recuperat din UE   75 euro.
 
In aceasta varianta, ca urmare a inregistrarii TVA de recuperat in debitul contului 1174 (cu minus), rezulta ca soldul creditor al acestui cont (sau soldul debitor cu minus) este echivalentul unui venit aferent anului 2013, ceea ce determina recalcularea impozitului pe profit al acestui an (de fapt, al fiecarei perioade fiscale a anului 2013 in care s-a inregistrat TVA in costul bunurilor si serviciilor achitionate).

Din punct de vedere fiscal, tratamentul fiscal general aplicabil veniturilor si cheltuielilor inregistrate eronat sau omise aferente anilor precedenti (indiferent daca erorile / omisiunile / corectiile privind veniturile / cheltuielile, din punct de vedere contabil, sint inregistrate cu ajutorului rezultatului reportat - cont 1174 - sau sint inregistrate pe veniturile / cheltuielile anului curent), este cel stabilit la punctul 13 din normele date in aplicarea art. 19 din codul fiscal:

"13. Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala."

In aceasta situatie, pentru anul 2013 trebuie refacut calculul impozitului pe profit cu suma suma inregistrata in debitul contului 1174 cu minus, trebuie inregistrata diferenta de impozit pe profit in anul 2014, prin nota contabila 1174 = 4411 si trebuie depusa declaratia rectificativa aferenta anului 2013, cu noul calcul de impozit pe profit.
 
2) varianta 2:

- nu se mai efectueaza stornarea TVA din costul bunurilor si serviciilor achizitionate aferente anului precedent (nu se mai corecteaza anul 2013);

- suma de TVA aprobata la rambursare se inregistreaza direct pe alte venituri din exploatare, ale anului 2014:

461 / analitic TVA de recuperat din UE = 7588  160 euro
- se incaseaza TVA aprobat la rambursare:
5121 / 5124 = 461 / analitic TVA de recuperat din UE    85 euro (diferenta dintre TVA aprobat la rambursare de 160 euro si comisionul datorat societatii de recuperare de 75 euro)
- se inregistreaza comisionul datorat firmei de recuperare:
622 = 401  75 euro
- compensarea dintre contul de TVA de recuperat si contul de furnziori:
401 = 461/ analitic TVA de recuperat din UE   75 euro.
 
In aceasta a doua varianta, asadar, nu se mai corecteaza, din punct de vedere fiscal, anul 2013, iar venitul inregistrat in contul 7588 este impozitat in anul curent (2014).
 
Baza legala:

punctul 63 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016