Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cesiune creanta. Aspecte contabile si fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: cesiune creante, aspecte contabile si fiscale

Firma noastra X, platitoare de TVA si impozit profit, a incheiat un contract de cesiune de creanta cu o persoana fizica, Y. Noi am vandut creantele unui client Z catre aceasta persoana fizica si am incasat 70% din totalul acestora. Soldul de 30% trebuie sa-l prescriu, deoarece conform contractului de creanta noi am declarat ca nu mai avem nicio pretentie in legatura cu aceste creante.

In plus, orice suma primita ulterior datei contractului de cesiune, de la clientul Z, care ne este virata in contul acestor creante, trebuie sa o viram catre persoana fizica Y.

In primul rand, cheltuiala cu prescrierea restului de facturi din sold este deductibila sau nu si pe ce cont contabil o pot inregistra? Mentionez ca facturile sunt din anul 2015 pana in prezent si nu sunt provizionate.
 
In al doilea rand, am primit deja o suma de la clientul Z reprezentand facturi restante, pe care trebuie s-o virez catre persoana fizica Y, conform contractului de cesiune de creanta. Prin ce cont contabil pot inregistra incasarea si plata acestor sume?
 
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
 
In conformitate cu prevederile art. 25 alin. (10) din Codul fiscal, in cazul creantei cesionate, pierderea neta reprezentand diferenta dintre pretul de cesiune si valoarea creantei cesionate este deductibila in limita unui plafon de 30% din valoarea acestei pierderi. 
 
Inregistrari contabile:
461Y=411.Z    70%
654=411.Z      30%
5121=461.Y  70%
 
Intrucat creanta este cesionata si scoasa din evidenta sumele incasate de catre societate ulterior de la clientul Z se inregistreaza ca o incasare in numele si in contul persoanei fizice Y.
5121=462.Y
 
Plata sumelor
462.Y=5121
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cesiune creanta. Aspecte contabile si fiscale":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016