Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
"Reforme" este cuvantul folosit cel mai frecvent in cadrul unui seminar de trei zile organizat de BNR si Asociatia Romana a Bancilor pentru jurnalistii din domeniul economic, la sfarsitul saptamanii ...
"Reforme" este cuvantul folosit cel mai frecvent in cadrul unui seminar de trei zile organizat de BNR si Asociatia Romana a Bancilor pentru jurnalistii din domeniul economic, la sfarsitul saptamanii trecute.
Riscand un al treilea an consecutiv de scadere economica in 2011, Romania lucreaza inca la ajustarea deficitelor - atat din sectorul bugetar, cat si de cont curent - insa masurile pentru cresterea competitivitatii economiei au fost firave.
Din perspectiva Bancii Nationale, mingea este acum in curtea Guvernului, contributia politicii monetare limitandu-se acum la mentinerea stabilitatii cursului si a unui sector bancar functionabil. Guvernatorul Mugur Isarescu a facut, intr-o prezentare de trei ore tinuta in fata a circa 30 de jurnalisti, o analiza a situatiei economiei, iar principala problema identificata a fost incapacitatea statului de a-si plati datoriile la timp.
"Arieratele sunt una dintre explicatiile pentru care exista si recesiune si inflatie mare. Oricum, sunt o problema majora a Romaniei pentru ca sunt, nu ca o molima, dar ca o boala contagioasa. Se transmite si denatureaza fondul economiei de piata, care este disciplina monetara, fiscala, platile la timp. Creeaza un lant de intarzieri care pot sa fie si mai rele decat deficitele mari", a spus Isarescu. Este al zecelea an in care guvernatorul incheie cu prezentarea sa seminarul EU-Cofile (European Union - Corporate Financ and Banking Lectures), organizat de BNR in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank, cu scopul de a crea un cadru special de dezbateri intre oficiali ai BNR sau guvernamentali si jurnalisti.
In ultimii noua ani a fost organizat la Casa de Odihna a BNR de la Cumpatu, langa Sinaia, o vila amplasata retras si dedicata exclusiv personalului BNR sau invitatilor bancii centrale.
Isarescu a evitat de data aceasta sa vorbeasca despre perspectivele revenirii pe crestere a economiei, preferand doar sa remarce ca iesirea dintr-o perioada cu politica fiscala prociclica este foarte greoaie.
"2011 va fi un an interesant" este singurul pariu pe care Isarescu mai indrazneste sa il faca, dupa ce in ultimii doi ani a fost nevoit sa admita ca optimismul sau nu a fost justificat. La intalnirea de la Sinaia din 2008 guvernatorul considera ca Romania are toate motivele sa scape neatinsa de criza pornita din Statele Unite ale Americii si care deja inghitise la acel moment Europa de Vest, iar in 2009 vorbea de o recesiune in "V", adica cu o revenire rapida a economiei. Acum, Isarescu spune ca nu a anticipat cat de dificila se dovedeste acum ajustarea bugetara si considera ca a fost chiar "naiv" cand a presupus ca autoritatile vor grabi absorbtia fondurilor europene.
Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului, a precizat in cadrul seminarului ca Romania are un potential de crestere economica de sub 1% pe termen scurt, in conditiile in care a pierdut forta de munca, productivitate si capitaluri.
"Daca reluarea cresterii economice (peste nivelul potential de 1% - n. red.) se va face cu intrari mari de capitaluri, vom avea presiuni inflationiste si probleme de cont curent. Daca se va face fara intrari mari de capitaluri, vor fi doar presiuni inflationiste. De aceea Romania are nevoie de reforme structurale care sa ii asigure competitivitatea. Avem nevoie de bani, dar si de reforme, nu doar fiscale", a spus Croitoru. Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024 Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Economistul-sef al BNR Valentin Lazea a aratat ca Romania trebuie sa absoarba in continuare bani din afara pentru a se dezvolta, insa statutul de membru al Uniunii Europene nu mai reprezinta un avantaj in atragerea de investitii. El a citat un studiu al FMI privind factorii care influenteaza decizia investitorilor straini, printre care cei mai importanti sunt adancimea pietei financiare, calitatea infrastructurii, flexibilitatea pietei muncii si sistemul juridic.
"La toti cei patru factori institutionali noi avem mari probleme. Reforma in Romania nu se limiteaza doar la salarii si pensii, lucrurile grele de care trebuie sa ne apucam sunt cei patru factori. Asta este agenda Romaniei in urmatorii 20 de ani", a spus Lazea in cadrul seminarului.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Agentia Moody’s a reconfirmat ratingul suveran al Romaniei si a revizuit perspectiva de taraCe ii intereseaza cel mai mult pe investitori? Opinia consilierului guvernatorului BNRTaxele si impozitele din 2014 vor influenta negativ afacerile din RomaniaSenatul a aprobat cota unica de impozitare de 10%Ce crede Crin Antonescu despre plata TVA la incasareUltimele articole
Rezultatele actiunilor ANAF in 2023: Au fost identificate obligatii fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde leiANAF anunta venituri bugetare brute cu 11,9% mai mari in primele 10 luni din 2023, fata de aceeasi perioada a anului 2022Ministrul Finantelor, 3 directii prioritare asumate pentru noul mandat. Printre acestea, reforma sistemului fiscal si crearea de locuri de muncaPFA care beneficiaza de microgranturi de 2.000 de euro. Din acesti bani se pot achita credite bancare?Guvernul majoreaza alocatia pentru copii incepand cu ianuarie 2022Articole similare
MFP anunta scaderea birocratiei pentru comerciantii de produse energeticeSistemul de plata defalcata a TVA va lovi in contribuabilii corectiControale antifrauda cu implicatii de 2,6 miliarde de lei in luna iunie 2023Ce spun indicatorii macroeconomici despre schimbarile din ultima perioadaConsiliul fiscal: Strategia Finantelor are ipoteze nerealiste sau insuficient fundamentateUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaNoutate! Salariul minim ar putea ajunge la 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025Facilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaArticole similare
TVA ar putea fi redus la 20 la suta inainte de 2016!Sprijin pentru IMM-uri de la GuvernSubinchirierea. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?A treia suspendare a presedintelui. Reactia SUAMFP a publicat noul proiect pentru garantarea creditelor la IMM-uriUltimele articole
Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceBilantul primei sesiuni de inscriere a proiectelor de investitii cu impact major in economieANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"