Tags: cesiune creante, omfp 1802/2014, ncreditori, inregistrari contabile
In analiza urmatoare, avem o societate care a preluat, in baza unui contract cesiune, un pachet cu mai multe creante (mai multe contracte de la acelasi partener) in valoare totala de 500.000 lei la un cost de 100.000 lei si care incaseaza exact 100.000 lei (exact cat costul de achizite al pachetului). Vom vedea cum se repartizeaza incasarea pe fiecare contract si daca se aloca unui singur contract si diferenta se trateaza drept venit impozabil. De asemenea, stabilim in ce masura si prin ce metoda costul de achizitie trebuie stabilit pe fiecare contract.
Iata raspunsul specialistului:
Reglementari privind inregistrarea in contabilitate a creantelor preluate prin cesionare se regasesc la pct. 333 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014. Potrivit acestuia, creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 "Debitori diversi" = 462 "Creditori diversi"). Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 "Creante preluate prin cesionare").
In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.
In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct) la data incasarii.
In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:
a) o cheltuiala (contul 654 "Pierderi din creante si debitori diversi"), daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia; sau
b) un venit (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia.
Astfel, pentru fiecare creanta preluata se aloca costul de achizitie. Modalitatea de alocare nu este prevazuta de reglementarile contabile. Aceasta se stabileste prin politicile contabile proprii, pe baza ponderii valorice si a altor criterii care au stat la baza determinarii costului de acchizitie. Creantele se inregistreaza prin formula:
461 "Debitori diversi" = 462 "Creditori diversi"
Inregistrarea creantelor in contul 809 "Creante preluate prin cesionare" la valoarea nominala
Plata sumelor catre cedent: 462 "Creditori diversi" = 5121 "Conturi la banci in lei”
Incasarea creantelor la nivelul unei sume peste costul de achizitie:
5121 "Conturi la banci in lei” = 461 "Debitori diversi" - cost de achizitie
5121 "Conturi la banci in lei” = 758 "Alte venituri din exploatare" - diferenta
Incasarea creantelor la nivelul unei sume sub costul de achizitie:
5121 "Conturi la banci in lei” = 461 "Debitori diversi" - suma incasata
654 "Pierderi din creante si debitori diversi"= 461 "Debitori diversi" - diferenta
Scoaterea creantelor din evidenta extracontabila: 809 "Creante preluate prin cesionare" (C)
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cesiune antecontract vanzare-cumparare. Regim fiscal TVA
Intrebare:
(1) Subscrisa, societate inregistrata in scopuri de TVA in calitate de promitent-cumparator, am incheiat o promisiunea bilaterala de vanzarecumparare cu o societate la randul sau inregistrata in scopuri de TVA, avand ca obiect un apartament situat in Municipiul Brasov, aflat in prezent in curs de edificare.
(2) Pretul stabilit al imobilului a fost achitat in integralitate, cu titlu de avans, utilizand regimul de taxare inversa, conform reglementarilor aplicabile la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal TVA pentru cesiune de creanta si comision de recuperare
Intrebare:
Firma A (debitor cedat) are o datorie catre firma B (cedent) in valoare de 800 lei. Datoria este evidentiata in contul 411.8 (valoarea include baza tva).
Firma B(cedent) calculeaza dobanzi penalizatoare firmei A (debitor cedat) 200 lei. Pentru suma de 200 lei B (cedent) are obligatia sa emita factura catre A (debitor cedat), daca DA este purtatoare de tva?
Creanta de 1000 lei (800, 200) este cesionata catre firma C (cesionar) conform contract fara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Facturare antecontract in cazul unei cesiuni de creanta intre 2 persoane fizice
Intrebare:
Dezvoltator imobiliar (PJ platitor de TVA) am incheiat in anul 2023 cu o persoana fizica A un antecontract de vanzare-cumparare pentru un imobil cu cota redusa de 5% si s-a emis factura de avans de 5.000 euro cu TVA 5%. In anul 2024 se incheie contract de cesiune a promisiunii de vanzare cumparare cu o alta persoana fizica B, societatea storneaza factura de avans catre persoana A si face factura de avans catre persoana fizica B cu aceeasi suma, respectiv 5.000 euro. Care este cota...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune creanta
Intrebare:
Societatea X SRL are o datorie la societatea Y SRL in valoare de 1.000lei.
Societatea X SRL cesioneaza o parte din datorie 250lei catre societatea Z SRL.
Societatea Z SRL face contract de cesionare de 250lei cu firma Y SRL. Suma de 250lei reprezinta dreptul de creanta pe care cedentul Z SRL il are asupra debitorului ANAF pentru creante in valoare de 250lei, deci suma va fi platita de ANAF societatii Y SRL (se va face de catre ANAF compensarea datoriilor la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil al factoringului fara regres
Intrebare:
O firma incheie un contract de factoring fara regres cu o banca pentru o factura in valoare de 500.000 lei, care este impartita pe 12 luni. Din valoarea facturii, societatea primeste de la banca doar 325.000 lei, deoarece nu se incadreaza in termenul de un an pentru plata integrala. Banca retine un comision de factoring de 1.200 lei si un comision de deschidere cont de 450 lei. Si o suma de 120 lei pentru inscrierea avizelor de garantie in RNPM. Cum se inregistreaza in contabilitate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune de creanta catre asigurator. Monografie contabila
Intrebare:
Am asigurat un client la o firma de asigurare. In baza contractului incheiat au recuperat de la client o suma de 6244.19 lei din care 60% trebuie restiuit asiguratorului. Pentru suma de restiuit am primit un decont in baza caruia am achitat asiguratorul. Nu stiu in fisa clientului cum inregistrez si pe ce cont. Am incasarea de 6244.19 lei din banca si apoi suma restituita asiguratorului, respectiv 3746,51 lei, se scade din soldul clientului? Daca da, prin ce cont?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<