Tags: cesiune creante, aspecte contabile si fiscale
Firma noastra X, platitoare de TVA si impozit profit, a incheiat un contract de cesiune de creanta cu o persoana fizica, Y. Noi am vandut creantele unui client Z catre aceasta persoana fizica si am incasat 70% din totalul acestora. Soldul de 30% trebuie sa-l prescriu, deoarece conform contractului de creanta noi am declarat ca nu mai avem nicio pretentie in legatura cu aceste creante.
In plus, orice suma primita ulterior datei contractului de cesiune, de la clientul Z, care ne este virata in contul acestor creante, trebuie sa o viram catre persoana fizica Y.
In primul rand, cheltuiala cu prescrierea restului de facturi din sold este deductibila sau nu si pe ce cont contabil o pot inregistra? Mentionez ca facturile sunt din anul 2015 pana in prezent si nu sunt provizionate.
In al doilea rand, am primit deja o suma de la clientul Z reprezentand facturi restante, pe care trebuie s-o virez catre persoana fizica Y, conform contractului de cesiune de creanta. Prin ce cont contabil pot inregistra incasarea si plata acestor sume?
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
In conformitate cu prevederile art. 25 alin. (10) din Codul fiscal, in cazul creantei cesionate, pierderea neta reprezentand diferenta dintre pretul de cesiune si valoarea creantei cesionate este deductibila in limita unui plafon de 30% din valoarea acestei pierderi.
Inregistrari contabile:
461Y=411.Z 70%
654=411.Z 30%
5121=461.Y 70%
Intrucat creanta este cesionata si scoasa din evidenta sumele incasate de catre societate ulterior de la clientul Z se inregistreaza ca o incasare in numele si in contul persoanei fizice Y.
5121=462.Y
Plata sumelor
462.Y=5121
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii microintreprindere 2025
Intrebare:
Detin calitatea de asociat in doua societati.
SRL A - 90 % - infiintata in 2018, cod caen 6920, micro, 3 salariati, platitoare de tva
SRL B - 10 % - infiintata in 2025, cod caen 7020, micro, 1 salariat, neplatitoare de tva
Sunt considerate intreprinderi legate si se aduna cifra de afaceri a celor doua pentru stabilirea cifrei de afaceri pentru trecerea la impozit pe profit?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura emisa de Unicredit pentru tichete de masa
Intrebare:
Va rog sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la facturarea sa nu a tichetelor de masa, urmare a mesajului primit de la furnizor (Unicredit) si pe care-l redam mai jos:
Referitor la emiterea facturilor pentru valoarea nominala a tichetelor de masa, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte:
- aceste tranzactii sunt scutite de TVA si prin urmare, conform art. 319 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, nu este obligatorie emiterea unei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Majorarea capitalului social
Intrebare:
Un SRL care in prezent are trei asociati persoane fizice, isi schimba actionariatul astfel: 1 persoana fizica ramane, si in locul a doua persoane fizice intra ca si actionar o persoana juridica romana. Persoana juridica a virat prin banca contravaloarea capitalului social (tranzactia se face la valoarea capitalului social). Care sunt notele contabile aferente acestei tranzactii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii microintreprindere
Intrebare:
Societatea A SRL, cod CAEN 6920, are o persoana fizica NP asociat unic (100%) si administrator, are 3 angajati cu contract individual de munca cu norma intreaga, a realizat venituri de 1050 lei, in anul 2024. Societatea B SRL, cod CAEN 6209, are asociat unic (100%) si administrator aceeasi persoana fizica NP, a avut un angajat in primele 3 trimestre, iar din ultimul trimestru nu mai are angajati, a realizat venituri de 125000 lei, in anul 2024. Care este regimul fiscal aplicabil...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere autoturism in Germania
Intrebare:
Un SRL, platitor de TVA si impozit pe profit trimite angajati in deplasare in Germania.
Se inchirieaza acolo un autoturism in regim rent-a-car de la o societate din Germania care are cod de TVA valid VIES.
Furnizorul din Germania emite factura de servicii rent a car cu TVA 19 pp - cota din Germania.
In attach gasiti print screen de pe factura emisa de furnizorul din Germania.
Intrebare: Este corect sa factureze aceste servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<