keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cesiune creante fiscale | Data de la care produce efecte

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: tva la incasare, optiune de rambursare, anaf, cesiune, creante

Supunem astazi atentiei dumneavoastra cazul unei societati A cu TVA de rambursat, aflata in afara sistemului de TVA la incasare. Societatea B care aplica TVA la incasare are datorii la stat, iar societatea A detine datorii catre societatea B. La data de 24 februarie se va depune decontul de TVA societatea A cu optiune de rambursare "DA". La 25 februarie se va intocmi contractul de cesiune de creante intre societatea A si B si se va depune documentatia la ANAF. La 1 martie se va primi documentul de efectuare a compensarii de la ANAF. Vom stabili astfel daca data valabila pentru cesiunea de creanta este cea la care se incheie contractul sau data la care se va primi raspunsul din partea ANAF.



Solutia consultantului:

Dispozitii privind cesiunea creantelor fiscale ale contribuabililor se regasesc in art. 30 din Codul fe procedura fiscala. Potrivit acestuia, creantele principale sau accesorii privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabililor, precum si sumele afectate garantarii executarii unei obligatii fiscale pot fi cesionate numai dupa stabilirea lor potrivit legii.

Cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificata.

Desfiintarea cesiunii sau constatarea nulitatii acesteia ulterior stingerii obligatiei fiscale nu este opozabila organului fiscal.

Pct. 30.2 din normele metodologice de aplicare stabileste ca, din momentul notificarii cesiunii, creanta fiscala se transfera catre cesionar cu toate drepturile pe care i le conferea cedentului, inclusiv accesoriile acesteia, in conditiile legii. Cesionarul devine creditor pentru valoarea creantei inscrisa in actul de cesiune, indiferent de pretul pe care l-a platit si chiar daca cesiunea s-a facut cu titlu gratuit.

Conform art. 116 alin. (5 indice 1) din acelasi cod, creantele fiscale rezultate din cesiunea notificata potrivit prevederilor art. 30 se sting prin compensare cu obligatiile cesionarului la data notificarii cesiunii.

Asadar, cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent de la data la care aceasta i-a fost notificata. Din acest moment creanta se transfera catre cesionar care devine creditor pentru valoarea creantei inscrisa in actul de cesiune. Creantele fiscale rezultate se sting prin compensare cu obligatiile cesionarului la data notificarii cesiunii.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016