Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Cesiune creante fiscale | Data de la care produce efecte

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 18 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: tva la incasare, optiune de rambursare, anaf, cesiune, creante

Supunem astazi atentiei dumneavoastra cazul unei societati A cu TVA de rambursat, aflata in afara sistemului de TVA la incasare. Societatea B care aplica TVA la incasare are datorii la stat, iar societatea A detine datorii catre societatea B. La data de 24 februarie se va depune decontul de TVA societatea A cu optiune de rambursare "DA". La 25 februarie se va intocmi contractul de cesiune de creante intre societatea A si B si se va depune documentatia la ANAF. La 1 martie se va primi documentul de efectuare a compensarii de la ANAF. Vom stabili astfel daca data valabila pentru cesiunea de creanta este cea la care se incheie contractul sau data la care se va primi raspunsul din partea ANAF.Solutia consultantului:

Dispozitii privind cesiunea creantelor fiscale ale contribuabililor se regasesc in art. 30 din Codul fe procedura fiscala. Potrivit acestuia, creantele principale sau accesorii privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabililor, precum si sumele afectate garantarii executarii unei obligatii fiscale pot fi cesionate numai dupa stabilirea lor potrivit legii.

Cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificata.

Desfiintarea cesiunii sau constatarea nulitatii acesteia ulterior stingerii obligatiei fiscale nu este opozabila organului fiscal.

Pct. 30.2 din normele metodologice de aplicare stabileste ca, din momentul notificarii cesiunii, creanta fiscala se transfera catre cesionar cu toate drepturile pe care i le conferea cedentului, inclusiv accesoriile acesteia, in conditiile legii. Cesionarul devine creditor pentru valoarea creantei inscrisa in actul de cesiune, indiferent de pretul pe care l-a platit si chiar daca cesiunea s-a facut cu titlu gratuit.
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detaliiConform art. 116 alin. (5 indice 1) din acelasi cod, creantele fiscale rezultate din cesiunea notificata potrivit prevederilor art. 30 se sting prin compensare cu obligatiile cesionarului la data notificarii cesiunii.

Asadar, cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent de la data la care aceasta i-a fost notificata. Din acest moment creanta se transfera catre cesionar care devine creditor pentru valoarea creantei inscrisa in actul de cesiune. Creantele fiscale rezultate se sting prin compensare cu obligatiile cesionarului la data notificarii cesiunii.Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cesiune creante fiscale | Data de la care produce efecte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016